Εταιρείες από αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις 1,9 τρισ. δολ. εκ των οποίων το 1/5 αναμένεται να μην αποδώσουν
Τιμές πετρελαίου΄
Σύμφωνα με τα πορίσματα report του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων (NRGI), η ενεργειακή μετάβαση θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες (NOCs), οι οποίες την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, στη μετάβασή τους σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον.
Από αυτό το ποσό τα 400 δισ. δολάρια, περίπου το 1/5 των επενδύσεων, ενδέχεται να χαθούν στο πλαίσιο των επενδύσεων αυτών και να εγγραφούν ως ζημιές στους ισολογισμούς τους, εκτός και αν όπως επισημαίνει η έκθεση, οι τιμές του πετρελαίου στο διάστημα αυτό παραμείνουν υψηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Το αβέβαιο στοίχημα
Μεγάλες ιδιωτικές πετρελαϊκές όπως οι ΒP, Total και Shell έχουν υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου σε ένα εύρος 50 με 60 δολάρια, το βαρέλι, ωστόσο μερίδα αναλυτών κάνει λόγο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αναλόγως με το σενάριο της ενεργειακής μετάβασης που υιοθετείται κάθε φορά.
«Οι δαπάνες των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών είναι ένα πολύ αβέβαιο στοίχημα», τονίζει ο David Manley, ανώτερος οικονομικός αναλυτής στο NRGI και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
«Θα μπορούσαν να καταστούν κερδοφόρες ή θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για κρίσεις στις εταιρείες των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων οικονομιών και να απαιτηθούν στο μέλλον ιδιαίτερα δαπανηρά για τα δημόσια ταμεία σχέδια διάσωσης».
Φτώχεια
Πολλές από αυτές τις εταιρείες προέρχονται από χώρες στις οποίες περί τα 280 εκατ. άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας και το ενδεχόμενο τα κεφάλαια που θα προορίζονταν για την υγεία, την εκπαίδευση, ή στη διαφοροποίηση της οικονομίας, να κατευθυνθούν για να διασώσουν τις πετρελαϊκές, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες κοινωνικές κρίσεις.
Το δυσμενές σενάριο
Όπως υπογραμμίζεται στο report χώρες όπως η Σαουδική Αραβία δεν θα επηρεαστούν από το δυσμενές σενάριο, σε αντίθεση με τις χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.
Το υψηλά επίπεδα χρέους είναι ήδη ένα ζήτημα για τη μεξικανική Pemex, όπως και τη Sonangol της Αγκόλας, ενώ επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στην SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και στην NNPC της Νιγηρίας.
Στο συμπέρασμά της η έκθεση αναφέρει ότι σε άλλες χώρες όπου πρέπει να επανεξετασθούν οι επενδύσεις είναι η Αλγερία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Μοζαμβίκη, η Βενεζουέλα και το Σουρινάμ.
Κατανομή ανά περιοχή των επενδύσεων απο κρατικές ενεργειακές εταιρείες
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών