Λίγες μέρες αφότου οι Ευρωπαίοι ανάσαναν με ανακούφιση καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, στη συνέχεια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ροές θα μειωθούν ξανά.
Η ανακοίνωση, με την Gazprom να ισχυρίζεαι ότι η μείωση των ροών οφείλεται στη συντήρηση μιας τουρμπίνας κατά μήκος του αγωγού, έγινε δεκτή με δυσπιστία και αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Ο Nord Stream 1 λειτουργεί σήμερα 27 Ιουλίου 2022, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του.
Από το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από τη Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Κρεμλίνο: Η Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό
Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις, εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.
Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.
Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 --της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη-- έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.
"Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό.
Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα", είπε ο Peskov και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.
Ο Peskov ανέφερε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση.
"Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες, αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων", τόνισε.
Μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία - Εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο παραδοσιακός μοχλός ανάπτυξης, έχει ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί, σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ολισθαίνει προς την ύφεση.
Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα κρατήσει τα φώτα αναμμένα τον χειμώνα και απευθύνει έκκληση για μείωση της κατανάλωσης.
Προ των πυλών η ύφεση
Η Ευρώπη λάμβανε περίπου το 45% των ετήσιων προμηθειών της από τη Ρωσία και ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ (LNG), δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες της άμεσα.
Αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, οι αναλυτές προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα.
«Το υψηλό ενεργειακό κόστος ωθεί τη Δυτική Ευρώπη προς την ύφεση», ανέφερε η S&P Global Market Intelligence σε έκθεσή της.
Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα βλάψουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία και σε άλλα μεταποιητικά κέντρα.
Η S&P προειδοποίησε ότι ο καταστροφικός πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022, αποπληθωρίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Σημείωσε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2021 σε 2,5% το 2022 και 1,2% το 2023, πριν βελτιωθεί στο 2,0% το 2024.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από περαιτέρω περικοπές προμήθειας από τη Ρωσία, με τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ να εγκρίνουν σχέδιο ευρωπαϊκού νόμου που αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο κατά 15% μέχρι το φθινόπωρο και την άνοιξη του 2023.
Το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση αερίου μένει να φανεί και υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου.
«Υπάρχει τεράστια ζήτηση για φυσικό αέριο και ιδιαίτερα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο περιορισμός, που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χημικές εταιρείες και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Simon Tucker, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας, υπηρεσιών κοινής ωφελείας και πόρων στην Infosys Consulting.
«Οι χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν ξεκινήσει το κρύο – αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν κάθε δυνατό τρόπο για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και να βελτιώσουν τον εφοδιασμό. Βλέπουμε ήδη μια μεγάλη αύξηση στις αποστολές LNG από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό των δικών τους υποδομών. Η μαζική ανάπτυξη οικιακών ενεργειακών εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως οι μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι κοινοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι απλώς «καλό να έχουμε», είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.
Ύφεση βλέπει και η Citi
Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη φαίνεται τώρα «ξεκάθαρη», ανέφεραν σε σημείωμά τους την Τρίτη οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές της Citi, με την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου και πάλι πιθανό «να έχει ως συνέπεια την βαθύτερη ύφεση».
«Καθώς συμφωνούνται τα σχέδια για τον περιορισμό της ενέργειας για το χειμώνα, αναμένουμε ότι οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη θα προκαλέσουν πολύ χειρότερη αντίδραση στην πραγματική οικονομία, δεδομένης της στάσης στην αποταμίευση, τη μόχλευση των νοικοκυριών και τους εταιρικούς ισολογισμούς.
Ο χειμώνας χτυπά την πόρτα της Ευρώπης», κατέληξε η Citi.
Ράλι διαρκείας για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Υπό αυτό το πρίσμα πάνω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα παραμένει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τις τιμές να σπάνε κάθε ρεκόρ, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.
Οι τιμές του ολλανδικού TTF συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους, παρά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωσης της κατανάλωσης, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ειδικότερα, η τιμή του ολλανδικού TTF εκτροξεύθηκε σχεδόν 12% στα 222,45 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα η άνοδοςν περιορίζεται στο 2% και τα 203 ευρώ.
Όπως φαίνεται, η ρωσική ηγεσία θα συνεχίσει να διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για όσο καιρό συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έτσι ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκληρή της στάση απέναντι στη Μόσχα, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο.
Όπως μάλιστα είπαν αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα τεχνικά ζητήματα (προβλήματα στις τουρμπίνες κ.λπ.) που επικαλείται δημοσίως το Κρεμλίνο είναι προσχήματα.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αξιοποιεί τη μείωση των ροών του αγωγού Nord Stream προκειμένου να αυξήσει την πολιτική ένταση μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών και να τους πιέσει ώστε να επανεξετάσουν τις οδυνηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία αλλά και να αναθεωρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.
Οι επιπτώσεις του ράλι στις τιμές της ενέργειας αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες οδεύουν στην ύφεση.
Ενδεικτική είναι η υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τον Αύγουστο 2022, καθώς οι τιμές αυξάνονται και η διαφαινόμενη κρίση φυσικού αερίου βαραίνει πολύ το κλίμα.
Η GfK σημειώνει ότι ο φόβος πως δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο τον χειμώνα είναι ο κύριος λόγος που προκαλεί πτώση του καταναλωτικού κλίματος.
O δείκτης υποχώρησε στο -30,6 από -28,9 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σχόλια αναγνωστών