Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 2,62 δολάρια ή 2,4%, στα 112,21 δολάρια το βαρέλι
Η ώθηση προήλθε από την σταδιακή αδυναμία του δολαρίου και την ενίσχυση των προσδοκιών ότι η Κίνα θα χαλαρώσει κι άλλο τους περιορισμούς που έχει επιβάλει εδώ και ενάμισυ μήνα σε μεγάλα αστικά της κέντρα λόγω Covid-19, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
«Η αγορά έχει καταστεί εξαιρετικά ευμετάβλητη», τόνισε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.
«Αντιδρά σε κάθε λογής τίτλους ειδήσεων ώρα με την ώρα, με την κίνηση των αγορών πετρελαίου σε καθημερινή βάση να έχει αποκτήσει στοιχεία υπερβολής».
Στην Κίνα η χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη αναμένεται από την 1η Ιουνίου και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση στην μεγαλύτερη χώρα - εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Η πτώση του δολαρίου αποτέλεσε επίσης παράγοντα ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου, με τον δείκτη που μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι έξι διεθνών ανταγωνιστικών του νομισμάτων να υποχωρεί κατά 1% σε ημερήσια βάση.
Τέλος ρόλο παίζει και η πιθανότητα ενός εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία επίσης ωθεί ανοδικά τις τιμές.
Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 112,04 δολ. το βαρέλι, με κέρδη 2,93 δολ. ή 2,7% ενώ, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 2,62 δολ. ή 2,4%, στα 112,21 δολ. το βαρέλι.
Σχόλια αναγνωστών