Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών προτείνει η Γαλλία

Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών προτείνει η Γαλλία
Τη σύσταση ενιαίου ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών προτείνει η Γαλλία.
Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται υπέρ της ενιαίας διαχείρισης του ευρωπαϊκού χρέους πλην όμως επιθυμεί τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος, εκτός των άλλων, θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρά η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών-μελών και να διασφαλίζονται τα χρήματα των δανειστών ώστε να μπορεί να καταπέσει η αβεβαιότητα και να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.
O Γάλλος βουλευτής Constance Le Grip και ο ευρωβουλευτής Henri Plagnol μαζί με το Γάλλο πρόεδρο αναμένονται να φέρουν τη συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς συζήτηση.
Ο πρόεδρος του τελευταίου, Herman Van Rompuy είναι ο πρώτος που έχει ενημερωθεί για τη γαλλική πρόταση.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -κατά κύριο λόγο- απέρριψαν τους προηγούμενους μήνες την ενιαία διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου. Η θεσμοθέτηση, ωστόσο, ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών θα προεξοφλεί τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων που θα βοηθούν στη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων των χωρών-μελών, των οποίων τα χρέη θα διευθετούνται μέσω του δανεισμού.
Ο Νικολά Σαρκοζί, συνεπώς, δεν άλλαξε στρατόπεδο. Έκανε απλά μια μικρή αλλαγή στις θέσεις του και πρότεινε τον καινούριο θεσμό. Σημείωσε όμως, παρ' όλα αυτά, ότι η νέα του πρόταση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μομφή προς το θεσμό του Ταμείου Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης