Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες οι 3 χώρες με χωρητικότητα άνω των 10 GW ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη - Κάτω από 3 GW η Ελλάδα

tags :
Ποιες οι 3 χώρες με χωρητικότητα άνω των 10 GW ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη - Κάτω από 3 GW η Ελλάδα
Η μέγιστη καθαρή ηλιακή ισχύς της ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 171 GW για το 2018   
Παρά την ισχυρή επέκταση της ηλιακής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020.
Όπως αναμεταδίδει το PV-Europe, η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, πλησιάζει στο τέλος της.
Σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της Eurostat, μόνο 11 χώρες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης 20% ΑΠΕ μέχρι το 2020.
Μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων τους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο απομένει να καλύψει το υπόλοιπο 4,8%, η Ιρλανδία πρέπει να καλύψει 5,3% περισσότερο, και η Γαλλία 6,7%.
Όσον αφορά την Ελλάδα, έως το τέλος του 2018 με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταικών ήταν 2,66 GW.

18


Η σημερινή κατάσταση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Περισσότερα από 11 GW ηλιακής ενέργειας προστέθηκαν στην Ευρώπη το 2018, γεγονός που αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 21% στην εγκατάσταση φωτοβολταικών.
Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή ηλιακή αγορά είχε ένα πολύ επιτυχημένο έτος.

Επιπλέον, η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 37%, γεγονός που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την καθιέρωση των στόχων του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των χωρών μέχρι το 2020. Επιπλέον, 22 κράτη μέλη πρόσθεσαν περισσότερη ηλιακή ενέργεια στο δίκτυο από ό, τι το 2017.
Επιπλέον, η μέγιστη καθαρή ηλιακή ισχύς της ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 171 GW για το 2018.
Ωστόσο, μόνο τρεις χώρες παρουσίασαν χωρητικότητα άνω των 10 GW, ενώ η Γερμανία έφτασε στην κορυφή της λίστας με ηλιακή χωρητικότητα 45,9 GW, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 20,1 GW και το Ηνωμένο Βασίλειο με 13,1 GW.

Δυστυχώς, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν έως τώρα ηλιακή ισχύ κάτω των 3.000 MW, πράγμα που οδηγεί επίσης σε τεράστιο χάσμα μεταξύ αυτών και των καλύτερων επιδόσεων στην αγορά.

Θα επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο παιχνίδι;

52



Παρόλο που η ηλιακή χωρητικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η τρίτη υψηλότερη στην ΕΕ, η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο να καλύψει για να πετύχει τους στόχους της.
Επί του παρόντος, το μερίδιο της συνολικής ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 33%, γεγονός που αποκαλύπτει αύξηση 3,8% σε σύγκριση με το 2017.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν συνολικά 1.007.427 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων πάνω από το 90% καλύπτονται από μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα. Παραδόξως, η ηλιακή ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο από το 2014 έως τον Ιούνιο του 2019. Ακριβέστερα, αυξήθηκε από 5.488,6 MW σε 13.259 MW.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε νέες αλλαγές στη νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ένα εξ’ αυτών είναι η αύξηση του ΦΠΑ στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις από 5% σε 20%, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αναμένεται περιορισμός της ανάπτυξης της ηλιακής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προωθεί μια ιδέα, εν ονόματι Smart Export Guarantee (SEG), η οποία θα παρέχει οικονομική υποστήριξη σε μικρές γεννήτριες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης