Aυτό συμβαίνει, καθώς η ασιατική αγορά έχει ξεπεράσει την κρίση του COVID, είναι άλλωστε χαρακτηριστικό και αυτό που είπε ο Birol για την ανακάμπτουσα ζήτηση της Κίνας στο πετρέλαιο, λόγω του ψύχους αλλά και μιας σειράς άλλων παραγόντων.
Στην ελληνική αγορά οι μεγάλοι προμηθευτές δεν έχουν να φοβηθούν προς το παρόν τουλάχιστον από αυτήν την άνοδο, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους διαθέτουν επάρκεια.
Η ΔΕΠΑ που διαθέτει και το πλεονέκτημα του αερίου αγωγών, έχει προμηθεύεσει με καλές τιμές τους πελάτες της και ειδικά την ΔΕΗ, με στόχο να ανακτήσει μερίδια στο προηγούμενο διάστημα.
Και αυτό γιατί τα συμβόλαια του φυσικού αερίου δείχνουν μια σταθερά ανοδική τάση με την τιμή στα 2,74 δολ/mmbtu με την Goldman να ανεβάζει τις προβλέψεις για την μετά COVID περίοδο.
Οι απόψεις διίστανται καθώς υπάρχουν και οι αναλυτές που θεωρούν, ότι τελικά η προσφορά θα επαναφέρει την ισορροπία και το ράλυ δεν θα συνεχιστεί.
Το επόμενο δίμηνο, όπου ενδεχομένως οι ανάγκες αποθήκευσης θα δώσουν τον τόνο είναι κρίσιμο.
Το ψύχος στην Ευρώπη παίζει επίσης τον ρόλο του, καθώς επίσης και πως θα αντιδράσει η εν λόγω αγορά σε πιο μεσοπρόθεσμο επίπεδο μετά την εκτόνωση του COVID και την επίδραση των εμβολίων.
Αντίστοιχα με ολοκληρωμένο το χαρτοφυλακιό απο πλευράς προμηθειών βρίσκεται και η Μυτιληναίος, που αύξησε πολύ την δραστηριότητά της στον κλάδο τον προηγούμενο χρόνο.
Όμως η Μυτιληναίος έχει και 3 εργοστάσια φυσικού αερίου παραγωγής ρεύματος που σε ένα χρόνο θα είναι τέσσερα.
Για την ΔΕΠΑ και το take or pay, μεγάλης σημασίας είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία με τους Ρώσους, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει θετική εξέλιξη.
Έκρηξη τιμών στις διεθνείς αγορές
Πάνω από τα 30 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αυξήθηκε για πρώτη φορά το συμβόλαιο - benchmark υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας σπάζοντας ένα φράγμα που λίγοι πίστευαν ότι ήταν δυνατόν.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη Βόρεια Ασία έχουν αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου οδηγώντας τις spot τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα, όπως αναφέρει το qCaptain αναπαράγοντας δημοσίευμα του Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, πολλά ζητήματα παραγωγής στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις και καθυστερήσεις που διέρχονται από το κανάλι του Παναμά περιορίζουν τις έγκαιρες παραδόσεις προμήθειών.
Ο δείκτης Ιαπωνίας-Κορέας, σημείο αναφοράς της Ασίας για τα καύσιμα, σημείωσε άνοδο 15% στα 32,494 $ ανά εκατομμύριο Btu την Τρίτη 12/1/2021, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η S&P Global Platts ξεκίνησε την κάλυψη το 2009.
Ο Όμιλος Trafigura αγόρασε την Τρίτη 21/1 ένα φορτίο LNG από την Total για 39,30 $ ανά εκατομμύριο Βρετανοί θερμικές μονάδες στo κλείσιμο της αγοράς S&P Global Platts.
Ανάκαμψη και κέρδη για τους Έλληνες εφοπλιστές
Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη ανάκαμψη για το καύσιμο, το οποίο έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών λιγότερο από εννέα μήνες πριν από τα lockdowns για την πανδημία.
Η τιμή spot της Τρίτης αντιπροσωπεύει 18πλάσια άνοδο από αυτό το επίπεδο.
Το κρύο που σαρώνει τη Βόρεια Ασία έχει στρέψει τους μεγαλύτερους καταναλωτές στο υπερψυγμένο καύσιμο.
Αποτέλεσμα ήταν να παγώσουν εισαγωγές στην Ινδία, να μειωθεί η παραγωγή ρεύματος μέσω φυσικού αερίου και να επιβραδυνθεί η βιομηχανική παραγωγή
Οι περιφερειακοί εισαγωγείς προσπαθούν να προχωρήσουν σε άμεσες προμήθειες για να ξαναγεμίσουν τα αποθέματα, αλλά η αγορά είναι τόσο σφιχτή που οι traders αναγκάστηκαν να αγοράσουν σε υψηλές τιμές για να πάρουν «στα χέρια» τους στα φορτία.
Την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη δεξαμενόπλοιων LNG που έχει οδηγήσει τους ναύλους σε άνοδο ρεκόρ, καθιστώντας ακριβό το φορτίο καυσίμου, με τον κ. Γιώργο Προκοπίου να επωφελείται σαν εφοπλιστής του κλαδου.
Tην τελευταία εβδομάδα όλες οι μετοχές του κλάδου Dynagas, Dorian, Gaslog (Λιβανός), Stelthgas (Βαφειάς) έχουν τρέξει από 5,6% μέχρι 27%.
Η ασιατική αύξηση των τιμών αντανακλάται στην Ευρώπη, όπου ένα συμβόλαιο μήνα στις Κάτω Χώρες, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, έχει αυξηθεί κατά 39% από την αρχή του έτους καθώς ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης και εξαντλεί τους αποθηκευτικούς χώρους με ταχύτερο ρυθμό.
Το ράλι στην τιμή spot του LNG πιθανότατα θα εξασθενήσει καθώς το χειμωνιάτικο κρύο υποχωρεί.
Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη ζήτηση, θα σταματήσει τελικά η περιορισμένη προσφορά και θα πρέπει να μειωθεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα αποστολών.
Αυτό απεικονίζεται ήδη στις προθεσμιακές τιμές spot για παράδοση Μαρτίου, οι οποίες διαπραγματεύονται σε μεγάλο discount έναντι των τιμών του Φεβρουαρίου.
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών