Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό – Προβλέπονται αναταραχές σε Κίνα, ΗΠΑ

Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό – Προβλέπονται αναταραχές σε Κίνα, ΗΠΑ
Τα προβλήματα στην ευρωζώνη θα... πάρουν στο λαιμό τους την ανάπτυξη της Κίνας και θα προκαλέσει αναταραχές στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων. Επίσης, θα πλήξει την αμερικανική ανάκαμψη που ως τώρα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά.
Απαισιόδοξο σενάριο; Πρόκειται για τις απόψεις του Satyajit Das, συγγραφέα οικονομικών βιβλίων.
“Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της Κίνας. Πέρασ από το σημαντικό κινεζικό μερίδιο στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, η Κίνα διατηρεί μεγάλο μέρος ευρωπαϊκών ομολόγων και θα αναγκαστεί να υποστεί απώλειες αν τα προβλήματα συνεχιστούν”, επισημαίνει ο Kas. Και που να εφαρμοστεί το σχέδιο συμμετοχής των ομολογιούχων σε περιπτώσεις δυσκολίας αποπληρωμής...
“Η μείωση της ανάπτυξης της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες. Κυρίως θα πλήξει τις χώρες που εξάγουν πολύτιμα μέταλλα, όπως η Αυστραλία και η Νότιος Αφρική. Σαν αποτέλεσμα, η αγορά των εμπορευμάτων θα κινηθεί ανοδικά”, τονίζει ο  Αμερικανός συγγραφέας και blogger.
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έλλειμμά τους, τότε ο κύκλος δεν θα κλείσει με την Πορτογαλία αλλά θα συνεχιστεί και όσο διευρύνεται, με την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, τότε ο μόνος δρόμος θα μοιάζει η αναδιάρθρωση του χρέους τους. Είναι πιθανόν οι κυβερνήσεις να ανακοινώσουν αδυναμία αποπληρωμής συγκεκριμένων χρεών και παραγραφή κάποιων άλλων. Οι πρακτικές αυτές ωστόσο δημιουργούν ερωτήματα για την υγεία των τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμα περισσότερη ρευστότητα”, υποστηρίζει ο Kas.
“Αν το ευρώ υποχωρήσει περισσότερο, θα δημιουργηθούν ανισορροπίες μεγάλου μεγέθους στην αγορά συναλλάγματος, κάτι που θα επηρεάσει ασφαλώς το δολάριο και θα πλήξει την αμερικανική ανάπτυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη”, καταλήγει ο Αμερικανός συγγραφέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης