Η Ελλάδα ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο έχει να την μετατρέψει σε παραγωγό ενέργειας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας
Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτo, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ.
Η Ελλάδα ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο έχει να την μετατρέψει σε παραγωγό ενέργειας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα
«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτή θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι οικονομικά αυτοδύναμη η Ελλάδα, στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη γεωπολιτική της σημασία.
«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».
«Το ενδιαφέρον της Total και της ExxonMobil εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες περίπου.
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Χώρα παραγωγής ενέργειας
«Η σημερινή ημέρα έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ιστορική αξία, καθώς η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο.
Εκτός από ενεργειακός κόμβος μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής ενέργειας.
Η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και σχεδιασμού η υλοποίηση του οποίου δίνει άλλο ορίζοντα και βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μία χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα στοχεύει να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα είναι για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, δανείζεται με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο, έχουμε πετύχει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, προχωρούμε με αισιοδοξία».
«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται και θα πάμε και φέτος σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.
Τεράστια γεωπολιτική σημασία
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική σημασία της υπογραφής της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Εμείς το κάνουμε με στόχο να έχουμε αποτελέσματα.
Κινηθήκαμε όπως και η Κύπρος με σχέδιο και πολύ δουλειά και προχωράμε στην αξιοποίηση.
Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωρούμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε προοπτική οικονομικής ευημερίας και ενεργειακής ασφάλειας στους λαούς μας.
Με την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά έχοντας και υποστήριξη από σημαντικές εταιρείες του χώρου, τις αρτιότερες τεχνολογικά, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, αν αφέροντας ακόμη ότι είναι εταιρείες χωρών, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που στηρίζουν την Ελλάδα για την οικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση του πλούτου της.
Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή λέγοντας ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
«Μένει πλέον μετά την υπογραφή η κύρωση από τη Βουλή», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Το project
«Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τις έρευνες για κοιτάσματα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως σε φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των ερευνητικών μας υποδομών», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο project.
«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τον διαμερισμό των δρόμων και των πηγών της ενέργειας.
Αναφέρομαι στον East Med, τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη.
Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει γέφυρα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα αναζητήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Νότια της Κρήτης, που, αν βρεθούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι «το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο ελληνικό δημόσιο».
«Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην αποζημίωση ήδη από τη σημερινή υπογραφή.
Ανοίγονται δυνατότητες για θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της έρευνας όσο και της αξιοποιήσεις.
Τα κέρδη θα φορολογούνται 20% υπέρ του δημοσίου και 5% υπέρ των περιφερειών.
Επίσης, στην επόμενη φάση, το κέρδος για το δημόσιο θα είναι 30% - 40% των κερδών.
Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που είναι και οι πιο αυστηρές διεθνώς» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή, θα αρχίσει η έρευνα και σε δύο με τέσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το τι κοιτάσματα υπάρχουν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, oι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.
Αιχμές από Μανιάτη
Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης
sym26.6
Έκταση συμβατικών περιοχών: Δυτικά Κρήτης: 20.058,4 km2
Νοτιοδυτικά Κρήτης: 19.868,37 km2
Ιστορικό
Πρόκειται για διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017.
• 22.06.2017: ΥΑ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος
• 22.07.2018: ΥΑ για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»
• 11.08.2017: ΥΑ «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)
• 2.12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.
• Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή
• 09.03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης
• Διαδικασία αξιολόγησης
• 03.07.2018: ΥΑ για ορισμό Επιλεγέντος Αιτούντος
• Κάλυψη από ΣΜΠΕ
• Έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
• 27.06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών
• Θα ακολουθήσει κατακύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή
Υπογράφοντες τις συμβάσεις:
- Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Γιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
- Bernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and Production
- Jonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)
- Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
Ανάδοχη κοινοπραξία:
- «Total E&P Greece B.V.» (40%)
- «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%)
- «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%)
Χρονοδιάγραμμα έρευνας
Διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης.
Το στάδιο αυτό διαιρείται στις κάτωθι 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις:
• Πρώτη Φάση: 3 έτη
• Δεύτερη Φάση: 3 έτη
• Τρίτη Φάση: 2 έτη
Πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών κατά φάση:
Α’ φάση:
• Πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων
• Επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE)
Β’ φάση:
• Πρόσκτηση 1500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων
Γ’ φάση:
• Μία (1) γεώτρηση - 4000μ. (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού)
Περιβαλλοντική συμμόρφωση
• Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
• Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
• Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
• Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
• Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
• Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).
Οικονομικό όφελος Δημοσίου
Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.
Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
• κατά τη φάση έρευνας:
o 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
o στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
• κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
o καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
o καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
o επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)
Μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
«Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παρουσίας της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης».
Σε σύντομο χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα προγράμματα και πλέον γίνεται ενεργειακό HUB στην Ευρώπη με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες αυτής της συνεργασίας για την Ελλάδα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ενδυναμώνει τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Γαλλίας, Christophe Chantepy σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η υπογραφή των συμβάσεων είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι της ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της χώρας, μετά τα χρόνια της κρίσης, καθώς και εκδήλωσης της αποφασιστικότητάς της να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν επιχειρήσεις διεθνών διαστάσεων.
«Ημέρα σταθμό» για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός καθώς, αφ’ ενός μεν, ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα (9) από τις δώδεκα (12) νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφ’ ετέρου δε, ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία των ΕΛΠΕ με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο όμιλος έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον ελλαδικό χώρο στον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Επίσης, ο όμιλος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού αποτελεί κεντρικό άξονα και πυρήνα του στρατηγικού του σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συστηματική συνεργασία και συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της Total Group για την Κασπία και την Ευρώπη, Bernard Clement όσο και ο Jonathan Wilson, New opportunities Manager της ExxonMobil International Limited εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή των δύο εταιρειών στο έργο και πρόσθεσαν ότι και οι δύο εταιρείες φέρνουν στη χώρα όλη την γνώση και την εμπειρία τους στοχεύοντας να συνεισφέρουν τα μέγιστα ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
www.bankingnews.gr
Η Ελλάδα ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο έχει να την μετατρέψει σε παραγωγό ενέργειας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα
«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτή θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι οικονομικά αυτοδύναμη η Ελλάδα, στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη γεωπολιτική της σημασία.
«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».
«Το ενδιαφέρον της Total και της ExxonMobil εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες περίπου.
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Χώρα παραγωγής ενέργειας
«Η σημερινή ημέρα έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ιστορική αξία, καθώς η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο.
Εκτός από ενεργειακός κόμβος μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής ενέργειας.
Η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και σχεδιασμού η υλοποίηση του οποίου δίνει άλλο ορίζοντα και βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μία χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα στοχεύει να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα είναι για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, δανείζεται με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο, έχουμε πετύχει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, προχωρούμε με αισιοδοξία».
«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται και θα πάμε και φέτος σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.
Τεράστια γεωπολιτική σημασία
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική σημασία της υπογραφής της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Εμείς το κάνουμε με στόχο να έχουμε αποτελέσματα.
Κινηθήκαμε όπως και η Κύπρος με σχέδιο και πολύ δουλειά και προχωράμε στην αξιοποίηση.
Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωρούμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε προοπτική οικονομικής ευημερίας και ενεργειακής ασφάλειας στους λαούς μας.
Με την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά έχοντας και υποστήριξη από σημαντικές εταιρείες του χώρου, τις αρτιότερες τεχνολογικά, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, αν αφέροντας ακόμη ότι είναι εταιρείες χωρών, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που στηρίζουν την Ελλάδα για την οικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση του πλούτου της.
Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή λέγοντας ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
«Μένει πλέον μετά την υπογραφή η κύρωση από τη Βουλή», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Το project
«Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τις έρευνες για κοιτάσματα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως σε φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των ερευνητικών μας υποδομών», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο project.
«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τον διαμερισμό των δρόμων και των πηγών της ενέργειας.
Αναφέρομαι στον East Med, τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη.
Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει γέφυρα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα αναζητήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Νότια της Κρήτης, που, αν βρεθούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι «το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο ελληνικό δημόσιο».
«Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην αποζημίωση ήδη από τη σημερινή υπογραφή.
Ανοίγονται δυνατότητες για θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της έρευνας όσο και της αξιοποιήσεις.
Τα κέρδη θα φορολογούνται 20% υπέρ του δημοσίου και 5% υπέρ των περιφερειών.
Επίσης, στην επόμενη φάση, το κέρδος για το δημόσιο θα είναι 30% - 40% των κερδών.
Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που είναι και οι πιο αυστηρές διεθνώς» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή, θα αρχίσει η έρευνα και σε δύο με τέσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το τι κοιτάσματα υπάρχουν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, oι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.
Αιχμές από Μανιάτη
Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης
sym26.6
Έκταση συμβατικών περιοχών: Δυτικά Κρήτης: 20.058,4 km2
Νοτιοδυτικά Κρήτης: 19.868,37 km2
Ιστορικό
Πρόκειται για διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017.
• 22.06.2017: ΥΑ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος
• 22.07.2018: ΥΑ για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»
• 11.08.2017: ΥΑ «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)
• 2.12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.
• Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή
• 09.03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης
• Διαδικασία αξιολόγησης
• 03.07.2018: ΥΑ για ορισμό Επιλεγέντος Αιτούντος
• Κάλυψη από ΣΜΠΕ
• Έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
• 27.06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών
• Θα ακολουθήσει κατακύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή
Υπογράφοντες τις συμβάσεις:
- Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Γιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
- Bernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and Production
- Jonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)
- Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
Ανάδοχη κοινοπραξία:
- «Total E&P Greece B.V.» (40%)
- «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%)
- «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%)
Χρονοδιάγραμμα έρευνας
Διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης.
Το στάδιο αυτό διαιρείται στις κάτωθι 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις:
• Πρώτη Φάση: 3 έτη
• Δεύτερη Φάση: 3 έτη
• Τρίτη Φάση: 2 έτη
Πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών κατά φάση:
Α’ φάση:
• Πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων
• Επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE)
Β’ φάση:
• Πρόσκτηση 1500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων
Γ’ φάση:
• Μία (1) γεώτρηση - 4000μ. (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού)
Περιβαλλοντική συμμόρφωση
• Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
• Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
• Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
• Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
• Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
• Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).
Οικονομικό όφελος Δημοσίου
Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.
Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
• κατά τη φάση έρευνας:
o 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
o στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
• κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
o καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
o καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
o επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)
Μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
«Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παρουσίας της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης».
Σε σύντομο χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα προγράμματα και πλέον γίνεται ενεργειακό HUB στην Ευρώπη με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες αυτής της συνεργασίας για την Ελλάδα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ενδυναμώνει τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Γαλλίας, Christophe Chantepy σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η υπογραφή των συμβάσεων είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι της ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της χώρας, μετά τα χρόνια της κρίσης, καθώς και εκδήλωσης της αποφασιστικότητάς της να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν επιχειρήσεις διεθνών διαστάσεων.
«Ημέρα σταθμό» για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός καθώς, αφ’ ενός μεν, ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα (9) από τις δώδεκα (12) νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφ’ ετέρου δε, ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία των ΕΛΠΕ με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο όμιλος έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο 10 επιλεγμένων περιοχών στον ελλαδικό χώρο στον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Επίσης, ο όμιλος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού αποτελεί κεντρικό άξονα και πυρήνα του στρατηγικού του σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συστηματική συνεργασία και συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της Total Group για την Κασπία και την Ευρώπη, Bernard Clement όσο και ο Jonathan Wilson, New opportunities Manager της ExxonMobil International Limited εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή των δύο εταιρειών στο έργο και πρόσθεσαν ότι και οι δύο εταιρείες φέρνουν στη χώρα όλη την γνώση και την εμπειρία τους στοχεύοντας να συνεισφέρουν τα μέγιστα ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών