Στόχος η απορρόφηση της πράσινης ενέργειας αλλά και η αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος.
Επιπλέον, για την απορρόφηση της ισχύος των αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων που βρίσκονται στην Εύβοια, είχε προβλεφθεί από παλαιότερα προγράμματα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ η κατασκευή νέων Υποσταθμών (Υ/Σ) 150 kV και αντίστοιχων Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.) 150 kV για τη σύνδεσή τους.
Από τα συγκεκριμένα έργα η ΓΜ 150 kV Κάρυστος – Λιβάδι αναμένεται ότι θα έχει ηλεκτριστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο που αφορά σε δύο νέες πλήρεις πύλες ΓΜ 150kV σε διπλό ζυγό.
Ειδικότερα, για την ασφαλή «εξαγωγή» της παραγόμενης ισχύος από τα νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια προς την Αττική, είχαν προβλεφθεί τα εξής:
- Η αναβάθμιση της υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης Αλιβέρι - Κάλαμος με προσθήκη υποβρυχίου καλωδίου ονομαστικής ικανότητας 175 MVA, το οποίο θα αποτελέσει τμήμα του κυκλώματος της σύνδεσης Αλιβέρι - Κάλαμος. Τα υφιστάμενα καλώδια θα παραλληλιστούν και θα αποτελέσουν τμήμα του άλλου κυκλώματος της σύνδεσης Αλιβέρι - Κάλαμος. Η υλοποίηση των έργων των καλωδίων είχε ολοκληρωθεί εντός του 2013 και πλέον απομένει η ολοκλήρωση του παραλληλισμού των καλωδίων.
- Η κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς Ν. Μάκρη - Πολυπόταμος, αποτελούμενης από εναέριο τμήμα καθώς και τα υπόγεια και τα υποβρύχια καλώδια 150 kV, έργο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία εντός του 2015.
- Κατασκευή της εναέριας Γ.Μ. 2Β/150 kV Πολυπόταμος - Ν. Εύβοια. Το έργο τέθηκε σε λειτουργία εντός του 2015.
Τα δύο τελευταία έργα που ολοκληρώθηκαν το 2015 έχουν χαρακτηρισθεί ως «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας».
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συγκεκριμένα έργα κρίνονται απαραίτητα διότι η Εύβοια, όπως και η Πελοπόννησος είναι περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως «κορεσμένες» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και απαιτούνται αναβαθμίσεις των υποδομών προκειμένου να μπορέσουν να σηκώσουν το «πράσινο» φορτίο των ΑΠΕ με ασφάλεια.πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών