Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ομόλογο για αναχρηματοδότηση δανείων και επαναγορά ομολόγων απαντά η ΔΕΗ στην έκθεση κόλαφο της McKinsey

tags :
Με ομόλογο για αναχρηματοδότηση δανείων και επαναγορά ομολόγων απαντά η ΔΕΗ στην έκθεση κόλαφο της McKinsey
Η ΔΕΗ έχει εισέλθει στην απαιτητική διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της που απαιτούν υψηλή πιστοποίηση
Δύο ισχυρά όπλα έχει στην φαρέτρα της η ΔΕΗ που αναμένεται να μπουν στην μάχη στο επόμενο διάστημα.
Το πρώτο αφορά την έκδοση ομολόγου στο Λουξεμβούργο, το οποίο προυποθέτει εξονυχυστικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, που θα είναι και μια πειστική απάντηση σε όσους αμφισβητούν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο την αξιοπιστία του ισολογισμού της.
Ειδικά το timing του εισηγητικού εγγράφου της Mckinsey ελέγχεται μετά και την ανακοίνωση της ΔΕΗ χθες 14/5/2018, καθώς αν η όλη τεκμηρίωση του χρηματοοικονομικού πλάνου της ΔΕΗ αμφισβητήθηκε με βάση την σχέση του αξιόπιστου EBITDA και του καθαρού χρέους, τότε απαιτούνται ενημερωμένα στοιχεία που η εν λόγω έκθεση ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί ότι περιείχε.
Στον αντίποδα των όσων έχουν δημοσιοποιηθεί και με βάση την επικαιροποίησή τους, θα βρεθεί η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την έκδοση του ομολόγου, που θα αναχρηματοδοτήσει το ποσό λήξης του 2019 στα 350 εκατ ευρώ.
Το ομόλογο αυτό διαπραγματεύεται τώρα στις 97-98 μονάδες βάσης, νούμερο που κάθε άλλο δείχνει από το ότι η ΔΕΗ θα χρεωκοπήσει.
Αν κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί όπως αναμένεται στο επόμενο διάστημα, τότε θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, που το συγκεχυμένο πόνημα της Mckinsey, της δημιούργησε αμφιβολλίες για την ορατότητα επιτυχούς αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Κατά τον τρόπο αυτό τα funds της υποτιμητικής κερδοσκοπίας επετέθησαν με ορμητικότητα στην μετοχή για να μπορέσουν να την φέρουν σε επίπεδα που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις ζημίες, που κατέγραφαν από τις θέσεις που είχαν πάρει από την αρχή του έτους στην περιοχή των 2,05 ευρώ.
Τα funds αυτά έφθασαν να χάνουν πάνω από 30% όταν η μετοχή της ΔΕΗ ανέβηκε υψηλότερα των 3 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της μετοχής και είναι έτοιμη να παρέμβει, τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, αλλά η κίνηση της μετοχής βρίσκεται στο περισκόπιο.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ΔΕΗ δεν αμφισβητούνται σε σχέση με το τι ίσχυε τους προηγούμενους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν κρυμμένα προβλήματα ή σκελετούς όπως άλλες εταιρίες.
Τα βασικά νούμερα που θα αποσαφηνισθούν έχουν να κάνουν με τις προβλέψεις του 2017 και την μείωσή τους κατά 360 εκατ ευρώ στην οποία αναφέρθηκε και η μελέτη της Mckinsey, αν πράγματι εννοούσε αυτό ακριβώς το ζήτημα.
Oμως από λειτουργικής πλευράς η Μckinsey δεν κάνει αναφορά στα οφέλη από την αναμενόμενη μείωση της επιβάρυνσης του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2018, χάρις την μείωση κατά 35% της χρέωσης προμηθευτή αλλά και της μεγάλης μείωσης του ελλείμματος του Λογαριασμού αυτού από τα τέλη του 2017.
Ο Λογαριασμός αυτός σήμανε 325 εκατ ευρώ επιβάρυνση για την ΔΕΗ το 2017.
Επίσης η πορεία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά θα μπορεί να μειώσει την διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που επίσης επέφεραν ζημιές στην ΔΕΗ 96 εκατ ευρώ το 2017, ποσό που συμπληρώθηκε από ένα νούμερο μεγαλύτερο των 100 εκατ ευρώ από την ενεργειακή κρίση τον Ιανουάριο του 2017.Για την μείωση όλων αυτών των παραγόντων η Mckinsey δεν κάνει αναφορά, γιατί;
Επίσης το ζήτημα της έλευσης του στρατηγικού επενδυτή που προκρίνει η Νέα Δημοικρατία όσο και αν είναι ένα σενάριο που είναι εφαρμόσιμο, πρέπει να απαντήσει σε δύο ζητήματα:
- Πώς θα νοικοκυρευτεί η ΔΕΗ για να πείσει στρατηγικό επενδυτή να μπει, ποιές ενέργειες θα πρέπει να έχει κάνει μέχρι τότε;
- Ποιά θα είναι η πολιτική με τα τιμολόγια, που η Mckinsey επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν και ο στρατηγικός επενδυτής λογικά θα ανεβάσει.
Το δεύτερο όπλο της ΔΕΗ αφορά την ολοκλήρωση και την αναχρηματοδότηση των δανείων του 1,3 δισ ευρώ, προσφέροντας στις τράπεζες εγγυήσεις μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δεδομένο που αποτελεί και σημαντικό βήμα για την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση.
Στην παρούσα φάση η ΔΕΗ δεν πρόκειται να πάθει τίποτε, όμως το μέλλον της είναι ανοιχτό και η τελική λύση δεν έχει βρεθεί.
Σε αυτό ποντάρουν και οι short sellers που επιθυμούν να πανικοβάλουν την αγορά και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν όποια δήλωση είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης