Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Τουρκία σε ρόλο πυροσβέστη για την εγχώρια ενεργειακή φωτιά που «καίει» τα ελληνικά νοικοκυρά

Η Τουρκία σε ρόλο πυροσβέστη για την εγχώρια ενεργειακή φωτιά που «καίει» τα ελληνικά νοικοκυρά

Η Τουρκία είναι έξω από την πράσινη μετάβαση και δεν την επηρεάζουν οι ρύποι και οι άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες

Σχετικά Άρθρα
«Τεμενάδες» κάνει ο ΑΔΜΉΕ για να πάρει φθηνό ρεύμα από τη γειτονική χώρα την Τουρκία παρότι οι δύο χώρες δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των σχέσεων τους.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αξιοποιεί στο έπακρο την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και όπως φαίνεται στην πράξη έχει ανάγκη και τις ελάχιστες Mwh που μπορεί να πάρει από τη Τουρκία για να τιθασεύσει το ράλι ανόδου της Mwh που να σημειωθεί ανήλθε στα 285,25 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι έξω από την πράσινη μετάβαση και δεν την επηρεάζουν οι ρύποι και οι άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες με αποτέλεσμα η παραγωγή ενέργειας να εντάσσεται στους κανόνες της δικής της εγχώριας χωρίς δίνει λόγο σε κανένα… για το τι κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος και το τι δεν κάνει!
Πάντως η γερμανική βιομηχανία διατηρεί στο ακέραιο τις δραστηριότητες σε μία χώρα που παράγει σε διαφορετικά κόστη σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία ενώ υλοποιεί με γοργά βήματα την απολιγνιτοποίηση όπως και την ενίσχυση των μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Τι μας δίνει η Τουρκία σε ενέργεια

Η δυναμικότητα της διασύνδεσης φθάνει μόλις τις 2400 Mwh την ημέρα οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,06 της ημερήσιας κατανάλωσης σε ενέργεια στην ελληνική επικράτεια.
Η αναγκαιότητα για ενέργεια από την Τουρκία λειτουργεί ως πυροσβεστικός μηχανισμός της ανόδου της Mwh διότι οι προσφερόμενες τιμές από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές όπως και της εγχώριας αγοράς.
Το ρεύμα από την Τουρκία έστω και σε μικρές ποσότητες τιθασεύει εν μέρει το ανοδικό ράλι, καθώς στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως μία χώρα με πιο φθηνό ρεύμα και πιέζει άλλες εγχώριες και ευρωπαϊκές μονάδες ενέργειας που προτείνουν να πουλήσουν ρεύμα σε υψηλότερες τιμές.
Ο ΑΔΜΗΕ αξιοποιεί στο έπακρο την Τουρκία στην εισαγωγή ρεύματος και μηνιαία η συμμετοχή της ανέρχεται σε 72.000 Mwh που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγωγών της χώρας.
Δηλαδή η Τουρκία δεν έχει άλλες δυνατότητες διότι πρέπει να ενισχυθεί ή να αντικατασταθεί το καλώδιο διασύνδεσης ενέργειας , το οποίο χρειάζεται έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Σε ποια τιμή πληρώνεται η Τουρκία;

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας της γειτονικής χώρας πληρώνονται με βάση την τιμή κλεισίματος της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Για την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου η τιμή προσδιορίστηκε στις 285,25 ευρώ. Πρόκειται για υψηλές αμοιβές για την παραγωγική βιομηχανία ενέργειας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή καταβάλλεται σε ευρώ γεγονός που συμβάλλει έστω και οριακά στα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Τέλος να σημειωθεί ότι η γειτονική μας Αλβανία εμφανίζει ελλειμματικό ισοζύγιο σε ενέργεια.
Σε μηνιαία βάση εισάγει από την Ελλάδα περίπου 150.000 Mwh οι οποίες όμως πληρώνονται σε τρέχουσες τιμές δηλαδή 285,25 ευρώ για τη σημερινή ημέρα.
Καθημερινά εισάγει ρεύμα από την Ελλάδα 5000 Mwh ενώ δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης