Προσφορές υπέβαλαν στη ΔΕΗ οι CVC Capital Partners, KKR, Macquarie και First Sentier Investors. Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία πώλησης του μειοψηφικού ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):
CVC Capital Partners Group
First Sentier Investors Group
KKR Group
Macquarie Group
Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το bankngnews.gr, τo μεγάλο φαβορί είναι το αμερικανικό fund CVC το οποίο ενδιαφέρεται σοβαρά και με στήριξη από την Εθνική τράπεζα - θα πάρει και μεγάλο δάνειο - σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση έκπληξη 1,4 με 1,6 δισ.
Ωστόσο εσχάτως έχει επανακάμψει το Macquarie από την Αυστραλία που επίσης με βάση ορισμένες πηγές έχει αποφασίσει να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως το πιθανότερο είναι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να καταλήξει στο CVC αν και σε μια διαγωνιστική διαδικασία πάντα υπάρχουν εκπλήξεις.
Και αυτό γιατί η αναμενόμενη εισροή του 1,5 δισ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δώσει την ευκαιρία στην Επιχείρηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της δομής και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η παρασκηνιακή μάχη καλά κρατεί μέχρι το τέλος με επαφές μεταξύ των τριων μεγάλων επενδυτικών σχηματων, που έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Το CVC με σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ και ποντάροντας σε αποτιμήσεις 10 δισ για την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι είναι το φαβορί, ενώ πολύ ισχυρή παρουσία έχει και το αυστραλιανό Macquarie που πρόσφατα αγόρασε το 50% ιατρικού ομίλου στην Μασαχουσέτη αξίας 1,75 δισ δολ.
Τα υπό διαχείριση κεφαλαιά του είναι 550,9 δισ.
Το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο έχει γράψει σημαντικά κέρδη κατά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων τους τελευταίους 18 μήνες μετά το κράχ στις αγορές λόγω Covid 19.
Διαχειρίζεται 175 δισ δολ.
Απoτίμηση και Συνδιαχείριση - Τι αναφέρει το Worldenergynews.gr
O επενδυτής που θα επικρατήσει θα έχει συμμετοχή και στο Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά θα συναποφασίζει επί της ουσίας σε θέματα κρίσιμα για το μέλλον και την στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ.
Από αυτής της πλευράς η ΔΕΗ θα έχει να κερδίσει, καθώς θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για να αναπτύξει την στρατηγική της θυγατρικής αλλά και συμμέτοχο στο ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.
Πέραν όλων των άλλων η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια στενή σχέση της δίοικησης της ΔΕΗ με έναν μεγάλο επενδυτικό οργανισμό, που ενδέχεται να αποτελέσει και το προοίμιο για την πώληση μελλοντικά του 17% της ΔΕΗ.
Αυτό όμως είναι ακόμα μακριά.
Η πρώτη φάση είναι η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ και από εκεί και πέρα η συνδιαχείριση με το fund.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μπροστά του ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ ευρώ και με την ολοκλήρωση της πώλησης θα "στερήσει" από την ΔΕΗ 200 εκατ ευρώ EBITDA σε ετήσια βάση.
H αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει μέχρι τώρα δει ένα εύρος από 3 μέχρι 4,5 δισ που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα δάνεια ύψους 1,4 δισ, το 49% μπορεί να αξιολογηθεί από 800 εκατ μέχρι 1,55 - 1,6 δισ.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ ευρώ θα είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο για την πώληση του 49%, από εκεί και πάνω θα αποτελέσει έκπληξη.
Σε κάθε πρίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Όμως ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην ΔΕΘ με δύο ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα σχεδόν ολοκληρωμένες.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μπορεί να κάνει ο ίδιος ανακονώσεις για την κατάληξη της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αυταπόδεικτο και δύο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών ολοκληρώνονται.
Ειδικά η πρώτη θα συνδυαστεί με ένα μεγάλο βήμα της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.
Το λιγότερο καλό σενάριο
Ένα λιγότερο καλό σενάριο θα είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των 3 μεγάλων παικτών για να πιέσουν καθοδικά το τίμημα και να μοιράσουν την πίττα.
Αν και συζητήσεις μεταξύ τους έχουν υπάρξει, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιθανότερο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών