Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδουν οι Γερμανοί τις πιέσεις για ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης

Διαψεύδουν οι Γερμανοί τις πιέσεις για ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης
(upd) Τη στιγμή που εδραιώνεται η φημολογία στους κόλπους της ευρωζώνης ότι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Φινλανδία πιέζουν την Πορτογαλία και τον πρωθυπουργό της, Jose Socrates να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ για να δοθεί τέλος στη διάχυση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, το Βερολίνο το διαψεύδει.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert παραδέχτηκε ότι εξετάζεται το σενάριο ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στην περίπτωση μάλιστα που το κόστος δανεισμού στις επόμενες δημοπρασίες παραμείνει υψηλό για τη χώρα της Ιβηρικής.
Ωστόσο, όπως τονίζει, “δεν είναι στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να πιέσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης”.
Ο Seibert διαμηνύει ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη συζήτηση επ' αυτού, ούτε επίσης έχει παρθεί απόφαση για αύξηση των αποθεματικών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να λάβει κεφάλαια η Πορτογαλία. Ωστόσο, δεν αποκλείει η στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ να μαλακώσει και να συνεναίσει τελικά στην κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Seibert παρουσιάζεται προβληματισμένος για την ακυβερνησία στο Βέλγιο, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα και καλεί το Βασιλιά να πάρει πρωτοβουλία για να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο, αν συνεχιστεί δεν αποκλείεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού και για το Βέλγιο.
Τις πιέσεις προς την Πορτογαλία διαψεύδει και η γαλλική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης