Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτα η Κίνα και μετά οι ΗΠΑ στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους...

Πρώτα η Κίνα και μετά οι ΗΠΑ στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους...
Πρώτα την Κίνα πρόκειται να παρασύρει η μεταδοτική κρίση χρέους, σύμφωνα με τον Satyajit Das, συγγραφέα του «Traders, Guns & Money: Knowns and Unknowns in the Dazzling World of Derivatives».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όχι μόνο θα βλάψει την κινεζική ανάπτυξη, αλλά και θα εκτινάξει τις τιμές των εμπορευμάτων και θα εκτροχιάσει την αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ. «Η Νότια Αμερική και η Ασία λειτούργησαν ως… κομπάρσοι στην παράσταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», καυτηριάζει ο Das. Πλέον, ωστόσο, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς πολλές αγορές απειλούνται από την συνεχή αβεβαιότητα που «εκκρίνει».
Η τύχη της κινεζικής ανάπτυξης τύπου double-digit κυριολεκτικά είναι στη διάθεση της οικονομίας της ΕΕ, καθώς η τελευταία αποτελεί τον μεγαλύτερο trade partner της Κίνας…
«Κάθε βραδυπορία στην Ευρώπη θα μπορούσε να επηρεάσει πορεία της Κίνας», επισημαίνει ο Das. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι ο κύριος κάτοχος ομολόγων σε ευρώ… Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, με ευνοϊκές διαθέσεις και με σκοπό να στηρίξουν τα κράτη της Ευρωζώνης. Πράγματι, όπως τονίζει ο Das, «απασχολεί ιδιαίτερα το Πεκίνο και του παραγωγούς το πώς θα αποφύγει τα προβλήματα η Ευρώπη».
Όσον αφορά το θέμα των ΗΠΑ, η Ευρώπη φαίνεται πως… απλώνει ως εκεί τα δίχτυα της. Ο Das εξηγεί πως «σε επανάληψη των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 2008 και του Απριλίου του 2010, οι αγορές χρήματος είναι πιθανό να μπλοκάρουν. Η αστάθεια θα γίνει αισθητή σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, υπονομεύοντας την ασθενή ανάκαμψη».

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης