Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου - Ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Σταθάκη την Παρασκευή (12/10)

Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου - Ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Σταθάκη την Παρασκευή (12/10)
Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα προβλέπει συμμετοχή λίγο πάνω από το 25% για τον λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα
Στην κορυφή της ενεργειακής επικαιρότητας βρίσκεται πλέον η υπόθεση της παράτασης των ωρών λειτουργίας των σταθμών της ΔΕΗ Αμυνταίου και Καρδιάς.
Εν όψει της ολοκλήρωσης και δημοσιοποίησης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας ο οποίος θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα και θα δείξει εάν «χωρούν» στο ενεργειακό σύστημα της χώρας οι δυο σταθμοί, αναστάτωση επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία καθώς η τοπική κοινωνία ανησυχεί για την αποβιομηχάνιση που θα σημάνει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των σταθμών, αλλά και για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτούς και την τηλεθέρμανση των πόλεων.
Τις ανησυχίες αυτές θα επιχειρήσει να διασκεδάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, οποίος έχει προγραμματίσει για το μεσημέρι της Παρασκευής (12/10) ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, των βουλευτών της περιοχής, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και φορέων της περιοχής.
Όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, η τακτική για το μέλλον των δυο σταθμών που προτίθεται να ακολουθήσει το ΥΠΕΝ προβλέπει την υποβολή νέου αιτήματος στις Βρυξέλλες με το οποίο αντί να διεκδικεί την επέκταση της λειτουργίας και των δυο σταθμών στις 32.000 ώρες, θα ζητά έγκριση επέκτασης του χρόνου ζωής μόνο για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και όχι τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι το Δεκέμβριο του 2015 ο προηγούμενος υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης είχε ενημερώσει τη ΔΕΗ με επιστολή του ότι παρατείνεται στις 32.000 ώρες η διάρκεια λειτουργίας και των δυο σταθμών.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό είχε απορριφθεί από την Κομισιόν.

Πάνω από 25% το μερίδιο του λιγνίτη

Έτσι σήμερα ο κ. Σταθάκης προτίθεται να προτάξει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου, περιλαμβάνοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την επ’ αόριστον παράταση της ζωής των δυο μονάδων και διεκδικώντας τις 32.000 ώρες ως γέφυρα για την υλοποίησή του.Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ με δηλώσεις της διοίκησής της εδώ και περίπου μία διετία είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες, οι οποίοι θα εισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια που εκτιμώνται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Τότε η ΔΕΗ έθετε ως προϋπόθεση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός να διατηρεί το μερίδιο του λιγνίτη τουλάχιστον στο 25% -28% ώστε να «χωράνε» οι δυο μονάδες του Αμυνταίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγική βάση.
Έτσι το νέο αίτημα για το Αμύνταιο, το οποίο θα προετοιμαστεί από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα που φέρνει ο ενεργειακός σχεδιασμός που συμφωνά με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και τοποθετεί τον λιγνίτη ελαφρώς πάνω από το 25%.
Σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Καρδιάς το ΥΠΕΝ αίρει τη διεκδίκηση των 32.000 ωρών, καθώς βαίνει προς εξάντληση το ορυχείο που τον τροφοδοτεί.
Πάντως η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας μέχρι να τεθεί σε λειτουργιά η μονάδα Πτολεμαΐδα V.
Το θέμα απασχόλησε ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας όπου ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης δήλωσε ότι «ο ΑΗΣ Αμυνταίου εντάσσεται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Πρέπει να προχωρήσει η περιβαλλοντική αναβάθμισή του, ενώ μέχρι να μπει στο σύστημα και να λειτουργήσει η υπό κατασκευή νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 τα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται να παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς, για να μην μπει σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας».
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε «προσφυγή στην δικαιοσύνη» για την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και την παραμονή του ΑΗΣ Καρδιάς στο ενεργειακό σύστημα της χώρας μέχρι την λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Ανησυχία ΓΕΝΟΠ για τον ΑΗΣ Καρδιάς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι για τον ΑΗΣ Αμυνταίου τα πράγματα είναι καλά, αφού φαίνεται ότι «χωράει» στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και μπορεί να γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση προκειμένου να δουλέψει στο διηνεκές, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2030 - 2032, για όσο επαρκούν τα κοιτάσματα της περιοχής.
Ωστόσο σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Καρδιάς ο κ. Αδαμίδης εκφράζει την ανησυχία του ότι το υπουργείο προτίθεται να στείλει στη ΔΕΗ νέο έγγραφο για απόσυρση του με τη λήξη των 17.500 ωρών.
Όπως λέει χαρακτηριστικά «ο κ. Σταθάκης θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να στείλει νέο έγγραφο όπου να αναιρεί το προηγούμενο του Δεκέμβρη του 2015 (επιστολή Σκουρλέτη)».
Ο κ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι «οι μονάδες μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν το αρμόδιο υπουργείο ανακαλέσει την απόφαση του 2015, ειδάλλως θα συνεχίσουν να βρίσκονται συνδεδεμένες στο ενεργειακό σύστημα».
Προσθέτει δε ότι οι ώρες λειτουργίας των μονάδων καταναλώθηκαν πολύ νωρίτερα εξαιτίας των αναγκών και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν μείνει μόνο 35 ημέρες λειτουργίας, ενώ για τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς έχουν μείνει 58 και 62 ημέρες λειτουργίας, αντίστοιχα. Επίσης, για τις μονάδες 3 και 4, που είναι συνδεδεμένες με τα συστήματα Τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, έχουν μείνει 178 και 220 ημέρες, αντίστοιχα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης