Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έως τα μέσα Φεβρουαρίου στη Βουλή η ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ

tags :
Έως τα μέσα Φεβρουαρίου στη Βουλή η ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ
Η ρύθμιση θα προβλέπει την εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, στη βάση των προβλέψεων του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση
Με την προσημείωση ενός λιγνιτικού πεδίου ιδιοκτησίας της ΛΑΡΚΟ, αξίας 15 εκατ ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχέδιο της υπαγωγής της βιομηχανίας νικελίου σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης η προσημείωση του λιγνιτικού πεδίου καλύπτει τις υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ έως τις 17 Φεβρουαρίου. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Δώσαμε στη ΛΑΡΚΟ απόλυτη ημερομηνία συμμόρφωσης τη 17η Φεβρουαρίου. Για την ακρίβεια προσημειώσαμε ένα λιγνιτικό πεδίο. Αυτό έχει αξία 15 εκατ ευρώ και καλύπτει τις οφειλές της μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου».
Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι εάν έως τις 17 Φεβρουαρίου δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος της ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ είτε θα πρέπει δώσει νέα παράταση είτε να κατεβάσει τους διακόπτες ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ. Μια κίνηση για την οποία έχουν απειλήσει τόσο η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ η οποία είχε θέσει ως όριο το τέλος Ιανουαρίου, όσο και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ χωρίς καμία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

«Δεν γίνεται όλη η Ελλάδα να εργάζεται για τη ΛΑΡΚΟ»

Έτσι και ο κ. Στάσσης ακολουθώντας την παράδοση των επικεφαλής της ΔΕΗ τα τελευταία 35 χρόνια δήλωσε: «Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το χρέος της ΛΑΡΚΟ μέχρι τότε θα έχει φτάσει στα 355-360 εκατ ευρώ. Έχουμε βρεθεί στο εξής πρωτόγνωρο από τη μία μειώνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών και από την άλλη να αυξάνονται της ΛΑΡΚΟ. Μειώσαμε τους τελευταίους μήνες κατά 20-40 εκατ ευρώ τις ληξιπρόθεσμες των πολιτών αλλά λόγω ΛΑΡΚΟ αυτό το όφελος εξανεμίστηκε κατά 20-40 εκατ ευρώ. Δεν γίνεται όλη η Ελλάδα να εργάζεται για τη ΛΑΡΚΟ».
Στη συνέχεια βεβαίως ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανήλθε στο ρεαλισμό σημειώνοντας: «Από την άλλη βέβαια προσπαθούμε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση να ρυθμίσει το θέμα γιατί έχει και κοινωνικές επιπτώσεις».

Χειρότερα οικονομικά δεδομένα από το 2014

Πάντως όπως όλα δείχνουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση τη ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει την εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, στη βάση των προβλέψεων του πτωχευτικού δικαίου. Μετά την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου για τις ΔΕΚΟ, θα προχωρήσει το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί το 2014 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το διαχωρισμό της ΛΑΡΚΟ και τη διενέργεια δύο χωριστών διαγωνισμών για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία.
Ο διαγωνισμός θα είναι ταυτόχρονος και θα αναδείξει έναν κοινό πλειοδότη, ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της εταιρείας, η οποία θα είναι ελεύθερη βαρών. Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ο χρόνος για τη ΛΑΡΚΟ στερεύει. "Προσπαθούμε να βρούμε λύση ώστε να πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και να ξεπεράσουμε μια σειρά από εμπόδια για να γλιτώσουμε την απότομη πτώχευση", είχε αναφέρει ο ΥΠΕΝ σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι αναζητείται φόρμουλα για την εφαρμογή της απόφασης της ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2014, με χειρότερα σήμερα οικονομικά δεδομένα για τη ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης