Τι ανέφερε στις παρουσιάσεις προς τους ξένους
Μέχρι πρόσφατα, η ΔΕΗ δεν λάμβανε θέσεις hedging για την έκθεση της, σε εμπορεύματα. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει και το ενημερωτικό δελτίο, η ΔΕΗ λαμβάνει θέσεις Hedge σε φυσικό αέριο, brent, CO2 και τις ελληνικές τιμές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου του 2021, το κόστος των υγρών καυσίμων παρέμεινε σταθερό στα 225 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση 5,3% στην παραγωγή από υγρά καύσιμα.
Σ ότι αφορά το φυσικό αέριο, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 106 εκατ. ευρώ στα 218 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.
Θα επιδοτηθεί από την κυβέρνηση το ενεργειακό κόστος
Σύμφωνα με θεσμικό επενδυτή ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση, η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος.
Σε ερωτήση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς απλήρωτων λογαριασμών εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς, τα στελέχη της ΔΕΗ ανέφεραν πως μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δημιουργίας νέων επισφαλών απαιτήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση της ΔΕΗ έγινε για τις εκτάσεις τις οποίες κατέχει η ΔΕΗ και, κυρίως, τις λιγνιτικές περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν νέα φωτοβολταϊκά, αλλά και το γεγονός ότι, οι εκτάσεις βρίσκονται κοντά στο εγκατεστημένο δίκτυο.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι, εισέρχονται κανονικά οι μονάδες στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει κενό ή έλλειμμα παραγωγής.
Για τις επενδύσεις σε θαλάσσια Αιολικά Πάρκα, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι, αυτές θα καθυστερήσουν καθώς δεν υφίσταται ακόμα και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Ελκυστικές αποδόσεις
Ιδιαίτερα ελκυστικές, σύμφωνα με την παρουσίαση της ΔΕΗ, είναι οι αποδόσεις ( Internal Rate Return ) της ΔΕΗ επί των κεφαλαιουχικών δαπανών που προετοιμάζει η ΔΕΗ, με επενδύσεις 9,3 δις εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2024 και εξτρά 3 δις. ευρώ την περίοδο 2025-2026.
Οι αποδόσεις, σύμφωνα με το πλάνο της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές ( με καθετοποίηση ) φθάνουν το 10-13%, στην διαχείριση απορριμμάτων 9%, στην διανομή ( ΔΕΔΔΗΕ) 7%, στις Τηλεπικοινωνίες 8 -10% και στις συμβατικές επενδύσεις 6%.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, το οποίο δεν αναφέρει κανείς από τους αναλυτές είναι ότι, εάν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει σε καμία επένδυση τότε με τα 1,3 δις. ευρώ της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1,3 δισ. ευρω, ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωνόταν 200 εκατ. ευρώ, αφού το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.
Σ ότι αφορά τα στοιχεία του ενεργητικού, εαν η αξία των υδροηλεκτρικών σε Βουλγαρία – Ρουμανία, ισχύος 300 ΜW κοστολογείται περί τα 600 εκατ. ευρώ, τότε ποια είναι η αξία των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα;
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών