Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην αγορά του φυσικού αερίου, επειδή έχει διαθέσει όλη την παραγωγή του και παράλληλα θεωρεί ότι οι υψηλές τιμές είναι καταστροφικές για τη ζήτηση.
«Έχουμε εξαντλήσει το μέγιστο δυνατό όριο, καθώς έχουμε δώσει σε όλους τους πελάτες μας τις ποσότητες που τους αναλογούν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al-Kaabi.
Ο ίδιος τόνισε πως αναμένει οι τιμές του φυσικού αερίου να «υποχωρήσουν ελαφρώς», αφενός γιατί κάποια εργοστάσια θα επανέλθουν σε λειτουργία και αφετέρου επειδή η Μόσχα δεσμεύθηκε να αυξήσει τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
"Είμαι δυσαρεστημένος που οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο Saad al-Kaabi, προσθέτοντας ότι η αμερικανική αγορά «σύντομα θα αισθανθεί πίεση» και ότι οι πελάτες αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις καταβάλλοντας μεγαλύτερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια.
«Το μάθημα από αυτές τις εξελίξεις είναι να συνάπτονται πιο μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Ακόμα και αν μπορώ να επωφεληθώ από βραχυπρόθεσμες παραμέτρους, αυτό δεν είναι κάτι θετικό, γιατί είναι καταστροφικό για τη ζήτηση και βλάπτει τον πελάτη μου.
Ο πελάτης μου πρέπει να είναι υγιής για να είμαι κι εγώ υγιής», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.
Όπως σημείωσε, οι χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου επωφελούνται από σταθερές και «πιο λογικές» τιμές.
Το Κατάρ στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε 127 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από τους 77 εκατομμύρια τόνους.
Τον Φεβρουάριο, ο Kaabi είχε δηλώσει στο Reuters ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ θα συνάπτει κυρίως μακροπρόθεσμες συμφωνίες τιμών καθώς θα αυξάνει την παραγωγή της.
Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η Qatar Energy δεν θα επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του Βόρειου Πεδίου για να καλύψει την υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών