Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία διακόπτει την παροχή αερίου - Στις 25/5 λήγει το «τελεσίγραφο» σε Ελλάδα - Μητσοτάκης: Είμαστε ενεργειακά ασφαλείς

Η Ρωσία διακόπτει την παροχή αερίου - Στις 25/5 λήγει το «τελεσίγραφο» σε Ελλάδα - Μητσοτάκης: Είμαστε ενεργειακά ασφαλείς
Aπό το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη...
Σχετικά Άρθρα

Την απειλή της για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε όσες «μη φιλικές» χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ενεργοποίησε η Ρωσία, αρχής γενομένης από την Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Θεωρείται δεδομένο ότι σειρά θα πάρουν και οι υπόλοιπες χώρες, ενώ η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα τοποθετείται στις 25 Μαΐου οπότε και λήγει η προθεσμία προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την πληρωμή της προγραμματισμένης δόσης προς τη Gazprom.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.
Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.
Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Το υψηλό διακύβευμα

Το βάρος πλέον πέφτει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, που είναι και οι δύο κύριοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, με το Βερολίνο να μην αντιδρά προς ώρας. Η κυβέρνηση Ιταλίας βολιδοσκοπεί πλέον την κατάσταση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αναμένεται να έχει ένα «μέτριο αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «για το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανότατα την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσαν.
«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύει μια ιστορική καμπή στη διμερή ενεργειακή σχέση και μπορεί κάλλιστα να αντιπροσωπεύει την προεπισκόπηση παρόμοιων κινήσεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Simone Tagliapietra από το think tank Bruegel και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εφαρμόσουν όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Το... τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα -και συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ Εμπορίας- έχει προθεσμία έως τις 25 Μαΐου ώστε να πληρώσει σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι υπ' ατμόν και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ενώ διαμηνύεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει ήδη εκπονήσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί το σχετικό σχέδιο που προβλέπει:

  • Την προσθήκη μιας τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, με την αγκυροβόληση μόνιμα στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου. Ετσι, η χωρητικότητα 225.000 κ.μ. αερίου των υφιστάμενων τριών δεξαμενών θα αυξηθεί κατά 100.000 κυβικά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό η αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας θα αυξηθεί από τις 19-21 ημέρες στον 1,5 μήνα. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την πλήρη υποκατάσταση του ρωσικού αερίου θα πρέπει η Ρεβυθούσα να δουλεύει στο φουλ, αεριοποιώντας ένα φορτίο LNG ανά τρεις ημέρες.
  • Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ διερευνά τις δυνατότητες χρήσης αποθηκών της Ιταλίας για λογαριασμό της Ελλάδας.
  • Η αναζήτηση νέων προμηθευτών LNG στην περίπτωση ολικής διακοπής του ρωσικού αερίου
  • Επίσης προβλέπεται και δυναμική επιστροφή του λιγνίτη και εντατικοποίηση της εξόρυξης
  • Τέλος στα σχέδια είναι η λειτουργία 5 μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.
Σήμερα το πρωί, εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Υποσχέσεις από Κομισιόν για «κοινή απάντηση»

«Κοινή απάντηση» υπόσχεται η ΕΕ στη Ρωσία για τη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το ρωσικό «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου προς τη Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Kiril Petkov, ανέφερε ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία του διεμήνυσε πως «η αθέτηση των συμβολαίων από την πλευρά της Μόσχας αποτελεί πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. και θα υπάρξει κοινή απάντηση».

H δήλωση της προέδρου της Κομισιόν

Αναφερόμενη στην διακοπή των ροών σε Βουλγαρία και Πολωνία, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού αλλά και ότι ετοιμάζεται συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ.
Πιο αναλυτικά, η Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού.
Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο.
Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.
Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη.
Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές λύσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο.
Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ.
Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές.
Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστευτούν ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Το διάταγμα Putin

Με το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, η Gazprombank γίνεται ο ενδιάμεσος στις συναλλαγές φυσικού αερίου. Οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.
Οι ξένοι αγοραστές αναγκάζονται να μεταφέρουν ξένο νόμισμα στον έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγόραζε ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή φυσικού αερίου και θα τα μετέφερε στον άλλο λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι η Gazprombank δεν είναι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες που έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα SWIFT.

Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου

Μετά τις πληροφορίες χθες (26/4/2022) για της ροής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αυξήθηκε κατά 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά!
Ωστόσο, σήμερα η τιμή των ολλανδικών συμβολαίων Μαΐου ενισχύεται κατά 14,3% στα 118 ευρώ.
Capture_179.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης