Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με απώλεια κεφαλαίου 900 εκατ. ζημίες 1,68 δισ. η ΔΕΗ θα χρειαστεί νέα (κρατικά;) κεφάλαια - Ορατές ζημίες και το 2020

tags :
Με απώλεια κεφαλαίου 900 εκατ. ζημίες 1,68 δισ. η ΔΕΗ θα χρειαστεί νέα (κρατικά;) κεφάλαια - Ορατές ζημίες και το 2020
Το βασικό πρόβλημα για την ΔΕΗ δεν είναι μόνο τα έσοδα αλλά και τα κεφάλαια
Η απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε απομείωση στοιχείων ενεργητικού με επίκεντρο τις λιγνιτικές μονάδες κατά 2,09 δισεκ. σε επίπεδο ομίλου και 2,23 δισεκ. σε επίπεδο μητρικής επέφερε σοβαρό πλήγμα στα αποτελέσματα οδηγώντας σε ζημίες -1,685 δισεκ. ευρώ για το 2019.
Οι ζημίες είναι σχεδόν διπλάσιες από τις ζημίες του 2018 στα -903 εκατ ευρώ.
Όμως οι ζημίες που πραγματοποιήθηκαν για να απομειώσουν πλήρως τις λιγνιτικές μονάδες ενώ συμβάλλουν στην εξυγίανση του ομίλου της ΔΕΗ καταστρέφουν τα κεφάλαια.
Η ΔΕΗ υπέστη μείωση κεφαλαίων κατά 900 εκατ από 3,942 δισεκ. ευρώ κεφάλαια το 2018 σε 3,040 δισεκ. το 2019.
Την ίδια στιγμή οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3,68 δισεκ. ευρώ.
Το 2019 η ΔΕΗ εμφάνισε ΕΒΙΤDA 798 εκατ ευρώ αλλά υπήρξαν κάποιες παράμετροι που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα αυτό 148 εκατ από εθελούσιες, 215 εκατ από ΥΚΩ και Ανανεώσιμες.
Για το 2020 η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει ότι θα πετύχει EBITDA 700 με 750 εκατ ευρώ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα για την ΔΕΗ;  
Η απώλεια 900 εκατ στα κεφάλαια είναι μεγάλο πλήγμα για την ΔΕΗ.
Δημιουργεί σκηνικό εύθραυστου ισολογισμού.
Να σημειωθεί ότι οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή της EY εστιάζουν σε έσοδα 302 εκατ από κατανάλωση ενέργειας που δεν έχουν τιμολογηθεί, στις εμπορικές απαιτήσεις 579 εκατ ευρώ, στα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία 10,57 δισεκ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στα 580 εκατ πριν μια ημέρα με όρους P/BV ήταν 0,14 και την επομένη 0,19.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΔΕΗ έχει σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
1)Η πίεση στα κεφάλαια είναι κομβικής σημασίας η απώλεια σχεδόν 1 δισεκ. δημιουργεί τριγμούς στον ισολογισμό της ΔΕΗ, παρά τις θετικές προσπάθειες της νέας διοίκησης.
Μπορεί η απομείωση για τους λιγνίτες να ήταν εφάπαξ ωστόσο προκάλεσε σοβαρή ζημία.
2)Σε επίπεδο εσόδων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες εάν η ΔΕΗ μπορεί να επιτύχει κέρδη το 2020 ή θα καταγράψει εκ νέου ζημίες.
3)Η τιτλοποίηση καθυστερημένων λογαριασμών μέσω J P Morgan και Pimco έχει επιμηκυνθεί τόσο πολύ χρονικά που επίσης προβληματίζει.
Η τιτλοποίηση αυτή έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από τα μέσα του 2019.
4)Η πορεία των ζημιών που καταγράφουν οι λιγνιτικές δεν αποτελεί έκπληξη -296 εκατ η Μελίτη και -218 εκατ η Μεγαλόπολη.

Το βασικό πρόβλημα για την ΔΕΗ δεν είναι μόνο τα έσοδα αλλά και τα κεφάλαια

Η ΔΕΗ ίσως χρειαστεί ενίσχυση κεφαλαίων και το βασικό ερώτημα είναι υπό ποιο καθεστώς μπορεί να βρει κεφάλαια και τι θα σηματοδοτήσει η πιθανότητα το δημόσιο να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου.
Θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid αλλά στην πράξη η ΔΕΗ χρειάζεται κεφάλαια.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η ΔΕΗ διαθέτει 15,1 χιλιάδες εργαζόμενους και προφανώς στο σκέλος της μείωσης του κόστους οι παρεμβάσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Μια ΔΕΗ με λιγότερους εργαζόμενους και με μισθούς προσαρμοσμένους στην νέα πραγματικότητα θα πρέπει να αποτελεί μια επιλογή της νέας διοίκησης.
Η ΔΕΗ αποδυναμώνεται και ταυτόχρονα εξυγιαίνεται, όμως η εξυγίανση είναι κοστοβόρος και κεφαλαιακά επιζήμια για την ΔΕΗ.
Η κεφαλαιακή αποδυνάμωση της ΔΕΗ θα καταγραφεί και στην μετοχή τα 2,5 ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι αντικατοπτρίζουν τις δίκαιες αξίες και την δίκαιη αποτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης