Η Αργεντινή, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο, ωστόσο στην παρούσα κρίση δεν μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη που λιμοκτονεί για φυσικό αέριο και προσπαθεί να το αποκτήσει εκτός Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό της και η αιτία έγκειται στις λάθος επιλογές.
Στην πραγματικότητα, η Αργεντινή δεν μπορεί ούτε να απογαλακτιστεί βραχυπρόθεσμα από τις εισαγωγές ενέργειας παρά τους τεράστιους πόρους στον σχιστόλιθο Vaca Muerte.
Η ανάπτυξη του σχιστολιθικού Vaca Muerta έχει προσκρούσει σε διάφορα εμπόδια την τελευταία πενταετία από πολυετείς οικονομικές κρίσεις έως παγκόσμιες κρίσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και περιορισμούς στο εγχώριο συνάλλαγμα.
Επιπλέον, η Αργεντινή απέτυχε να προωθήσει έργα υποδομών αγωγών για να μεταφέρει το αέριο από τη Vaca Muerta πρώτα στους γείτονές της και στη συνέχεια στην παγκόσμια αγορά LNG.
Ανικανότητα και αστοχίες
Έτσι, η χώρα που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί του παρόντος για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου σε μια λιγοστή αγορά φυσικού αερίου, στην οποία η Ευρώπη πλειοδοτεί την Ασία για προμήθεια LNG.
Η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού, καθώς η Gazprom απειλεί να σταματήσει την προμήθεια της σε περισσότερους πελάτες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια.
Παρά τις δυνατότητές της ως παραγωγού, η Αργεντινή εισάγει φυσικό αέριο και ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πέρυσι για εισαγωγές LNG.
Δεν διαθέτει επίσης την υποδομή αγωγών και του τερματικού σταθμού LNG για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της, περισσότερο από το ένα τρίτο του οποίου προέρχεται από το πεδίο Vaca Muerta.
Παρά τα σχέδια όλων των προεδρικών διοικήσεων της τελευταίας πενηνταετίας οι αρχές μόλις πρόσφατα άνοιξαν τον διαγωνισμό για έναν νέο μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου, ονόματι Néstor Kirchner από τον πρώην πρόεδρο, για να συνδέσει το παιχνίδι σχιστολιθικού φυσικού αερίου Vaca Muerta με μια πόλη-λιμάνι βόρεια του Μπουένος Άιρες.
«Η ανικανότητα των δημοσίων υπαλλήλων μας σημαίνει ότι ο εύστοχα ονομαζόμενος αγωγός Néstor Kirchner που θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει τη χώρα περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές φυσικού αερίου φέτος δεν θα γίνει πριν από το 2024», έγραψε νωρίτερα ο Agustino Fontevecchia, Digital Director για το Editorial Perfil.
Για χρόνια, η Αργεντινή στοιχηματίζει πολλά στην ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο παιχνίδι σχιστόλιθου της, το πεδίο Vaca Muerta στην επαρχία Neuquen.
Εκτιμάται ότι περιέχει ανακτήσιμους πόρους που αποτελούνται από 16 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 308 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Αυτοί οι αριθμοί καθιστούν το Vaca Muerta το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Υποεπενδύσεις
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Αργεντινή έχασε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τους τεράστιους πόρους φυσικού αερίου, από υποεπενδύσεις.
Αν η Αργεντινή είχε κάνει προόδους, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση και θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον εαυτό της με τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη είναι λίγο-πολύ έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για επιπλέον προμήθεια LNG που θα αντικαθιστούσε το ρωσικό αέριο αγωγών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αργεντινής σημείωσαν κάποια πρόοδο στην έναρξη των προσπαθειών για την ενίσχυση της ανάπτυξης της Vaca Muerta και της κατασκευής αγωγών που θα κάνουν την Αργεντινή αυτάρκη στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και ως εξαγωγέα LNG.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση σε ξένο νόμισμα για τις ενεργειακές εταιρείες σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη του Vaca.
«Η Αργεντινή έχει την ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος.
Προκειμένου να το εκμεταλλευτούμε, έχουμε ορίσει σαφείς κανόνες που υποστηρίζουν τις επενδύσεις και την απασχόληση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez, ανακοινώνοντας την απόφαση.
Περιορισμοί και έλεγχοι
Η Αργεντινή είναι σε καθεστώς εποπτείας από το 2019 για να προστατεύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Με εύκολη πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ, οι ενεργειακές εταιρείες θα μπορούν να εισάγουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για ανάπτυξη, ειδικά για fracking.
Ο υπουργός Οικονομίας Martin Guzman συζήτησε με την κυβερνήτη της επαρχίας του Ρίο Νέγκρο, Arabela Kareras, τις δυνατότητες μιας μονάδας υγροποίησης και μιας εγκατάστασης εξαγωγής LNG στην περιοχή.
Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αργεντινής YPF εξετάζει τέσσερις τοποθεσίες στις επαρχίες Μπουένος Άιρες και Ρίο Νέγκρο για ένα μεγάλο έργο LNG που θα κόστιζε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να καταστήσει την εταιρεία καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της YPF Pablo Gonzalez στο πρακτορείο ειδήσεων Telam συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών