Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς οι ΗΠΑ επηρεάζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα για να επιβάλλουν το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο

tags :
Πώς οι ΗΠΑ επηρεάζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα για να επιβάλλουν το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο
Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλλουν το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο στις διεθνείς αγορές
Η εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Trump δεν είναι πουθενά τόσο ξεκάθαρη όσο στον τομέα της ενέργειας.
Για χρόνια πιστεύεται ότι η κυβέρνηση του νεότερου Bush  (200-2008) ήταν μία από τις πιο φιλικές για την ενεργειακή βιομηχανία στην ιστορία.
Αλλά η κυβέρνηση Trump την έχει ξεπεράσει.
Η πρόσληψη του Ray Tillerson, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ExxonMobil, ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κλάδο, παρόλο που η θητεία του αποδείχθηκε προσωρινή.
Πριν από αυτό, η κυβέρνηση Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια μακροχρόνια προτεραιότητα της Exxon και ολόκληρης της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Αν και η βιομηχανία ενέργειας έχει πλέον αναγνωρίσει δημοσίως την αλλαγή του κλίματος ως παγκόσμια απειλή, στην πράξη το θέμα σε μεγάλο βαθμό αγνοείται.
Προχωρώντας περαιτέρω, η διοίκηση Trump έχει καταργήσει και μείωσε τους κανονισμούς που παρεμπόδιζαν την επέκταση της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης τη γεώτρηση και στις δύο ακτές του ωκεανού, ενώ παράλληλα χαλάρωσε τους κανονισμούς ασφαλείας που τέθηκαν σε ισχύ μετά την καταστροφική διαρροή της BP του Κόλπου του Μεξικού, το χειρότερο στο ιστορικό των ΗΠΑ.
Η διοίκηση Trump σχεδιάζει επί του παρόντος να ανακαλέσει και να μειώσει τα πρότυπα απόδοσης καυσίμων για αυτοκίνητα και φορτηγά. Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει την αυξημένη αγορά μεγαλύτερων SUV, την αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου και τις αυξανόμενες τιμές βενζίνης.
Η περικοπή φόρου εταιρειών για τη διοίκηση, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ, ωφελήθηκε επίσης έντονα την ενεργειακή βιομηχανία, όπως και άλλες βιομηχανίες.
Από τη στιγμή που επέλεξε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ο Trump «αγκάλιασε» τη νέα επανάσταση σχιστόλιθου στις Η.Π.Α. ως σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.
Όλο και περισσότερο, ο Trump έχει καταστεί ο κορυφαίος υποστηρικτής για την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στις παγκόσμιες αγορές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ανοιχτά να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Γερμανία εάν προχωρήσει στη συμφωνία για τον νέο αγωγό Nordstream 2 της Ρωσίας, που θα διπλασιάσει σχεδόν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Γερμανίας.
Όπως διαπίστωσαν οι περισσότεροι παρατηρητές, η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ συνοδεύτηκε από την προσφορά του LNG των ΗΠΑ στη Γερμανία και την Ευρώπη, ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας συμφωνούν ότι είναι αναπόφευκτο ότι το ΥΦΑ των ΗΠΑ θα καταστεί τελικά συστατικό των ευρωπαϊκών αγορών, παρά το πολύ υψηλότερο κόστος για το φυσικό αέριο της Ρωσίας και της Νορβηγίας, αν για άλλους λόγους δεν διατηρεί την ειρήνη με την Αμερική, τον μεγαλύτερο σύμμαχο της Ευρώπης. πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.
Αυτό θα χρησιμεύσει επίσης για την εξουδετέρωση των καταγγελιών των ΗΠΑ σχετικά με τις αθέμιτες συναλλαγές.
Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία επικεντρώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία παρά στην ενέργεια, εάν η πώληση φυσικού αερίου χρησιμεύει για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ.
Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ/Κίνας.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, είναι η μόνη χώρα στην οποία οι λύσεις για το εμπορικό έλλειμμα είναι σαφώς προσιτές και συνεπάγονται αυξημένες εισαγωγές υγραερίου στις ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει ήδη μακροπρόθεσμα 20ετή συμφωνία για την εισαγωγή ΥΦΑ από την κορυφαία εταιρεία ΥΦΑ της Cheniere Energy.
Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να μειώσει την ποσότητα των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ποικιλία άλλων προμηθευτών (δηλ. Κατάρ, Αυστραλία, Νέα Γουινέα, Ιράν, Ρωσία) και να τις αντικαταστήσει με τις προμήθειες των ΗΠΑ.
Αυτή θα ήταν μια σχεδόν απεριόριστη συναλλαγή για την Κίνα, καθώς ήδη πληρώνει άλλους παραγωγούς για προμήθειες φυσικού αερίου και ΥΦΑ.
Εξετάστε τις επιπτώσεις μιας πιθανής συμφωνίας ΥΦΑ που θα μπορούσε να έχει στην εμπορική διαφορά.
Όσον αφορά το τρέχον έλλειμμα, οι πωλήσεις της Κίνας προς τις ΗΠΑ εκτιμώνται σε περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Μάιο του 2018, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή ΥΦΑ από τις ΗΠΑ.
Αν υποθέσουμε ότι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια μέτρια συμφωνία για άλλα 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις ΥΦΑ στην Κίνα, οι πωλήσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα αυξάνονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας το πλεόνασμα της Κίνας στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν επρόκειτο να συμβεί αυτό, το εμπορικό έλλειμμα θα μειωνόταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Trump θα επέστρεφε χωρίς αμφιβολία στο μονοπάτι της προεκλογικής εκστρατείας για να καυχηθεί για την πρώτη αμερικανική εμπορική νίκη επί της Κίνας.
Ο κίνδυνος για το σενάριο αυτό είναι το τεκμήριο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν πραγματικά μια λύση στην εμπορική διαμάχη, αλλά υπάρχουν ευρείες υποψίες ότι τα τιμολόγια των ΗΠΑ για την Κίνα ενδέχεται να είναι λιγότερα για το δίκαιο εμπόριο και περισσότερο για τον οικονομικό πόλεμο για να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας.
Τα «Γεωπολιτικά Futures» του George Friedman σημείωσαν πρόσφατα ότι «οι ΗΠΑ αρχίζουν να το βλέπουν τους δασμούς περισσότερο ως μια στρατηγική ευκαιρία να συγκρατήσουν την κινεζική βεβαιότητα παρά ως ένα παιχνίδι για να αναζωογονήσουν την παραγωγή των ΗΠΑ».
Σε διάφορες ασιατικές ιστοσελίδες παραμένει μια σταθερή ομάδα δημοσιογράφων, με επικεφαλής τον Pepe Escobar, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα συνενωθούν για να αποτρέψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και ότι «οι πωλήσεις πετρελαίου στο Ιράν θα είναι εντελώς ανεπηρέαστες. Υποστηρίζουν επίσης έντονα ότι η Κίνα δεν θα αποδώσει στις απειλές και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ.
Αυτό παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, όπως η Royal Dutch Shell και η Total, έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ιράν επειδή φοβούνται τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ οι μεγάλες χώρες μειώνουν σημαντικά τις εισαγωγές του Ιράν.
Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν σίγουρα θα μειώσουν σημαντικά τις εξαγωγές του, με τις χειρότερες περιπτώσεις εκτιμήσεις απώλειας για τις αγορές των 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
Αυτό θα ανοίξει επίσης ευκαιρίες στις αγορές που παρέχονται, οι οποίες σχεδόν βεβαίως θα αξιοποιηθούν από τους ΗΠΑ και άλλους ανταγωνιστές.
Επί του παρόντος, η Ιαπωνία και η Ινδία συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας από το Ιράν.
Σύμφωνα με πρόσφατα νέα, η Sinopec, η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, υπό τις απειλές των αμερικανικών κυρώσεων, συμφώνησε επίσης να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές από το Ιράν.
Δεν είναι μυστικό ότι σχεδόν όλοι οι ανταγωνιστές του Ιράν, οι «εταίροι» του ΟΠΕΚ, θα προχωρήσουν μετά από εκείνους που βρίσκονται σε αγορές που παρέχονται, όπως και οι ΗΠΑ.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι, επειδή οι επερχόμενες εκλογές είναι κορυφαίες στο μυαλό και των δύο πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ, μια εμπορική νίκη με την Κίνα είναι εξαιρετικά σημαντική για την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων.
Αν ναι, το σκεπτικό τους πηγαίνει, μια συμφωνία θα οδηγήσει σε χαλάρωση των τιμολογίων με την Κίνα έως τον Νοέμβριο.
Ο ίδιος ο Trump δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για το εμπόριο με την Κίνα, αλλά συνεχίζει να προσθέτει τον χαρακτηρισμό «όχι τώρα».
Πολλοί παρατηρητές του Trump ερμηνεύουν αυτό που σημαίνει ότι «η σκληρή εμφάνιση με την Κίνα» παίζει καλά στη βάση του Trump, ενισχύει τις προοπτικές των εκλογών του Ρεπουμπλικανιού και, στη συνέχεια, μια εμπορική συμφωνία είναι πιθανό να χτυπηθεί.
Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από τις Η.Π.Α. ως πρότυπο για τις συμφωνίες με την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, τους επόμενους μεγαλύτερους ασιανούς εισαγωγείς φυσικού αερίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, όπως στην Ευρώπη, αυτές οι χώρες που εισάγουν ενέργεια απειλούνται από τιμολόγια των ΗΠΑ για αθέμιτο εμπόριο.
Ωστόσο, τα Γεωπολιτικά Futures αναφέρουν ότι:
«η ευρεία εντύπωση στην Κίνα φαίνεται να είναι ότι το Trump δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια συμφωνία - σίγουρα αυτή που η Κίνα δεν θα μπορούσε να δεχτεί - και ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο σημαντικό σόλο σε έναν αναδυόμενο Ψυχρό Πόλεμο και ότι αντ 'αυτού ... ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.
Σε μια πρόσφατη ομιλία του, ο Richard Haas, πρόεδρος του think tank Council για τις Εξωτερικές Σχέσεις δήλωσε ότι «... η διοίκηση του Trump είχε αρχικά επικεντρωθεί μόνο στο εμπόριο», αλλά τώρα διευρύνεται και σχεδόν φαίνεται ότι η διοίκηση θέλει να έχει κάτι με ψυχρό πόλεμο με την Κίνα».
Τι γίνεται με τη Βενεζουέλα, μια χώρα που εκτιμάται ότι έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, και εργάζεται υπό αμερικανικές κυρώσεις;
Είναι επίσης μια χώρα για την οποία η Διοίκηση δεν έχει μυστικό για τα σχέδιά της για πιθανή στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ να ανατρέψει την κυβέρνηση Maduro.
Γιατί να πάτε δημόσια με αυτήν την ιστορία τώρα, με μόνο λίγο περισσότερο από ένα μήνα προς τις εκλογές του Κογκρέσου στις ΗΠΑ;
Υπάρχει ευρεία εικασία ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να είναι δοκιμαστικό μπαλόνι, ως μέρος της προετοιμασίας για την τοποθέτηση του εδάφους για μια εισβολή με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών των εκλογών του Ρεπουμπλικανικού.
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν ενδείξεις αντίδρασης σε αυτές τις απειλές από τους Δημοκρατικούς.

Συμπέρασμα

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυρώσεις απευθύνονται στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές ενέργειας της Ρωσίας, τη Ρωσία και το Ιράν, ούτε είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ενέργειας, η Ευρώπη, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, απειλούνται επίσης από τιμολόγια ή κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Αντίθετα, δείχνει σαφώς ότι οι Η.Π.Α. χρησιμοποιούν την απειλή οικονομικού πολέμου και πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων ως μοχλό για να ανοίξουν αγορές στον νεότερο παίκτη της ενεργειακής αγοράς στον κόσμο, το αμερικανικό LNG.
Εάν οι Η.Π.Α. είναι επιτυχείς σε αυτές τις συμφωνίες, είναι πιθανό ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια παράλληλη απόπειρα να γίνουν επιδρομές για την εξαγωγή ακατέργαστου πετρελαίου στις ίδιες χώρες εισαγωγής πετρελαίου, βασιζόμενες στο ίδιο σχέδιο παιχνιδιού ΥΦΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης