Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης (ΥΠΕΝ): Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές

Χατζηδάκης (ΥΠΕΝ): Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές, υπογραμμίζει ο ΥΠΕΝ
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου (target model) από το Νοέμβριο αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και για να επιτύχει τον στόχο αυτό, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει αυγά, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν», ανέφερε σήμερα 16/9 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην 24η στρογγυλή τράπεζα του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως αν είχε εφαρμοστεί και στη χώρα μας το target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που δεν το έχει εφαρμόσει), «θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές!».
Ανήγγειλε τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ιταλική ως τα τέλη του έτους και τη βουλγαρική στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς ενέργειας αλλά αναγνωρίζει και το δικαίωμα της βιομηχανίας και του μέσου Έλληνα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας.
Ξεκαθάρισε πως οι δεσμεύσεις για μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα της μέσης τάσης ισχύουν, τόνισε ωστόσο ότι η βασική τομή για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι το target model.
Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι ο τερματισμός στο μέλλον των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και οι ΑΠΕ, ξεκινώντας από καλύτερους όρους για τους διαγωνισμούς και προχωρώντας κατόπιν σε πλήρη ένταξη των ΑΠΕ στο ενιαίο σύστημα.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στόχος είναι η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, και θα ακολουθήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις δύο εταιρίες, όπως είπε, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Ανήγγειλε εξάλλου ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ, «ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.
Το Νοέμβριο επίσης θα ξεκινήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε εξάλλου ότι -μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις ΑΠΕ- βρίσκεται υπό επεξεργασία νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων έως και την Άδεια Λειτουργίας των ΑΠΕ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων (που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας), «κλασικών» μονάδων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Τέλος αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες (αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο) στάθηκε ιδιαίτερα:
Στον αγωγό φυσικού αερίου East-Med που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και την ενεργειακή μας ασφάλεια ενώ επιβεβαιώνει τη στενή σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και
Στη μετατροπή του East Med Gas Forum σε μόνιμο οργανισμό, το καταστατικό του οποίου θα υπογραφεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης