Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα πράσινα κριτήρια της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις - Παράθυρο για το φυσικό αέριο

tags :
Tα πράσινα κριτήρια της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις - Παράθυρο για το φυσικό αέριο
Νέα σχήματα στήριξης έρχονται στο τραπέζι για να υποστηρίξουν όποια τεχνολογία επιτυγχάνει μείωση του CO2 με τη χρήση ευέλικτων εργαλείων
Παράθυρο για τη στήριξη κάποιων έργων φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται και επισήμως ως «καύσιμο γέφυρα» στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση, αφήνουν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια, που ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους διετή περίοδο προσαρμογής.
Η Κομισιόν βάζει σταδιακά τέλος στα ορυκτά καύσιμα, προβλέποντας ότι ένα έργο που δεν είναι συμβατό με τους κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050, δεν θα μπορεί να ενισχυθεί. Παράλληλα όμως αναγνωρίζει τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου γέφυρα, τονίζοντας ότι «η γέφυρα δεν αποτελεί τον προορισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ παρουσιάζοντας τις CEEAG (Κατευθυντήριες για τις Κρατικές Ενισχύσεις για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια).
Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μια ειδική περίπτωση, γιατί προς το παρόν λειτουργεί ως γέφυρα στην πορεία προς περισσότερες ΑΠΕ. «Αλλά μια γέφυρα δεν είναι προορισμός και οι αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις θα αντικατοπτρίζουν αυτή τη λογική» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στόχος είναι και θα παραμείνει, η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα – που περιλαμβάνει το φυσικό αέριο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης