Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο αγωγός Turkstream αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα

tags :
Γιατί ο αγωγός Turkstream αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα
Γιατί ο αγωγός Turkstream αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα
Ενώ η κυβέρνηση  Trump εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να παίξει αρκετά παιχνίδια για να εκτροχιάσει τον αγωγό Nordstream 2 μέσω κυρώσεων και απειλών, η ανικανότητα της θέσης της στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι εμφανής καθώς ο αγωγός  Turkstream «εισχώρησε» στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.
Ο αγωγός  Turkstream εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Η Τουρκία είναι ο βασικός παράγοντας στην περιοχή, γεωγραφικά, πολιτιστικά και πολιτικά.
Erdogan και ο Putin το ξέρουν αυτό.
 Και γνωρίζουν επίσης ότι η Τουρκία, που είναι ο διαμετακομιστικός διάδρομος της ενέργειας για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Το πρώτο κομμάτι του αγωγού Turkstream θα εξυπηρετήσει άμεσα την Τουρκία.
Κατά τα επόμενα δύο χρόνια θα κατασκευαστεί το κομμάτι το οποίο θα χρησιμεύσει ως ένα άλμα για να φέρει το φυσικό αέριο στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Σλοβακία προσυπογράφουν την πρόσβαση στην ενέργεια του Turkstream.
Αυτό, και πάλι, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον αδυσώπητα δαπανηρό αγωγό του Southern Corridor Transport Corridor (STC), ο οποίος έχει θέσει ως στόχο να φθάσει το ένα τρίτο της ποσότητας αερίου στην Ιταλία με πέντε φορές το αρχικό κόστος.
Ο αγωγός Turkstream θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία και το δεύτερο κομμάτι του την ίδια ποσότητα στην Ευρώπη.
Ο αγωγός TAP - Trans Adriatic - θα φέρει μόλις 10 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου εκατοστά ετησίως και δεν θα το κάνει πριν από το 2020, ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.
Η πραγματική ιστορία πίσω από τον αγωγό Turkstream, ωστόσο, είναι, παρά τις διαμαρτυρίες του Putin για το αντίθετο, η πολιτική.
Κανένα σχέδιο αυτού του μεγέθους δεν είναι καθαρά οικονομικό, έστω και αν έχει τεράστια οικονομική σημασία.
Αυτός ο αγωγός μαζί με τα άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν μαζικές μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Erdogan θέλει να αναλάβει τον έλεγχο του ισλαμικού κόσμου από τους Σαουδάραβες.
Για αυτό το λόγο διαρρέει πληροφορίες για το θάνατο Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ θέλει να αποδυναμώσει το Trump και να απομακρύνει το MbS από την εξουσία.
Ο  Trump χρειάζεται τον MbS να προωθήσει τα σχέδιά του για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Ισραήλ και να παρατείνει τη μακροπρόθεσμη υγεία του δολαρίου.
Ο Erdogan χρησιμοποιεί αυτή τη ρήξη και συνεχίζει να κάνει ό, τι θέλει να κάνει εναντίον της Συρίας, του Ιράν και της αναπτυσσόμενης εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία.
Ο Erdogan είναι σε θέση τώρα να επιτύχει μια πολύ σκληρή συμφωνία για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία δεν θέλει να παραιτηθεί ούτε από την αμερικανική κυβέρνηση (το Trump και το βαθύ κράτος).
Ελέγχοντας τα πετρελαϊκά πεδία στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και εμποδίζοντας τους δρόμους που οδηγούν από το Ιράκ, οι ΗΠΑ παίζουν ένα παιχνίδι που δεν μπορούν να κερδίσουν γιατί τελικά οι Κούρδοι είτε θα πρέπει να προδοθούν από τις ΗΠΑ για να κρατήσουν τον Erdogan ευτυχισμένο είτε να κόψουν μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για το μέλλον τους να αποξενώσει τις ΗΠΑ
Αυτό ήταν το απόλυτο τελικό παιχνίδι της κατοχής της ανατολικής Συρίας για μήνες τώρα και ο χρόνος είναι στην πλευρά του Putin και του Erdogan.
Επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει να πλησιάζει περισσότερο στη Ρωσία και το Ιράν.
Αλλά το πιο σημαντικό, με την πάροδο του χρόνου, είναι μια Τουρκία που μπορεί να ξεφορτωθεί το δολάριο ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία είναι μια Τουρκία που μπορεί να επιβιώσει πολιτικά από την αναταραχή της θεσμικής τάξης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο τα επόμενα χρόνια.
Να θυμάστε ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας αμερικανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης που δεν κατορθώνει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που κυβερνά.
Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του δολαρίου θα είναι μακρύς και σκληρός, αλλά θα είναι εφικτός.
Η Ρωσία είναι το πρότυπο για την επιτυχή κατάργηση του δολαρίου από ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου του και τώρα αποκομίζει τα οφέλη αυτής της σταθερότητας.
Και έργα όπως ο Turkstream και η σύντομη ολοκλήρωση της δύναμης του αγωγού της Σιβηρίας στην Κίνα θα δουν το φυσικό αέριο από τις δύο εμπορικές συναλλαγές χωρίς το δολάριο ως ενδιάμεσο.
Εάν δεν νομίζετε ότι αυτή η από-δολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας που λαμβάνει χώρα δεν είναι σημαντικό, ρίξτε μια ματιά στο ρωσικό ρούβλι έναντι της τιμής του αργού Brent τις τελευταίες εβδομάδες.
Έχουμε μια άλλη ιστορική κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και παρόλα αυτά το ρούβλι έναντι του δολαρίου δεν έχει κινηθεί καθόλου.
Σήμερα, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αποτελέσουν πρόσοψη για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά ένα όφελος για τη ρωσική οικονομία που δεν θα αντιμετωπίσει τεράστιο πληθωρισμό χάρη στο ρούβλι που πωλείται για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει.
Και έτσι θα έρθουν και εκείνες οι ημέρες για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται τώρα στη διαδικασία να κάνει αυτό που έκανε η Ρωσία το 2015, να ξεπεράσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις της σε δολάρια, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τα νομίσματα στα οποία διαπραγματεύεται.
Η σταθερότητα, η διαφάνεια και η φερεγγυότητα είναι τα πράγματα που αυξάνουν τη ζήτηση για ένα νόμισμα, όχι μόνο ως μέσο ανταλλαγής, αλλά και ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία του διμερούς εμπορίου με την Κίνα παρακάμπτοντας το δολάριο.
Η σύνδεση των μεγάλων οικονομιών όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Κίνα και τελικά η ΕΕ μέσω ενεργειακών προγραμμάτων που ρυθμίζουν το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα είναι η μεγάλη απειλή για το σημερινό πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα των Η.Π.Α. Είναι κάτι που η ΕΕ θα αγκαλιάσει απρόθυμα.
Είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σθεναρά.
Και είναι κάτι που κανείς δεν θα σταματήσει αν έχει νόημα για τους ανθρώπους από κάθε πλευρά της συναλλαγής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Turkstream και το Nordstream 2 είναι τόσο σημαντικά έργα αλλάζουν ολόκληρη τη δυναμική της ροής του παγκόσμιου κεφαλαίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης