Μετά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, η παραγωγή ενέργειας δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την αιφνίδια αύξηση της κατανάλωσης
Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η έκρηξη των τιμών άνθρακα στην Κίνα, οι επί μακρόν τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και οι τιμές πετρελαίου πολύ πάνω από τον πραγματικό μακροπρόθεσμο μέσο όρο είναι όλα ενδείξεις της παγκόσμιας έλλειψης ενέργειας, επισημαίνεται σε αναλυση του Reuters.
Σημειώνεται επίσης ότι μετά την οικονομική ύφεση που προκληθηκε από την πανδημία, η παραγωγή ενέργειας δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την αιφνίδια αύξηση της κατανάλωσης, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή ενώ η ζήτηση έχει ανακάμψει γρήγορα.
Η ανάκαμψη από τη πανδημία
Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και η κατάρρευση των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από την πανδημία, καθώς προηγήθηκε ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ/Κίνας, μείωσε τις επενδύσεις σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα το 2019/2020, επισημαίνεται στην ανάλυση του John Kemp.
Έκτοτε, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε μια εξαιρετικά ταχεία κυκλικού χαρακτήρα ανάκαμψη, υποβοηθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια, την αγορά ομολόγων και τις μαζικές δημόσιες δαπάνες, η οποία επικεντρώθηκε στα ενεργειακά εμπορεύματα και όχι τις υπηρεσίες, ενισχύοντας την κατανάλωση ενέργειας σε εξαιρετικούς ρυθμούς.
Αποθέματα και καιρικές συνθήκες
Το αποτέλεσμα είναι μια σοβαρή κυκλικού χαρακτήρα έλλειψη ενέργειας, εμφανής σε αποθέματα κάτω του μέσου όρου και αύξηση των τιμών για τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε όλες τις περιοχές του κόσμου όπου καταγράφεται η σημαντικότερη κατανάλωση.
Οι μη συνήθεις καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν επιδεινώσει τις ενεργειακές ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κρύου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο το 2020-21, μια καταιγίδα στο Τέξας τον Φεβρουάριο 2021, χαμηλές ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021 και διακοπή της εξόρυξης πετρελαίου που σχετίζεται με τυφώνες τον κόλπο του Μεξικού.
Ο ρόλος της Κίνας
Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα κατέγραψε χαμηλά αποθέματα άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και η κυβέρνηση προέτρεψε τις μεγάλες μονάδες να αυξήσουν την παραγωγή τους επειγόντως.
Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του άνθρακα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι
Στην αγορά φυσικού αερίου, τα αποθέματα είναι 5% κάτω από τον προ-πανδημία εποχιακό μέσο όρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και 15% κάτω από το μέσο όρο στην Ευρώπη.
Φυσικό αέριο: Εκτίναξη κατά 500% στην Ευρώπη
Οι τιμές των προθεσμαικών συμβολαίων φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 140% στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερο από 500% στην Ευρώπη και περισσότερο από 600% στη Βορειοανατολική Ασία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Από την πλευρά του πετρελαίου, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ είναι 5% χαμηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο πριν από τη πανδημία και τα εμπορικά αποθέματα στον ΟΟΣΑ είναι επίσης περίπου 5% κάτω από τον εποχικό μέσο όρο 2015-2019.
Οι συνέπειες
Οι ενεργειακές βιομηχανίες συμπαδίζουν πάντοτε στενά με την πορεία του οικονομικού κύκλου.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική διαταραχή στην παραγωγή, στην κατανάλωση, τα αποθέματα και τις τιμές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση στα φαινόμενα αυτά τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα χαμηλά αποθέματα και οι υψηλές τιμές για τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι η άμεση συνέπεια των υψηλών αποθεμάτων και των χαμηλών τιμών πέρυσι που προκλήθηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Παραγωγή και εμπόριο
Μετά από μια εξαιρετικά ταχεία οικονομική ανάκαμψη, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και οι όγκοι του παγκόσμιου εμπορίου μειώνονται και κατά λιγότερο από 1% σε σύγκριση με τις τάσεις τους πριν από την πανδημία και πριν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη, ειδικά στις βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα, οι οποίες είναι πολύ πιο ενεργοβόρες από τους τομείς παραγωγής υπηρεσιών.
Κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης
Κατά συνέπεια, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας κινείται πολύ κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της, με μεμονωμένες εξαιρέσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η απότομη πτώση στη χρήση καυσίμων αεροσκαφών για διεθνείς εμπορικές πτήσεις.
Με τα μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας να λειτουργούν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα, το ενεργειακό σύστημα δυσκολεύεται να καλύψει τη σταδιακή ζήτηση και οι τιμές κατά συνέπεια αυξάνονται γεωμετρικά σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών