Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιδιωτικοποιήσεις με πολλά διακυβεύματα στο χαρτοφυλάκιο του νέου ΥΠΕΝ

tags :
Ιδιωτικοποιήσεις με πολλά διακυβεύματα στο χαρτοφυλάκιο του νέου ΥΠΕΝ
Εγχειρήματα με αντιπαραθέσεις και ρίσκα στον τομέα αρμοδιότητας του νέου ΥΠΕΝ
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναλαμβάνει τα ηνία σε μία κρίσιμη περίοδο, για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε ο απερχόμενος Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν και να αποδώσουν ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πολιτικές, συνδικαλιστικές, αλλά και επιχειρηματικές αναταράξεις.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, που αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας, παραδίδει στον διάδοχό του κ. Σκρέκα ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από μείζονες εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών, συν τη ΛΑΡΚΟ.
Βεβαίως, ο τομέας της Ενέργειας δεν είναι άγνωστο πεδίο για τον νέο υπουργό ΠΕΝ, καθώς είχε στενή επαφή με τον χώρο από το 2016, όταν είχε αναλάβει τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ, αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή.
Μετά τις εκλογές, στις 9 Ιουλίου του 2019 τοποθετήθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέση που διατηρούσε ως τον χθεσινό ανασχηματισμό.
Στο παρελθόν, ο κ. Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων, είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Φεβρουάριο του 2015, επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ιδιωτικοποιήσεις με πολλά διακυβεύματα

Στον μείζονα τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών σχεδόν όλων των ενεργειακών εταιριών που είχαν απομείνει στον έλεγχο του δημοσίου.
Ο λόγος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από έξι διαφορετικών επενδυτικών σχημάτων, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ- 100% θυγατρικής της ΔΕΗ- που έχει ήδη εκκινήσει από τη ΔΕΗ, η παραχώρηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος αερίου στη θαλάσσια περιοχής της Καβάλας προκειμένου να αξιοποιοηθεί ως υπόγεια αποθήκη, ενώ στα σχέδια του κ. Χατζηδάκη ήταν και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εξάλλου έχουν ήδη προκηρυχθεί οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Ο νέος υπουργός καλείται να προωθήσει με ταχύτητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα και παράλληλα να χειριστεί τις αντιπαραθέσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν.
Αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον από το σύνολο των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και η διαχείριση της αντιπαλότητας που δημιουργείται κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για το νέο υπουργό.
Στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι βέβαιο ότι οι αντιπαραθέσεις που θα ενεργοποιηθούν θα έχουν πολιτικό και συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Άλλωστε τόσο η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης.
Παράλληλα ο υπουργός θα κληθεί να δώσει λύσεις για τα τιμολόγια της βιομηχανίας, για τα οποία διογκούται η δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής.
Όσο για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ εκεί τα πράγματα έχουν και χαρακτήρα διεθνή πολιτικό αφού οι Κινέζοι της State Grid πέραν της option πρώτης προτίμησης διαθέτουν και ισχυρό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, κάτι που ενεργοποιεί τα αρνητικά αντανακλστικά της Ευρώπης .

Οι επενδύσεις της απολιγνιτοποίησης παραμένουν η μεγάλη πρόκληση

Το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος περιλαμβάνει και όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις για το πέρασμα στην οικονομία χωρίς άνθρακα, από την ηλεκτροκίνηση και τα έργα που πρέπει να γίνουν στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε να ανταπεξέλθουν στη κατάργηση του λιγνίτη.O λιγνίτης που αποτελεί τη βασική τους οικονομική δραστηριότητα, ως την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που φέρνει η πράσινη οικονομία και την βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.
Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην ενεργειακή μετάβαση είναι δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για να πετύχει την καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίησή τους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης