Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προ των πυλών η απόφαση του ΥΠΕΝ για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού ΑΠΕ

tags :
Προ των πυλών η απόφαση του ΥΠΕΝ για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού ΑΠΕ
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, λόγω του lockdown, θα πρέπει για την προετοιμασία των επενδυτών να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους προηγούμενους διαγωνισμούς
Τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση του τελευταίου διαγωνισμού ΑΠΕ υπό το υφιστάμενο σχήμα πρόκειται να δρομολογήσει άμεσα το ΥΠΕΝ, ώστε όπως έχει ανακοινωθεί, η προκήρυξη της δημοπρασίας να γίνει εντός του Δεκεμβρίου.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο και κύκλους της αγοράς, στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία θα καθορίζονται τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας, όπως η δημοπρατούμενη ισχύς, αλλά και η συμμετοχή τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών έργων. Μάλιστα, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως ενδεχομένως γι΄ αυτό τον σκοπό θα χρειαστούν δύο υπουργικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η ΡΑΕ να προκηρύξει τη διενέργεια του διαγωνισμού μέσα στον τρέχοντα μήνα. Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό το ΥΠΕΝ, θα δημοπρατηθεί ισχύς 350 MW για έργα και των δύο τεχνολογιών.

Απαραίτητη η φυσική παρουσία για τις εγγυητικές

Αν και η ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν στη διεξαγωγή της δημοπρασίας στις αρχές του 2021, οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως αυτή τη φορά θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Κι αυτό γιατί τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας (τα οποία μόνο δεδομένο δεν είναι πως θα χαλαρώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα), καθιστούν δύσκολη τη λήψη ορισμένων από τα δικαιολογητικά, για τα οποία είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των επενδυτών και που είναι αναγκαία για τη συμμετοχή στη διαδικασία.
Μία τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τους Διαχειριστές, για όσα έργα δεν είναι ακόμη «ώριμα» αδειοδοτικώς. Το ίδιο ισχύει και με τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές από τα τραπεζικά ιδρύματα, για τις οποίες οι επενδυτές θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο τοπικό υποκατάστημα της τράπεζας.

Πέφτει η αυλαία για το ισχύον σχήμα

Με τη συγκεκριμένη δημοπρασία, θα πέσει η αυλαία στο τρέχον σχήμα διαγωνισμών, μνέσω του οποίου έχουν ήδη κατακυρώσει τιμή αναφοράς έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,7 GW. Πρόθεση του υπουργείου, όπως έχει γνωστοποιήσει, είναι να επεκταθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημοπράτηση νέας ισχύος 2,1 GW συνολικά, με τη διεξαγωγή έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά, με ποσόστωση ανά τεχνολογία και δημοπρατούμενη ισχύ 350 MW σε καθέναν από αυτούς.
Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας παράλληλης ανταγωνιστικής διαδικασίας για την κατακύρωση τιμής αναφοράς από φωτοβολταϊκά ισχύος έως 500 kW. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς θα είναι ο αποκλειστικός τρόπος για «κλείδωμα» τιμής από τα νέα έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά και για όσα οι αιτήσεις δεν θα έχουν πληρότητα έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης