Ξεκινάμε άμεσα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύει η Τουρκία - Κρίσιμο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 17 Ιουνίου
Προκαλεί η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ ανεβάζοντας τους τόνους και απειλώντας με γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
Ισχυρίστηκε δε ότι, αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Aksoy στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκυπρίους».
Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η «ελληνοκυπριακή της νότιας Κύπρου αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα».
Επανέλαβε δε την δήλωση Erdogan ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο Aksoy.
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο Aksoy.
Τι σημαίνει η «επίσκεψη» Γιαβούζ στην Καρπασία
Ο καθηγητής Θ.Τσακίρης εκφράζει σφοδρή κριτική απέναντι στην κυπριακή κυβέρνηση και στην ολιγωρία που δείχνει.
Στις 17 Ιουνίου συνέρχεται το τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο θα εξεταστούν και οι ενέργειες της Τουρκίας στις κυρίαρχες θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον «Πορθητή», και του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.
Τσακίρης: Το Φατίχ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες
Σημειώνεται συναφώς ότι στο σημείο που θα «στρατοπεδεύσει» για να κάνει στη συνέχεια -με βάση τους σχεδιασμούς- γεώτρηση το «Γιαβούζ» έχει ήδη κάνει πολλές σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου.
Όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο καθηγητής Θ.Τσακίρης," το Φατίχ είναι τοποθετημένο εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στον στόχο και τα συνοδευτικά πλοία πηγαινοέρχονται μεταφέροντας προσωπικό, τρόφιμα και την ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται ως λυπαντικό για την γεώτρηση.
Αυτά οδγούν στην παραβίαση της ΑΟΖ εντός του Κόλπου της Καρπασίας και στην συνέχεια στην κάθοδο του γεωτρύπανου εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ.
Και αυτά θα συμβούν αν δεν υπάρξει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, πραγμα που η κυπριακή κυβέρνηση δεν δείχνει την διάθεση να το κάνει."
Τα διαμορφούμενα δεδομένα
⦁ Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα.
⦁ Δεύτερον, η αποστολή του «Γιαβούζ» σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. πώς προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G.
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι το «Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.
Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια.
Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το «Γιαβούζ» θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με… εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.
⦁ Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου.
Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ».
Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.
Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης.
Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Τα μαζικά εντάλματα και η αναταραχή
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες -κάποιες έχουν αποχωρήσει- όσο και σε εργαζόμενους.
Αυτά έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρείς εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική.
Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.).
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην πλατφόρμα, εξ ου και την έκδοση των ενταλμάτων.
Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες για τον ενεργειακό χάρτη
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και πιστώνεται στο υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου - Philnews.
Ο χάρτης παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής τους και δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Μc Clatchy DC.
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο,, ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.
Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν.
Πάντως ο χάρτης, που έχει διαμορφωθεί από το Bureau of energy Resources με εντολές ως φαίνεται του κ. Μπάιντεν έχει παρουσιάσει διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας.
Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα.
Σήμερα μπορεί αυτά τα σενάρια να είναι απομακρυσμένα, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Palmer (ΗΠΑ): Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Αμερικανός βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Matthew Palmer υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση λέγοντας πως αυτό «το έχουμε κάνει σαφές κατ’ ιδίαν και δημόσια».
Ο Palmer, που έχει υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 υποστήριξε πως «κάποια πράγματα έχουν αλλάξει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια όμως κάποια άλλα παραμένουν τα ίδια.
Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».
Πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».
«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε.
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Ελλάδα βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο
Η Ελλάδα αποτελεί βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Την στιγμή που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας κορυφώνεται λόγω των S400 και των πολεμικών αεροπλάνων F35… το αμερικανικό Πεντάγωνο περνάει πολλαπλά μηνύματα.
Οι αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και ένα από τα μέσα πίεσης είναι να αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στρατηγικά τοποθετημένος κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια.
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδος.
Επίσης ο κόλπος της Σούδας είναι αεροπορικός και θαλάσσιος εφοδιαστικός κόμβος και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί ποντάρουν πολύ στην ελληνική συνεργασία.
Ουκ ολίγες φορές ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έχει αναφέρει ότι από την Αλεξανδρούπολη, στην αεροπορική βάση στην Λάρισα και έως την Κρήτη η Ελλάδα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.
www.bankingnews.gr
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
Ισχυρίστηκε δε ότι, αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Aksoy στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκυπρίους».
Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η «ελληνοκυπριακή της νότιας Κύπρου αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα».
Επανέλαβε δε την δήλωση Erdogan ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο Aksoy.
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο Aksoy.
Τι σημαίνει η «επίσκεψη» Γιαβούζ στην Καρπασία
Ο καθηγητής Θ.Τσακίρης εκφράζει σφοδρή κριτική απέναντι στην κυπριακή κυβέρνηση και στην ολιγωρία που δείχνει.
Στις 17 Ιουνίου συνέρχεται το τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο θα εξεταστούν και οι ενέργειες της Τουρκίας στις κυρίαρχες θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον «Πορθητή», και του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.
Τσακίρης: Το Φατίχ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες
Σημειώνεται συναφώς ότι στο σημείο που θα «στρατοπεδεύσει» για να κάνει στη συνέχεια -με βάση τους σχεδιασμούς- γεώτρηση το «Γιαβούζ» έχει ήδη κάνει πολλές σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου.
Όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο καθηγητής Θ.Τσακίρης," το Φατίχ είναι τοποθετημένο εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στον στόχο και τα συνοδευτικά πλοία πηγαινοέρχονται μεταφέροντας προσωπικό, τρόφιμα και την ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται ως λυπαντικό για την γεώτρηση.
Αυτά οδγούν στην παραβίαση της ΑΟΖ εντός του Κόλπου της Καρπασίας και στην συνέχεια στην κάθοδο του γεωτρύπανου εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ.
Και αυτά θα συμβούν αν δεν υπάρξει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, πραγμα που η κυπριακή κυβέρνηση δεν δείχνει την διάθεση να το κάνει."
Τα διαμορφούμενα δεδομένα
⦁ Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα.
⦁ Δεύτερον, η αποστολή του «Γιαβούζ» σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. πώς προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G.
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι το «Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.
Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια.
Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το «Γιαβούζ» θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με… εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.
⦁ Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου.
Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ».
Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.
Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης.
Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Τα μαζικά εντάλματα και η αναταραχή
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες -κάποιες έχουν αποχωρήσει- όσο και σε εργαζόμενους.
Αυτά έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρείς εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική.
Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.).
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην πλατφόρμα, εξ ου και την έκδοση των ενταλμάτων.
Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες για τον ενεργειακό χάρτη
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και πιστώνεται στο υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου - Philnews.
Ο χάρτης παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής τους και δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Μc Clatchy DC.
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο,, ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος.
Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν.
Πάντως ο χάρτης, που έχει διαμορφωθεί από το Bureau of energy Resources με εντολές ως φαίνεται του κ. Μπάιντεν έχει παρουσιάσει διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας.
Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα.
Σήμερα μπορεί αυτά τα σενάρια να είναι απομακρυσμένα, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Palmer (ΗΠΑ): Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Αμερικανός βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Matthew Palmer υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση λέγοντας πως αυτό «το έχουμε κάνει σαφές κατ’ ιδίαν και δημόσια».
Ο Palmer, που έχει υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 υποστήριξε πως «κάποια πράγματα έχουν αλλάξει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια όμως κάποια άλλα παραμένουν τα ίδια.
Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».
Πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».
«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε.
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Ελλάδα βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο
Η Ελλάδα αποτελεί βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσόγειο σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Την στιγμή που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας κορυφώνεται λόγω των S400 και των πολεμικών αεροπλάνων F35… το αμερικανικό Πεντάγωνο περνάει πολλαπλά μηνύματα.
Οι αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και ένα από τα μέσα πίεσης είναι να αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στρατηγικά τοποθετημένος κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια.
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδος.
Επίσης ο κόλπος της Σούδας είναι αεροπορικός και θαλάσσιος εφοδιαστικός κόμβος και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί ποντάρουν πολύ στην ελληνική συνεργασία.
Ουκ ολίγες φορές ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έχει αναφέρει ότι από την Αλεξανδρούπολη, στην αεροπορική βάση στην Λάρισα και έως την Κρήτη η Ελλάδα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών