Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Κατάρ επεκτείνει τις δραστηριότητες LNG και πετρελαίου σε ΗΠΑ και Μεξικό

tags :
Το Κατάρ επεκτείνει τις δραστηριότητες LNG και πετρελαίου σε ΗΠΑ και Μεξικό
Το Κατάρ επεκτείνει τις δραστηριότητες LNG και πετρελαίου σε ΗΠΑ και Μεξικό
Μετά από την ιστορική και πρωτοφανή ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ από την 1η Ιανουαρίου μετά από σχεδόν 60 χρόνια συμμετοχής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum Saad Sherida al-Kaabi ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια στον αμερικανικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ο Al-Kaabi ανακοίνωσε νέους ξένους εταίρους για την κατασκευή αμαξοστοιχιών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για το έργο επέκτασής του, μεταξύ άλλων με τον ιταλικό πετρελαϊκό κολοσσό Eni, μεταξύ άλλων στο Κατάρ (Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell).
Τα σχέδια για την κατασκευή τεσσάρων αγωγών υγροποίησης για την επέκταση του LNG αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στόχου αύξησης της παραγωγικής ικανότητας στο 43% μέχρι το 2023-2024, σύμφωνα με το Reuters.
Και ξεχωριστά, η QP θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη «εισβολή» της στο μεξικάνικο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ανακοινώνοντας ότι συνήψε συμφωνία με την Eni για να αγοράσει μερίδιο 35% σε τρεις πετρελαιοπηγές στο Μεξικό, στις οποίες περιλαμβάνονται οι offshore τοποθεσίες Amoca, Mizton και Tecoalli.
Ο Al-Kaabi δήλωσε ότι αυτό «ενισχύει» το «διεθνές αποτύπωμα» του Qatar Petroleum και «επεκτείνει την παρουσία του στο Μεξικό».
Τον περασμένο Ιανουάριο, το QP εξασφάλισε δικαιώματα εξερεύνησης σε πέντε κοιτάσματα στις ακτές του Μεξικού στις λεκάνες Campeche και Perdidio, μαζί με την Eni και τη Shell αντίστοιχα.
Ο Al-Kaabi πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Eni για να αυξήσουμε την παραγωγή σε περίπου 90.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έως το 2021».
Προηγουμένως, ο Al-Kaabi συνοψίζει τις φιλοδοξίες του Κατάρ να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ ως εξής:
 Η επίτευξη της φιλόδοξης στρατηγικής μας θα απαιτήσει αναμφίβολα εστιασμένες προσπάθειες, δέσμευση και αφοσίωση για τη διατήρηση και ενίσχυση της θέσης του Κατάρ ως κορυφαίου παραγωγού LNG.
Το Κατάρ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο, με περίπου 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως δυναμικό υγροποίησης, αν και αυτό το προβάδισμα δεν αμφισβητείται από την Αυστραλία καθώς τελικά ολοκληρώνει το τεράστιο LNG επέκταση του έργου.
Ωστόσο, στο μέλλον  το Κατάρ θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές εξαγωγείς LNG, τόσο την Αυστραλία, τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα εισέρχεται στη λεγόμενη δεύτερη φάση ανάπτυξης έργων LNG.
Πέρυσι, με καταπληκτική δήλωσή του, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή LNG στα 100 mtpa μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια - μια αξιοσημείωτη απόφαση που δόθηκε η ανάπτυξη LNG σε άλλα μέρη του κόσμου που όλοι θα αγωνιστούν για το ίδιο μερίδιο αγοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης