Σχέδιο κατασκευής πυρηνικών μονάφων παραγωγής ενέργειας έχει καταρτίσει η κυβέρνηση του Ιράκ, προκειμένου η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα μπλακ άουτ που την ταλαιπωρούν.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στο πλαίσιο του OPEC - η οποία υποφέρει από την υποεπένδυση στις παλαιές μονάδες παραγωγής ενέργειας - είναι χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια αύξηση της ζήτησης για ενέργεια της τάξης του 50%, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα από την πλευρά της προσφοράς, μολονότι θα εμπλέξει τη χώρα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Το Ιράκ σκοπεύει να δημιουργήσει οκτώ αντιδραστήρες για την παραγωγή 11 γιγαβάτ ενέργειας, ανέφερε ο Kamal Hussain Latif, πρόεδρος της Ιρακινής Ρυθμιστικής Αρχής Ραδιενεργών Πόρων.
Η χώρα θα αναζητήσει πόρους για το σχέδιο ύψους 40 δισ. δολ. από πιθανούς εταίρους και θα αποπληρώσει το χρέος του σε μια περίοδο 20 χρόνων, σημείωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι ιρακινές αρχές έχουν ήδη συζητήσει με Ρώσους και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.
Η πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα, θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη του Αραβοπερσικού Κόλπου να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως στρέφονται σε πιο "πράσινες" ενεργειακές πηγές.
Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ εξετάζει πιθανή συμφωνία με τη ρωσική Rosatom για συνεργασία στη δημιουργία των αντιδραστήρων, δήλωσε ακόμη ο Latif.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, εξάλλου, ξενάγησαν Ιρακινούς ομολόγους τους στις κορεατικής διαχείρισης πυρηνικές εγκαταστάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Latif πρόσθεσε ότι η χώρα έχει συζητήσει το σχέδιο και με αξιωματούχους της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
www.bankinngews.gr
Σχόλια αναγνωστών