Το πετρέλαιο θα μπορούσε να σημειώσει εκρηκτική άνοδο, στα 200 δολ. ανά βαρέλι, προειδοποιεί η Ρωσία και ζητά αποφάσεις, επειγόντως, για αύξηση της παραγωγής.
Ο «μαύρος χρυσός», όπως λέγεται, φαίνεται να ανακάμπτει μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως το πλήγμα της πανδημίας ήταν τέτοιο που ένα βαρέλι είτε του αμερικανικού WTI είτε του βρετανικού Brent έφτασε να αποτιμάται με αρνητικά πρόσημα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεραστίων αποθέματα.
Στη βάση της αύξησης της ζήτησης, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Putin, Alexander Novak, μίλησε ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση.
Από την Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, ο Novak μίλησε για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τον Αύγουστο, προσθέτοντας:
«Οι τιμές του πετρελαίου αντικατοπτρίζουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Η εποχική ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το γ’ τρίμηνο του έτους.
Την Τετάρτη, τα συμβόλαια στον δείκτη Bretn άγγιξαν την υψηλότερη τιμή τους από τον Σεπτέμβριο του 2019, στα 71,99 δολάρια, με το διεθνές σημείο αναφοράς να κερδίζει για δεύτερη συνεχή ημέρα +1,6%, έπειτα από άνοδο σχεδόν 3%.
«Αν συνεχιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές ενδέχεται να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας.
Οι δε προτάσεις της ΙΕΑ είναι εντελώς ανεδαφικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 200 δολ. ανά βαρέλι».
Πνέουν μένεα Κατάρ και Σαουδική Αραβία για την ΙΕΑ
Από την άλλη, Κατάρ και Σαουδική Αραβία συνηγόρησαν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις πετρελαιακές εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους για την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή, πνέουν τα μένεα κατά της ΙΕΑ (Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας).
«Αυτή η ευφορία που σχετίζεται με τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida Al Kaabi στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.
«Όταν στερείτε τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να προχωρήσει σε επενδύσεις, θα πρέπει να περιμένετε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές» προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται πως οδικός χάρτης της ΙΕΑ, σύμφωνα με τη χάρτα των Παρισίων, για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 απαιτεί κατάργηση μείωση και στη συνέχεια αντιστάθμιση έως και κατάργηση των εξορύξεων άνθρακα.
Όπως προαναφέρθηκε, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επεκταθεί σε ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς χάρη στα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, η ζήτηση για ενέργεια θα ενισχυθεί.
Παρ 'όλα αυτά, πολλοί οικονομολόγοι και επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προκαλέσουν έως το 2050 μείωση της ενεργειακής ζήτησης κατά 8%, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια.
Σε κάθε περίπτωση, Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman έχει ήδη απορρίψει τον οδικό χάρτη του IEA, ο οποίος υποτίθεται θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 Κελσίου. αποκαλώντας το σενάριο «la-la-land».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών