Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό ΤΧΣ: Φρένο στη διάχυση της κρίσης χρέους – Υπαναχωρεί η Γερμανία

Ευρωπαϊκό ΤΧΣ: Φρένο στη διάχυση της κρίσης χρέους – Υπαναχωρεί η Γερμανία
(upd3) Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν τη βοήθεια για την Πορτογαλία και δημιουργούν στεγανά στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Πάνω στη φημολογούμενη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επιπλέον κεφάλαια στηρίχθηκε η χθεσινή άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δέχεται την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου πέραν των 440 δισ. ευρώ.
Το Βερολίνο υπαναχώρησε επειδή φάνηκε ότι τρεις χώρες πια, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα χρειαστούν τη βοήθεια του Ταμείου. Άλλωστε, όπως είχε αναφερθεί ήδη από χθες, τα 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού ΤΧΣ δεν επαρκούν αφού μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιολόγηση ΑΑΑ στο Ταμείο αλλά ουσιαστικά πρόκειται γα χρήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανέρχονται σε 190 δισ. ευρώ. Ήδη από τη Δευτέρα, μέσω του Steffen Seibert, είχε διαφανεί η πρόθεση της Καγκελαρίας να δεχτεί την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού στήριξης γενικότερα.
Η Πορτογαλία θα λάβει από το Ταμείο 60 δισ. ευρώ, αν χρειαστεί, ενώ, ταυτόχρονα, το Ταμείο, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά, θα προβεί και σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Στόχος είναι η ανακούφιση των δανειακών υποχρεώσεων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να καθησυχάσουν τις αγορές και τους επενδυτές. Αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η διάχυση της κρίσης χρέους.
Την ίδια στιγμή, έντονη κριτική ασκείται από τους κύκλους των επενδυτών, αφού την ώρα που η Ευρώπη εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο της κρίσης οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της.
Αφού διέθεσαν σχεδόν 1 τρις. δολ. στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, έχουν αναλωθεί στο να διακηρύττουν την αποφασιστικότητα τους για τη διάσωση και την υπεράσπιση του νομίσματος τους, αποτυγχάνοντας όπως είναι φυσικό να καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Στην παρούσα χρονική στιγμή οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα αρνητικά για την ευρωζώνη, επομένως οτιδήποτε και αν αποφασίσουν οι ηγέτες τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αλλάξουν το κλίμα και να οδηγήσουν την αγορά στην αντίθετη κατεύθυνση, εκτιμούν οι αναλυτές. Το ευρωομόλογο είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά από μόνα τους τα μέτρα περί αύξηση του μεγέθους των κεφαλαίων του ΤΧΣ, τα χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης και οι πιθανές εγγυήσεις μάλλον είναι μέτρα περιορισμένου αντικτύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης