Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί να χρεοκοπήσει η Fed; - Μια υπόθεση εργασίας που προκαλεί σοκ...

Μπορεί να χρεοκοπήσει η Fed; - Μια υπόθεση εργασίας που προκαλεί σοκ...
Κι όμως... Βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμη οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς που εξετάζουν και αναλύουν το απίθανο: την πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να χρεοκοπήσει!
Οι διαδοχικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν “φορτώσει”, πράγματι τη Fed με ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο... αλλόκοτο ερώτημα όμως της χρεοκοπίας της, η απάντηση είναι “όχι” και σχεδόν εξ ορισμού.
Αυτό όμως που αξίζει να αναλυθεί είναι οι λόγοι που το θέμα χρεοκοπίας μιας Κεντρικής Τράπεζας, ενδεχομένως της πιο ισχυρής του πλανήτη, να τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης, έστω και ως απίθανο σενάριο.
Η Fed είναι αυτή που έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα. Το ίδιο μπορεί να κάμνει και η Bank of Japan, η People's Bank of China, η ΕΚΤ. Δεν το πράττουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.

Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ


Τον καιρό της κρίσης η Fed αναχρηματοδότησε τα μη εκπληρούμενα ενυπόθηκα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι αυτή που ενίσχυσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας το δολάριο.
Η Fed ήταν αυτή που έδρασε καθοριστικά και συνέβαλε στην ανάκαμψη της επιβραδυνόμενης ως τότε αμερικανικής οικονομίας μέσω του δεύτερου προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο ενίσχυσε με ρευστότητα την πραγματική οικονομία, την αγορά, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις.
Η Fed απέστειλε κέρδη ύψους 78,4 δισ. δολάρια προς το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας για να προσμετρηθούν στα έσοδα του επιβαρυμένου κρατικού προϋπολογισμού του έτους που ολοκληρώθηκε.
Ο Ben Bernanke κατηγορήθηκε ότι επί των ημερών του η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έπαψε να είναι ανεξάρτητη επειδή συνέπραξε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ομπάμα προκειμένου να καταλήξουν στη μορφή παρέμβασης στη νομισματική πολιτική της χώρας, η οποία και τελικά υιοθετήθηκε.
Οι επικριτές του είχαν διατυπώσει το επιχείρημα ότι η αθρόα αγορά ομολόγων θα πλήξει τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής της Fed είχε αντιτάξει τη μικρή πιθανότητα ρίσκου. Σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις της Fed ήταν μεγαλύτερες των κεφαλαίων της, αυτό θα γινόταν μόνο με αύξηση των επιτοκίων. Αυτό όμως θα συνέβαινε μέσα σε μια οικονομία που θα παρουσίαζε και πάλι ανάπτυξη, οπότε οι εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα θα είχαν και πάλι την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις διευκολύνσεις που τους παρείχε η Fed.

Το σενάριο... τρόμου δεν επαληθεύεται - Ήταν εξ ορισμού αδύνατο

“Μόνο αν χρειαζόταν μια δραματική, μια πολύ μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στο βραχυχρόνιο δανεισμό ειδικότερα, οι υποχρεώσεις της Fed θα ξεπερνούσαν τα κεφάλαιά της. Τότε πράγματι δεν θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε με κεφάλαια το κράτος για περίπου δύο χρόνια. Αυτό όμως θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο”, δήλωσε ο Bernanke. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Fed είναι αυτή που ελέγχει τα επιτόκια.
Όσο κι αν το αμερικανικό κράτος κομπάζει λέγοντας πως σέβεται απολύτως τους κανόνες της αγοράς, οι παρεμβάσεις της Fed στην οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι ήδη πολλές. Συνεπώς, τα πλεονάσματα της Fed πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά έσοδα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.
Ο Varadarajan Chari, καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και πρώην διοικητής της περιφερειακής Fed της Μινεάπολης τονίζει ότι η Fed θα μπορούσε -θεωρητικά μόνο εντούτοις- να χρεοκοπήσει.
“Αν ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται δραματικά και μόνο η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να τον σταματήσει, η Fed θα έπρεπε να αντιστρέψει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες και να την απορροφήσει η ίδια”, επισημαίνει ο καθηγητής.
Χρεοκοπεί ποτέ κανείς όταν κόβει ο ίδιος χρήμα; Πόσο μάλλον όταν, στην περίπτωση της Fed, κρατά και το μαχαίρι και το πεπόνι...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης