Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικρίσεις από τη Moody's για τις ευρωπαϊκές προτάσεις ελέγχου των οίκων αξιολόγησης

Επικρίσεις από τη Moody's για τις ευρωπαϊκές προτάσεις ελέγχου των οίκων αξιολόγησης
Την αντίθεση του με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τους οίκους αξιολόγησης εξέφρασε μέσω της δημόσιας διαβούλευσης ο οίκος Moody’s, και ιδιαίτερα με την πρόταση που αφήνει το περιθώριο αρκετών ημερών στις χώρες πριν από την ανακοίνωση της αξιολόγησης.
Στην απάντηση του οίκου περιλαμβάνει επίσης και η «ένσταση» σχετικά με την υποχρέωση των οίκων πιστοληπτικής ικανότητας να δημοσιοποιούν την έρευνά τους στους επενδυτές χωρίς χρέωση, όταν αυτή έχει να κάνει με κρατικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να «αποθαρρύνει» τον οίκο από την επένδυση που απαιτείται ώστε να παράγονται αξιόπιστες εκτιμήσεις ή σχόλια αγοράς με αποτέλεσμα να οδηγεί σε λιγότερη έρευνα.
Μάλιστα, ο οίκος αφήνει σαφείς αιχμές γι’ αυτές τις προτάσεις περί ειδικής μεταχείρισης των κρατικών χρεών, επισημαίνοντας ότι μερικές από αυτές τις προτάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα της αγοράς. «Είναι ζωτικής σημασίας η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να μη θεωρεί τα κράτη - εκδότες ως κάτι ανυπέρβλητο αξιολόγησης» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο που ανάρτησε στη δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι εξίσου σημαντικό για την ακεραιότητα της αγοράς οι επενδυτές να μην πιστεύουν ότι η ΕΕ προσαρμόζει το νομοθετικό της περιβάλλον προς όφελος των κρατικών εκδοτών. Κατά συνέπεια, οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζουν την ίδια προσέγγιση, ανεξάρτητα από τον εκδότη ή το χρέος που έχει να εκτιμηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης