Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επαφές της Γερμανικής RWE με ελληνική τράπεζα για την απολιγνιτοποίηση αλλά και επενδύσεις με την ΔΕΗ

tags :
Επαφές της Γερμανικής RWE με ελληνική τράπεζα για την απολιγνιτοποίηση αλλά και επενδύσεις με την ΔΕΗ
Στέλεχος της RWE συζήτησε με Ελληνική τράπεζα, το θέμα της απολιγνιτοποίησης και φυσικά τέθηκαν στο τραπέζι οι όροι της χρηματοδότησης
Επαφές με ελληνική ιδιωτική τράπεζα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο γερμανικός όμιλος ενέργειας RWE προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι από κοινού επενδύσεις Αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με την ΔΕΗ, ύψους έως 1 δις. ευρώ, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr την περασμένη εβδομάδα στέλεχος της RWE συζήτησε με Ελληνική τράπεζα, το θέμα της απολιγνιτοποίησης και φυσικά τέθηκαν στο τραπέζι οι όροι της χρηματοδότησης αλλά και τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία με την ΔΕΗ.
Το θετικό στοιχείο, είναι ότι, η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει με στρατηγικό τρόπο την Ελλάδα εξ ου και η εκκίνηση της συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες.
    
Το μνημόνιο

Ειδικότερα, την περασμένη Άνοιξη RWE και ΔΕΗ υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου  η πρώτη να παράσχει τεχνογνωσία στην απολιγνιτοποίηση, για την μετατροπή λ.χ υφιστάμενης λιγνιτικής μονάδας σε εργοστάσιο βιομάζας, και αφετέρου να προχωρήσουν απο κοινού επενδύσεις ΑΠΕ με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Για τις επενδύσεις, η συμμετοχή της RWE αφορά την ένταξη της, σε κοινοπραξία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε κάποια απο τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Δυτική Μακεδονία, συνολικής ισχύος 2 GW.
Eπιπλέον, η συνεργασία θα αφορά και ορισμένες νέες δουλειές που θα φέρουν στην ελληνική εταιρεία οι Γερμανοί.
Το τελευταίο διάστημα, όπως έχει ανακοινώσει η Γερμανική εταιρεία έχει κερδίσει δυο ακόμα διαγωνισμούς για Αιολικά Πάρκα στην Γερμανία και  η συνολική εγκατεστημένη ισχύ φθάνει τα 600 MW.
Διαθέτει επίσης μεγάλη παρουσία  στο εξωτερικό σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.   

Στρατηγική επιλογή η Ελλάδα

Το θετικό στοιχείο, είναι ότι, η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει με στρατηγικό τρόπο την Ελλάδα εξ ου και η εκκίνηση της συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες. 
Τα τελευταία δέκα χρόνια η RWE στην Γερμανία, αλλά και παγκοσμίως, είναι απο τις πρώτες ενεργειακές εταιρείες που έχει λάβει αποφάσεις προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα της σε C02.
Πρώτα με το κλείσιμο πυρηνικών μονάδων, και μετά με το κλείσιμο ανθρακικών μονάδων.
Απο εκεί λοιπόν που η εταιρεία συγκαταλέγονταν στους παγκόσμιους ρυπαντές σήμερα η RWE πρωτοπορεί προκειμένου να αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Στο διάστημα 2012-2018, η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 60 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 30% σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει.
Ο στόχος της RWE, όπως είχε ανακοινώσει ο μάνατζερ Ρ. Μάρτιν Σμιτς είναι να απεξαρτηθεί πλήρως απο τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να κλεσίουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής απο ορυκτά καύσιμα και να αντικατασταθούν απο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και απο την αποθήκευση ενέργειας.
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει αποζημιώσεις απο τη γερμανική κυβέρνηση για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ( με διεκδίκηση ενίσχυσης για απόσυρση ανθρακικών μονάδων ισχύος 3 GW έως το 2022 ) ενω ετοιμάζεται να κλείσει και άλλες μονάδες που διαθέτει στο εξωτερικό.   
 
 Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης