Μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, να ανακοίνωσε την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλήρους embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο το θέμα εξακολουθεί να διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ενώ στο μπλοκ των χωρών που αντιδρούν προσετέθησαν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο λόγος της ελληνικής ένστασης είναι πως στο προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times απαγορεύεται στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Σε αυτή την πρόβλεψη, αναφέρει η εφημερίδα, αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν επίσης στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.
Παράλληλα, πΠολλά κράτη - μέλη ανησυχούν ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ευρώπη στη Ρωσία θα οδηγήσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε οικονομική ασφυξία.
Εκτιμάται ωστόσο ότι την Πέμπτη 5/5 θα σημειωθεί πρόοδος, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος.
«Οι απεσταλμένοι της ΕΕ πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη τους συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς τελική συμφωνία καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα», ανέφερε η πηγή.
Οι αντιδράσεις από Ουγγαρία και Τσεχία
Ήδη, Ουγγαρία και Τσεχία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο προτεινόμενο σχέδιο της Κομισιόν.
Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.
"Η πρόταση δεν περιλαμβάνει...τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή", δήλωσε ο τσέχος υπουργός στο Reuters.
"Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα", είπε.
Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με την Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι "δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι "δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου".
Τριετή μεταβατική περίοδο ζητά η Σλοβακία
Από την πλευρά της, η Σλοβακία δήλωσε ότι επιθυμεί μια τριετή μεταβατική περίοδο για να μπορέσει να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Richard Sulik, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Sulik, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει εξαίρεση για να της δοθεί χρόνος να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.
Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις.
Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Asen Vasilev δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων.
Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».
Κρεμλίνο: Πληρώνουν μεγάλο τίμημα οι Ευρωπαίοι πολίτες
Ερωτηθείς για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι επεξεργάζεται μια σειρά από σενάρια στο πλαίσιο της απάντησης.
«Προς το παρόν βλέπουμε σχέδια, μια και η συζήτηση συνεχίζεται.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε μια σειρά από επιλογές» είπε ο Peskov, αναφέροντας πάντως πως τα κράτη που προσπαθούν να βλάψουν με κυρώσεις τη Ρωσία, αναγκάζονται να πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως και οι πολίτες τους.
«Γενικά και όσον αφορά τις κυρώσεις, και τις φιλοδοξίες των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων, μιλάμε για δίκοπο μαχαίρι.
Στην προσπάθεια τους να μας βλάψουν, πληρώνουν και αυτοί βαρύ αντίτιμο.
Το κόστος όλων αυτών των κυρώσεων θα αυξάνει μέρα με την ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες» υποστήριξε ο Peskov.
Τι προτείνει η Κομισιόν
Την επιβολή σταδιακού embargo στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς και την αποβολή της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην επιβολή του σταδιακού embargo στο ρωσικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως σε μια περίοδο 6 – 8 μηνών, η von der Leyen είπε ότι οι κυρώσεις προβλέπουν «την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, θαλάσσιο και αγωγό, αργό και διυλισμένο».
Ρωσικό πετρέλαιο τέλος έως το 2022
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημιές σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.
Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η οικονομία πρέπει να μείνει δυνατή» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, αν και παραμένει ερωτηματικό τι ακριβώς θα συμβεί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες στο να ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου.
Ευελιξία για Ουγγαρία και Σλοβακία
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν, η οποία εξέταζε την εξαίρεση των δύο αυτών χωρών από την απαγόρευση κατά του ρωσικού πετρελαίου λόγω της μεγάλης εξάρτησης τους, προτείνει να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2023.
Ράλι για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου της Κομισιόν για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ράλι 3%.
Το brent σημειώνει άνοδο 3,7% στα 108,9 δολ. το βαρέλι και το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,8% στα 106,3 δολ. το βαρέλι.
Ανοδικά διαπραγματεύεται και το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF να σημειώνει άνοδο 6,8% στα 106,27 ευρώ.
Εκτός SWIFT η Sberbank
Επιπλέον, η von der Leyen ανακοίνωσε πως η ρωσική τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη της Ρωσίας, καθώς και άλλες δύο τίθενται εκτός του συστήματος πληρωμής SWIFT.
«Με αυτό τον τρόπο, χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Putin να καταστρέψει.
Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα» υποστήριξε η von der Leyen.
Κυρώσεις σε Credit Bank, Russian Agricultural Bank και Sberbank
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ.
Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε πως η Sherbank θα υποστεί επίσης κυρώσεις.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.
Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.
Ωστόσο η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.
Η Sherbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου.
Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών