Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Ενίσχυση των ΕΒΙΤDΑ κατά 200-300 εκατ. τον χρόνο από την απόσυρση των λιγνιτών

tags :
ΔΕΗ: Ενίσχυση των ΕΒΙΤDΑ κατά 200-300 εκατ. τον χρόνο από την απόσυρση των λιγνιτών
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα διατεθεί προς πώληση μειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή που θα υλοποιηθεί εντός 2020
Σε έξι άξονες στηρίζεται το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, που θα παρουσιάσει σήμερα (16/12) σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Το σχέδιο προβλέπεται να αντιστρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα των οικονομικών της ΔΕΗ και να οδηγήσει σε EBITDA της τάξεως του 1 δις ευρώ ετησίως από το 2024 και μετά.
Οι βασικές αρχές του σχεδίου εγκρίθηκαν την Παρασκευή (13/12) από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και προβλέπουν ότι τα EBITDA της επιχείρησης το 2020 θα ανέλθουν σε 650 εκατ. ευρώ και με την θετική επίπτωση των 200 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει το δημόσιο για παλαιά ΥΚΩ θα φθάσουν τα 850 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο  2021-2023 τα EBITDA θα κινηθούν μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ  κατ’ έτος. Από το 2024 και μετά προβλέπεται σταθερό EBITDA  1 δις. ευρώ κάθε χρόνο, αν και επί του παρόντος παραμένουν αναπάντητα ερωτηματικά ως προς τα μέσα και τις δυνατότητες επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

Βασικός πυλώνας η απολιγνιτοποίηση

Βασικός άξονες του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου είναι η απολιγνιτοποίηση, με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο κ. Στάσσης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ να προβλέπει ότι έως το 2023 θα έχουν σβήσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες πλην της Πτολεμαΐδας 5 (600 MW).
Η συγκεκριμένη μονάδα για την κατασκευή της οποίας η ΔΕΗ θα επενδύσει συνολικά 1,5 δις ευρώ θα λειτουργήσει μόνο για μια πενταετία (2022-2028) με καύσιμο τον λιγνίτη.
Παραμένει ασαφές τι θα γίνει μετά το 2028 καθώς όπως φαίνεται η μετατροπή της μονάδας για καύση φυσικού αερίου σημαίνει στην πραγματικότητα τη δημιουργία μιας νέας μονάδας με εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό και τεχνολογία.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες συνολική ισχύος 3.350 MW το αναλυτικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Στάσσης έχει ως εξής:

    • Το 2020 θα «σβήσουν» οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2 συνολικής ισχύος 550 MW.
    • Το 2021 θα «σβήσουν» οι μονάδες Καρδιά 3 και 4 συνολικής ισχύος 560 MW.
    • Το 2022 θα «σβήσουν» η Μεγαλόπολη 3 ισχύος 250 MW και οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 έως 4, συνολικής ισχύος 1100 MW.
    • To 2023 θα «σβήσουν» η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη (290MW) και ο Άγιος Δημήτριος 5 (340 MW).
Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Σταθμό του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του συνόλου των μονάδων και ειδικά αποθείωσης στον Άγιο Δημήτριο 5 που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι μια ακόμη επένδυση της ΔΕΗ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης, απλώς θα «σβήσει».   
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Στάσση το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα έχει θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά της ΔΕΗ, αφού θα περιορίσει τις απώλειες της επιχείρησης που υπολογίζονται σε 200 – 300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, λόγω του αυξημένου κόστους των ρύπων και της ανελαστικής δαπάνης του προσωπικού.
 

Οι στόχοι για ΑΠΕ, εμπορική πολιτική και ληξιπρόθεσμα

Αναλυτικά οι υπόλοιποι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ είναι οι εξής:


Μείωση προσωπικού.
Το σχέδιο του κ. Στάσση δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος πρόγραμμα εθελουσίας.
Πάντως προβλέπει ότι στις αρχές του 2024 στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ θα απασχολούνται 11.500 άτομα έναντι των περίπου 15.900 που απασχολούνται σήμερα.
Η μείωση προσωπικού θα φθάσει στα 5.000 άτομα και  θα προκύψει κυρίως από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. 
Προβλέπεται επίσης να γίνουν 1000 προσλήψεις εντός της πενταετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας της ΔΕΗ σήμερα είναι περίπου 720 εκατ. σε ετήσια βάση.  

Στροφή στις ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ έως το 2024 θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε περίπου 1000 MW από τα 150 MW που είναι σήμερα. Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις  και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα χρηματοδοτηθούν;  Παράλληλα δεδομένης της αργόσυρτης αδειοδοτικής διαδικασίας ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλα έργα χρειάζεται χρόνος για την πραγματοποίηση των έργων ΑΠΕ.
Βεβαίως μια πιθανή λύση είναι οι στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους εγχώριους ή ξένους εταίρους (έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από την RWE και την Enel) όμως το βέβαιο είναι πως τα 1000 MW από ΑΠΕ δεν αντισταθμίζουν τα 3.350 MW από λιγνίτη που σβήσουν. Ως εκ τούτου παραμένει το ερώτημα: πως θα αυξηθούν τα έσοδα μιας επιχείρησης που θα μειώσει την παραγωγή της;

Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΗΕ. Πρόκειται για ένα project που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και από αυτό η ΔΕΗ προσβλέπει έσοδα από τα οποία θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της για παράδειγμα στις ΑΠΕ.
Αν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα διατεθεί προς πώληση μειοψηφικό πακέτο μετοχών του Διαχειριστή, σε κάθε περίπτωση η ιδιωτικοποίηση θα μειώσει τα τρέχοντα έσοδα της επιχείρησης, γεγονός που επιτείνει τα ερωτηματικά για την αλματώδη αύξηση των EBIDTA που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο Στάσση.

Εμπορική πολιτική. Έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη νέας εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής.
Συγκεκριμένα πακέτα προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αντιστοιχούν σε ορισμένα προφίλ νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διαθέσει η ΔΕΗ από το 2020 μπαίνοντας έτσι με τη σειρά της δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως είναι γνωστό οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 2,7- 2,8 δισ. ευρώ και στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τη ΔΕΗ.
Το επιχειρησιακό σχέδιο  πέραν των αποτελεσμάτων του νέου προγράμματος διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ ευρώ οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ με περίπου 400-500 εκατ. ευρώ.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης