Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα - Πιθανός δεσμευτικός στόχος το 30%

tags :
Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα - Πιθανός δεσμευτικός στόχος το 30%
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ποσοστό συμμετοχής 35%, ωστόσο ο πήχης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί ελαφρώς χαμηλότερα μετά τις διαπραγματεύσεις
Η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των απόψεων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν σε ότι αφορά τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ έως το 2030, είναι το επόμενο βήμα μετά και την πρόσφατη οριστικοποίηση της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου επί του θέματος.
Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε πρόσφατα δεσμευτικό στόχο 35% για το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. έναντι του 27% στο οποίο είχε καταλήξει το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της υιοθέτησης υψηλότερου στόχου από το 27% έχει ταχθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα ο αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε επικρίνει το Συμβούλιο Υπουργών μιλώντας για ανεπαρκές επίπεδο φιλοδοξίας.
Έτσι μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ταχθεί υπέρ του φιλόδοξου στόχου του 35%, πλέον αναμένεται να ακολουθήσει μια πολύμηνη περίοδος διαβουλεύσεων έως ότου οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πολίτικη για την ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030.
Οι διαβουλεύσεις αυτές όπως συμβαίνει συνήθως στην ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν στη μέση οδό, δηλαδή στην κατακύρωση δεσμευτικού στόχου κοντά ή λίγο πάνω από το 30%.   

Υπέρ υψηλών δεσμευτικών στόχων το Ευρωκοινοβούλιο

Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πρόσφατη ψηφοφορία υπερψήφισε την επίτευξη δεσμευτικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ, ύψους 35% τόσο για την ενεργειακή απόδοση όσο και για τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα όσο αφορά την ενεργειακή απόδοση, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επίτευξης δεσμευτικού στόχου ύψους τουλάχιστον 35% σε επίπεδο ΕΕ και ενδεικτικών εθνικών στόχων.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη κατανάλωση ενέργειας το 2030.
Για τις ΑΠΕ το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επίτευξης στόχου 35% για το 2030.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να καθοριστούν εθνικοί στόχοι, από τους οποίους τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποκλίνουν κατά 10% κατ’ ανώτατο όριο και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Σε ότι αφορά τον τομέα των μεταφορών σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ το 2030, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το 12% της ενέργειας που καταναλώνεται στον τομέα αυτό θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Η συνεισφορά των αποκαλούμενων βιοκαυσίμων «πρώτης γενιάς» (αυτά τα οποία παράγονται από τρόφιμα και καλλιέργειες τροφίμων) πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα του 2017 και στο 7% κατ' ανώτατο όριο στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης την απαγόρευση της χρήσης φοινικέλαιου ως βιοκαύσιμο από το 2021.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το ΕΚ ζητεί το 90% των πρατηρίων καυσίμων κατά μήκος του κεντρικού δικτύου που έχει δημιουργηθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 (κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ) θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα ως το 2022 με προσβάσιμα από το κοινό σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Προτεραιότητα στην καύση αποβλήτων

Το ΕΚ ζητάει τα καθεστώτα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από βιομάζα να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην ενθαρρύνεται η ανάρμοστη χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.
Τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την υφιστάμενη βιώσιμη προσφορά βιομάζας, ενώ για την παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καύση των αποβλήτων και καταλοίπων.
Παράλληλα, τα καθεστώτα στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να βασίζονται στην αγορά και να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν υπόψη την προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το πιθανό κόστος ενσωμάτωσης του συστήματος ή τους περιορισμούς των δικτύων.
Το ΕΚ ενέκρινε τις τροπολογίες για τους καταναλωτές - αυτοπαραγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα έχουν το δικαίωμα να εγκαθιστούν συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους (για αυτοκατανάλωση) χωρίς να υπόκεινται σε καμία επιβάρυνση, τέλος ή φόρο.
Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως την 1η Ιανουαρίου 2019 και κάθε δέκα χρόνια εφεξής, ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Το πρώτο σχέδιο θα καλύπτει την περίοδο 2021 - 2030.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί τα ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και θα μπορεί να διατυπώνει συστάσεις και να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα εάν κρίνει ότι υπάρχει ανεπαρκής πρόοδος ή ότι έχουν ληφθεί ανεπαρκείς ενέργειες.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης