Τελευταία Νέα
Διεθνή

WEF: Η κρίση του 2008 άφησε τον κόσμο ανυπεράσπιστο έναντι μελλοντικών σοκ

WEF: Η κρίση του 2008 άφησε τον κόσμο ανυπεράσπιστο έναντι μελλοντικών σοκ
«Έχει στεγνώσει τον κόσμο». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο report του World Economic Forum αναφορικά με την τριετία που επακολούθησε της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με το οποίο οι δυνατότητες του οικονομικού κόσμου να ξεπεράσουν μελλοντικά σοκ της οικονομίας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Δεν υπάρχει πλέον ικανότητα στην παγκόσμια διακυβέρνηση να φέρει λύσεις σε προβλήματα που πιθανόν να αναδυθούν στο μέλλον, καθώς και η συχνότητα των ανισορροπιών και των κινδύνων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος προετοιμάζεται για την 5ημερη σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός, ένεκα του οποίου δημοσιεύτηκε και αυτή η αναφορά. Σύμφωνα μάλιστα και με τον επικεφαλής επιχειρηματικών μελετών του WEF, Robert Greenhill, χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα συστήματα επίλυσης και πρόληψης κρίσεων.
«Η αλληλοσύνδεση και η πολυπλοκότητα των θεμάτων σημαίνει ότι τα προβλήματα και οι συνέπειες αυτών αυτόματα γιγαντώνονται», δήλωσε ο Greenhill.
Η έκθεση υπογραμμίζει τρεις σημαντικούς τομείς του κινδύνου που θα έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο την επόμενη δεκαετία.
"Οι τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη βιώσιμες στις περισσότερες βιομηχανικές οικονομίες. Ελλείψει διαρθρωτικών αλλαγών, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπιών", δήλωσε ο Hofmann επικεφαλής οικονομολόγος της Zurich Financial Services, και συγγραφέας της έκθεσης. «Κρίση που προκαλείται από υπερχρέωση των κρατών έχει μειώσει την ικανότητα τους να χειριστούν περαιτέρω κλυδωνισμούς ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα", πρόσθεσε.
Η υπόγεια οικονομία, ωθούμενη από το εμπόριο ναρκωτικών, οδηγεί πλέον ολόκληρες χώρες να διατρέχουν πλέον ποινικό κίνδυνο.
"Το 2009, η αξία του παράνομου εμπορίου σε όλο τον κόσμο εκτιμάται στα 1,3 τρις. δολάρια και αυξάνεται. Αυτοί οι κίνδυνοι, ενώ δημιουργούν τεράστιο κόστος για τις νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες, απειλούν να αποδυναμώσουν τα κράτη, τις ευκαιρίες ανάπτυξης, και οι χώρες παγιδεύονται σε κύκλους της φτώχειας και της αστάθειας ».
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι πόροι θα δοκιμαστούν στην επάρκεια τους. «Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα από έλλειψη νερού, τροφίμων και ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης