Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Πλαφόν στην τιμή της Mwh ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος

Πλαφόν στην τιμή της Mwh  ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος
Πέρυσι το κόστος της Mwh ήταν στα 63,91 ευρώ και φέτος το κόστος της Mwh διαμορφώθηκε στα 280 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Στο κόκκινο βρίσκονται 12.668 επιχειρήσεις της Μεσης Τάσης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος.
Καίνε οι λογαριασμοί ρεύματος του Ιανουαρίου του 2022 σε σχεση με τον Ιανουάριο του 2021.
Πέρυσι το κόστος της Mwh ήταν στα 63,91 ευρώ και φέτος το κόστος της Mwh διαμορφώθηκε στα 280 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο το κόστος έχει πενταπλασιαστεί.
Από τα 20 ευρώ η τιμολόγηση έγινε στα 115 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2022 Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος με σχετικό υπόμνημα που έχει στείλει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας .
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ Πάνος Λώλος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώνει σχετική χρηματοδότηση για το μήνα Φεβρουάριο.
Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έδωσε 65 ευρώ ανά Mwh και η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 133 εκτα. ευρώ εκ των οποίων τα 49,7 εκατ. ευρώ πήγαν στις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.
Η κρατική χρηματοδότηση κάλυψε τα κόστη της περυσινής χρονιάς ενώ το ενεργειακό κόστος του Ιανουαρίου 2022 εκτοξεύθηκε στα 260 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ.
Ανά ημέρα η ζήτηση για ενέργεια στη Μέση Τάση ανέρχεται περίπου σε 30.000 Mwh.
Το Ιανουάριο του 2022 οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης κατανάλωσαν 930.000 Mwh. Το μηνιαίο κόστος σε ευρώ ανήλθε σε 260,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.
Πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση 338% σε σύγκριση με το κόστος του Ιανουαρίου του 20221.

Πλαφόν

biomhxanies.JPG

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Πάνος Λώλος λέει στο bankingnews ότι πρέπει να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο τιμολόγια ρεύματος, επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη βιομηχανία και επικαλείται το παράδειγμα της Γαλλίας που επέβαλε στην αντίστοιχη κρατική επιχείρηση πλαφόν 4% στα τιμολόγια ρεύματος. Ο κ Λώλος υπογραμμίζει ότι η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει το 1/3 των ανατιμήσεων του ρεύματος.
Οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος προσπαθούν να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στο προϊόν με τον κίνδυνο να χάσουν μερίδιο αγοράς στη διεθνή και την εσωτερική αγορά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου θεωρεί αναγκαίο να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αυξήσεις της ενέργειας των επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές. Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου πραγματοποιούν το 5,5% των εξαγωγών, οι οποίες πιθανόν να μειωθούν το επόμενο διάστημα διότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν σε ανταγωνιστικότητα.
Οι 100 επιχειρήσεις του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν το 11,5% της ελληνικής μεταποίησης και πραγματοποιούν το 3,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnerws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης