Οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή διάσωση της Ευρώπης αλλά υπάρχουν κίνδυνοι
Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για ένα μεγάλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα η ΕΕ αναζητεί αγωνιωδώς εναλλακτικές πηφές προμήθειας φυσικού αερίου..
Οι συνομιλίες με το Κατάρ και τα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατέστησαν επείγουσες αφού οι υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας απέδωσαν ελάχιστη πρόοδο.
Αυτό έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι μία σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τιμές ρεκόρ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί
Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για να λύσει το ενδεχόμενο έλλειμμα με την Ευρώπη να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης
«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει κατά την προετοιμασία μιας σύγκρουσης, ειδικά εντός του χειμώνα με πολύ χαμηλά αποθέματα [ευρωπαϊκού φυσικού αερίου]», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Συζητήσαμε τι μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά, τι μπορεί να βοηθήσει». . . τα πράγματα που μπορούμε να προετοιμάσουμε τώρα για ανάπτυξη εάν και όταν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης», συνέχισε
Άλλος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων με το Κατάρ, εκτίμησε ότι υπάρχει «δυνατότητα να διερευνηθεί μια μακροπρόθεσμη εγγύηση ασφάλειας LNG, ειδικά καθώς το Κατάρ θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή υγροποιημένου αερίου τα επόμενα χρόνια».
Με το βλέμμα στην Ασία
«Βραχυπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών-πελατών να αναδρομολογήσουν και τη διαθεσιμότητα μη κατανεμημένου LNG», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Ωστόσο, το Κατάρ άλλαξε τις προμήθειες του το 2011 για την Ιαπωνία μετά το χτύπημα του τσουνάμι, οπότε υπάρχει προηγούμενο, αλλά μόνο εάν υπάρξει κρίση», συμπλήρωσε.
Έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ, του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με μακροπρόθεσμες «λύσεις» προμήθειας φυσικού αερίου, πρόσθεσε το πρόσωπο, πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο μέρος του LNG του Κατάρ αποστέλλεται στην Ασία όπου οι πελάτες του αραβικού κράτους συμφωνούν σε σταθερές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Κρίσιμες συνομιλίες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad al-Thani, , στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν κλιμακωθεί καθώς η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει, ενώ ορισμένοι ενεργειακοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κρεμλίνο πως ήδη αξιοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου του.
Κρίση στην Ευρώπη με διακοπές ρεύματος
Ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων».
Υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη κρίση κόστους διαβίωσης καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βιομηχανική αναστάτωση, διακοπές ρεύματος ή ακόμα και απώλεια του εφοδιασμού θέρμανσης εάν οι ρωσικές εξαγωγές μειωθούν απότομα.
Τα αγκάθια
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden αναγνώρισε ότι οι συμβάσεις μεταξύ εξαγωγέων LNG και Ασιατών αγοραστών θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες εκτροπής των προμηθειών προς την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», είπε ο αξιωματούχος.
«Είναι όλα πολύ δύσκολα, πολύ περίπλοκα.
Επιδιώκουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο του πώς λειτουργούν οι αγορές, πώς λειτουργούν οι εμπορικοί όροι, πώς λειτουργούν τα φορτία», εξήγησε.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έχει περιπλέξει τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις απειλές της Μόσχας.
Ενώ οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τη Ρωσία να αποφύγει την πλήρη περικοπή των εξαγωγών, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις προμήθειες ή ότι η υποδομή εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστραφεί από τη σύγκρουση.
ΕΕ: Αγωνιώδης αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες για να εξετάσει τις δυνατότητες αύξησης των προμηθειών φυσικού αερίου στο μπλοκ, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας kadri Simson μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας στη Γαλλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.
Οι ευθύνες της Ρωσίας
Η κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, η οποία αποδίδεται ευρέως στην έλλειψη ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι χειραγωγεί τις προμήθειες αερίου.
Η Επίτροπος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε συνέδρια στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να συζητήσει τρόπους αύξησης των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τα αποθέματα
«Τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή του έτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οι υπουργοί που συναντήθηκαν στην πόλη της Αμιένης συζήτησαν την αβεβαιότητα στην αγορά που προκλήθηκε από την κρίση στην Ουκρανία και τη σημαντική μείωση των ροών από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε η Simson .
Σε επαγρύπνηση
«Το μήνυμά μου είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει μια ισχυρή, καλά διαφοροποιημένη και ανθεκτική υποδομή φυσικού αερίου και σαφείς διαδικασίες αλληλεγγύης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
«Αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εξαιρετική επαγρύπνηση, να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας για κινδύνους και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».
O αγωγός Nord Stream 2
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία μπορεί να είναι έτοιμη να συζητήσει τη διακοπή του αγωγού Nord Stream 2 - ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία - σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.
Η Simson υπογράμμισε μια πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, η οποία αποσκοπεί στην αναθεώρηση των κανονισμών προμήθειας φυσικού αερίου για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου.
«Πράσινη» μετάβαση
«Ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη χρήση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και να διασφαλιστούν επαρκή επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου», δήλωσε.
«Όμως ... η μόνη μόνιμη λύση για την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα ... είναι η ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών