Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ναυάγησε η προσπάθεια του Πεκίνου να συγκρατήσει τις τιμές με αποδέσμευση αποθεμάτων

Πετρέλαιο: Ναυάγησε η προσπάθεια του Πεκίνου να συγκρατήσει τις τιμές με αποδέσμευση αποθεμάτων
Οι αγορές θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή της δεύτερης παγκόσμιας υπερδύναμης θα οδηγήσει σύντομα σε αυξημένες αγορές πετρελαίου από την Κίνα, με αποτέλεσμα η τιμή του βαρελιού να κινηθεί ανοδικά
Σχετικά Άρθρα

Στο κενό κατέληξε  η προσπάθεια του Πεκίνου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς στις αγορές επικρατεί πυρετός ανατιμήσεων, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο, σε μια κίνηση που πραγματοποίησε για πρώτη φορά, ανακοίνωσε την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου προκειμένου να σταθεροποιήσει τις τιμές, τόσο του «μαύρου χρυσού» όσο και των πρώτων υλών γενικότερα.
Αν και υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια κίνηση από έναν τόσο ισχυρό παίκτη των διεθνών αγορών οδηγεί σε υποχώρηση των τιμών, οι αγορές θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σύντομα σε αυξημένες αγορές πετρελαίου από την Κίνα, με αποτέλεσμα η τιμή του βαρελιού να κινηθεί ανοδικά.

Οι αγορές

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκε κατά τις απογευματινές συναλλαγές άνοδος 1,8% στην τιμή του αργού.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση διοχέτευσε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα κρατικά διυλιστήρια τον περασμένο Ιούλιο, αλλά η σχετική ανακοίνωση έγινε μόλις χθες.
Κατά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, η παρέμβαση της Κίνας προαναγγέλλει αυξημένες αγορές σε «μαύρο χρυσό» αργότερα, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.

Για πρώτη φορά

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Oilytics, «η αποδέσμευση κινεζικών αποθεμάτων για πρώτη φορά στην Ιστορία είναι μια δυναμική κίνηση, ενόσω προετοιμάζεσαι ως χώρα για την ενισχυμένη ζήτηση του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς».
Παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε εξαιτίας της Κίνας, η τιμή του αργού Νέας Υόρκης παραμένει άνω των 65 δολαρίων από τα τέλη Αυγούστου.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές, το αργό Νέας Υόρκης παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1,21 δολ. στα 69,35 δολάρια το βαρέλι, και το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο ανήλθε 1,24 δολ. στα 72,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε απώλεια προηγουμένως κατά 1,6%.

Ο τυφώνας Aida

Ο τυφώνας «Aida » έχει διακόψει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού και τα αποθέματα των ΗΠΑ βαίνουν μειούμενα, δίνοντας κίνητρα για αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα η πανδημία λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 77% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει αποκατασταθεί, το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Με την απόφασή της να παρέμβει στην αγορά πετρελαίου, η Κίνα καθίσταται μία από τις ελάχιστες χώρες που χρησιμοποιούν ευθέως τα αποθέματά τους ως εργαλείο για να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, ενώ ορισμένοι το ερμηνεύουν και ως επίδειξη ισχύος έναντι των κρατών-μελών του OPEC+.

Στρατηγικά αποθέματα

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και υπολογίζεται από αναλυτές πως έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία μια ποσότητα στρατηγικών αποθεμάτων που ανέρχεται σε 220 εκατ. βαρέλια αργού.
Σε μια πρώτη εκτίμηση, η κινεζική πρωτοβουλία δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές, κυρίως διότι η αμερικανική παραγωγή παραμένει περιορισμένη λόγω του τυφώνα «Aida».

Πληθωριστικές πιέσεις

Εκτός από το πετρέλαιο και την άνοδό του, που δημιουργεί πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και νοικοκυριά, αντιμέτωπα με τα αυξημένα τιμολόγια και τον πληθωρισμό, εκτίναξη στις τιμές παρατηρείται και στο φυσικό αέριο. Στην αμερικανική προθεσμιακή αγορά, οι τιμές του εμπορεύματος εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ επτά ετών εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις ενόψει της απαιτητικής χειμερινής περιόδους.
Στα μέσα της εβδομάδας, ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου ανήλθε 8,8% στα 4,968 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών μονάδων θερμότητας (ΒΤU) στην αγορά της Νέας Υόρκης και αυτή ήταν και η υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή του από τον Φεβρουάριο του 2014
. Η πορεία αυτή ουσιαστικά παρατείνει το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού σε πολλές χώρες, οι οποίες έκαναν αναγκαία τη συχνά πολύωρη χρήση των κλιματιστικών.

Φυσικό αέριο

Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με τη διατάραξη της αμερικανικής παραγωγής λόγω του τυφώνα «Aida» εξαέρωσε την όποια αύξηση είχε σημειωθεί στα αποθέματα.
Οι επενδυτές στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων στοιχηματίζουν ότι το όλο πλαίσιο θα ευνοήσει το ζωηρό ενδιαφέρον για αγορές τον χειμώνα.
Εν τω μεταξύ, ήδη στη Γηραιά Ηπειρο οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω ανεπάρκειας προμηθειών, οι οποίες δεν θα αποκατασταθούν έως ότου λειτουργήσει ο νέος αγωγός από τη Ρωσία.
Η τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2022 στη Γαλλία ανήλθε 2,2% στο ρεκόρ των 99,50 ευρώ η MW/h και στη Γερμανία έφθασε τα 96,10 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης