Η αναζωπύρωση των ανησυχιών λόγω της επέλασης των μεταλλάξεων άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στον OPEC+
Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση για ταξίδια και μετακινήσεις απειλώντας να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το σχόλιο του Market Watch την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει συνεχή αυξητική πορεία από τα τέλη Ιουνίου, και η άνιση κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων εκ μέρους των κυβερνήσεων, και ιδιατερα σε μια περίοδο που οι οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν ή να εδραιώσουν την ανάκαμψή τους από την υγειονομική κρίση.
Αναζωπύρωση της πανδημίας
«Οι traders επανεστιάζουν τώρα στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και στις παγκόσμιας ανησυχίες για την επέλαση των νέων μεταλλάξεων», σημειώνει η Louise Dickson, αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy, σε έκθεσή της την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
«Τα νέα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και εάν απαιτηθεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων ή η επαναφορά περιορισμών, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στην κατανάλωση πετρελαίου», προσθέτει.
Διαπραγματεύσεις στον OPEC
Η αναζωπύρωση των ανησυχιών λόγω της επέλασης των μεταλλάξεων άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στον OPEC+ όσον αφορά τον ρυθμό αποκατάστασης της παραγωγής του την προηγούμενη εβδομάδα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαφωνούν με την πρόταση που στηρίζει η Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο αλλά με διατήρηση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος του 2022.
Τα συμβόλαια
Tη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, το συμβόλαιο Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 46 σεντς ή 0,6% και έκλεισε στα 74,10 δολάρια το βαρέλι.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, χάνοντας σήμερα 39 σεντς ή 0,5% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στα 75,16 δολάρια το βαρέλι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών