Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 3,3% η ανάπτυξη το 2011 στον πλανήτη – Ανοδικότερα το 2012

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 3,3% η ανάπτυξη το 2011 στον πλανήτη – Ανοδικότερα το 2012
(upd) Aνάπτυξη στο 3,3% σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το σύνολο του 2011.
Η κατάσταση της οικονομίας δεν θα αλλάξει και πολύ μέσα στο τρέχον έτος ενώ η Ευρώπη θα τηρήσει στάση αναμονής έως ότου επιλύσει τα προβλήματά της.
Πρωταγωνιστικό ρόλο για το 2011 αναμένεται να αναλάβουν οι αναδυόμενες χώρες, στις οποίες συν τοις άλλοις παρατηρείται μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων. Ουσιαστικά αποτελούν την κινητήρια δύναμη των επενδύσεων και κατ' επέκταση της ανάπτυξης.
Η παγκόσμια ανάπτυξη του 3,3% συνιστά ουσιαστικά επιβράδυνση αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 2010 τα αναθεωρημένα στοιχεία την έφεραν στο 3,9% παγκοσμίως. Μικρή ανάκαμψη προβλέπεται από την Παγκόσμια Τράπεζα για το 2012.
Ο επικεφαλής των αναπτυξιακών προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, Hans Timmer προετοιμάζει τον πλανήτη για μια ανάπτυξη σε αργούς ρυθμούς, πλην όμως σταθερή και επικεντρωμένη στις ξένες επενδύσεις, στις οποίες θα στηριχθεί.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, τόνισε ότι οι υπερβολικές ενισχυμένες εξωτερικές κεφαλαιακές εκροές ίσως βλάψουν τα πιο αδύναμα νομίσματα, υπονομεύοντας τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη, από μία, για παράδειγμα, ισχυρή και ραγδαία ανατίμηση ενός νομίσματος αναπτυσσόμενης χώρας που μπορεί να επιφέρει αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος.
H ανάπτυξη της Κίνας για το σύνολο του έτους που διανύουμε θα κυμανθεί στο 8,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, κινούμενη επιβραδυντικά σε σύγκριση με το 10% του 2010.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης