Η παραγωγή πετρελαίου των κρατών μελών του OPEC συνέχισε να υστερεί τον Ιούνιο έναντι των στόχων, εγείροντας νέες ανησυχίες για το εάν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει πράγματι την δυνατότητα να δώσει έστω και μερική λύση στη χειρότερη κρίση προσφοράς των τελευταίων δεκαετιών.
Η παραγωγή πετρελαίου των 10 κρατών μελών του OPEC έμεινε τον Ιούνιο καθηλωμένη στα 24,81 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ή δέσμευσή τους για τον Ιούνιο ήταν στα 25,87 βαρέλια την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή του OPEC υστερί κατά 1,06 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πίσω από τη συμφωνηθείσα ποσόστωση για τον Ιούνιο.
Η συνολική παραγωγή των 13 κρατών μελών του OPEC αυξήθηκε κατά 234.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο φτάνοντας στα 28,72 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Τρία από τα μέλη του OPEC ωστόσο και συγκεκριμένα το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Λιβύη είτε αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, είτε έχουν πρόβλημα εμφυλίου πολέμου και πολιτικής αστάθειας, και κατά συνέπεια εξαιρούνται από τις ποσοστώσεις του ομίλου.
Το χειρότερο είναι ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, καθώς οι εκτιμήσεις του OPEC αναφέρουν ότι και το 2023 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τμήμα έρευνας του OPEC που εδρεύει στη Βιέννη, δείχνει ότι η κρίση της προσφοράς θα συνεχιστεί.
Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενισχυμένη από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ οι προμήθειες εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του καρτέλ.
Για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, ο OPEC θα πρέπει να παρέχει κατά μέσο όρο 30,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.
Αυτό είναι 1,38 εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή των 13 κρατών του καρτέλ τον περασμένο Ιούνιο.
Κάποιες χώρες που OPEC αδυνατούν να αυξήσουν την παραγωγή
Ο OPEC έχει ανεβάσει την παραγωγή του, που είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο το καρτέλ κινείται πολύ κάτω από τον συλλογικό του στόχο, επειδή χώρες όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν δει την παραγωγική τους ικανότητα να διαβρώνεται από ανεπαρκείς επενδύσεις και λειτουργικά προβλήματα. Στη Λιβύη, λογω εμφυλίου, υπήρξε μάλιστα κατάρρευση της παραγωγής.
Οι τιμές του αργού διατηρούνται πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου και οι εγκαταστάσεις διύλισης ανά τον κόσμο αδυνατούν να συμβαδίσουν με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μετά την πανδημία. Αυτό επιδεινώνει την κρίση κόστους ζωής και απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του OPEC δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα πριν την έναρξη της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Biden στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, τον ηγέτη του OPEC.
Στόχος της επίσκεψης Biden είναι να προτρέψει τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής να αμβλύνουν την κρίση της παγκόσμιας προσφοράς ανοίγοντας τις στρόφιγγες.
Εάν ο Biden πείσει το Ριάντ και τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την προσφορά, η κίνηση πιθανότατα θα επισημοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του OPEC και των εταίρων του στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα με την RBC Capital Markets LLC.
www.bankingnews.gr
Θα ζήσουμε για καιρό με ακριβό πετρέλαιο - Έκθεση του OPEC λέει ότι η προσφορά θα μείνει χαμηλή ως το 2023
Έκθεση του OPEC προβλέπει ότι η προσφορά πετρελαίου θα μείνει περιορισμένη και το 2023, άρα οι τιμές υψηλές
Σχόλια αναγνωστών