Οι ηγέτες του OPEC, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι έτοιμοι να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου…
Οι ηγέτες του ΟPEC, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι έτοιμοι να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, σε περίπτωση που ο κόσμος αντιμετωπίσει μια σοβαρή εφοδιαστική κρίση τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δημοσιογραφικό πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη 3 Αυγούστου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), κάνοντας παράλληλα μια σπάνια αναφορά στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ομίλου.
Στην εν λόγω δήλωση γινόταν λόγος για «σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα» πλεονάζουσας χωρητικότητας, κάτι που «συνεπάγεται» πως πρέπει να υπάρξουν σε εφεδρεία αποθέματα στην περίπτωση που προκύψουν στο άμεσο μέλλον σοβαρά προβλήματα εφοδιαστικής φύσεως.
Με την πρώτη ματιά, αυτό σημαίνει αναγνώριση ότι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, τρεις πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να αντλήσουν «σημαντικά περισσότερα» βαρέλια, αλλά θα το κάνουν μόνο εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού.
«Ενδεχομένως να μην υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα…
Με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου το νέο έτος, δεν μπορούμε να πετάμε κάθε βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή» είπε μια από τις πηγές στο Reuters.
Bέβαια, οι Άραβες αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν ποσοτικά κάποια αύξηση της παραγωγής, όμως ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν περίπου 2,0-2,7 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
«Η μόνη φορά που μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε περισσότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση» είπε η πηγή.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει αυτό το χειμώνα, καθώς η πολιτική και οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας, μέλους του ΟΠΕΚ+, και της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.
Η ρωσική επίθεση, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οδήγησε τις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ ενώ και ανέβασε τις τιμές στο Brent σε υψηλά 14 ετών.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να τον τιθασεύσουν.
Σημειώνεται πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά τους τον Μάρτιο ενώ σημείωσαν βουτιά την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ασθενή ζήτηση για καύσιμα - εν μέρει λόγω των υψηλών τιμών που περιόρισαν την κατανάλωση.
Οι αναλυτές είπαν ότι ο OPEC+ δεν βλέπουν λογική την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ενώ η αγορά κινείται καθοδικά.
«Με την πλεονάζουσα δυναμικότητα κάτω των 2 mbpd (εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) τον Αύγουστο, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ προτίμησε να χρησιμοποιήσει το buffer του για να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές διακοπές» δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.
«Υπάρχουν φόβοι για καταστροφή της ζήτησης και, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, τα πρόσθετα βαρέλια θα ασκήσουν ανεπιθύμητη καθοδική πίεση στις τιμές.
Ταυτόχρονα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα εξαντληθεί ματαίως».
Κίνηση καλής θέλησης
O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο για να πιέσει για επιπλέον πετρέλαιο.
Τότε οι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο OPEC+ θα αύξανε την προσφορά.
Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία προγραμματίστηκε μόνο αφού ο OPEC+ ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι θα αυξήσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στη συνάντηση της Τετάρτης συζητήθηκε η παραγωγή για τον Σεπτέμβριο.
Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους έχοντας ήδη εξαντλήσει την παραγωγική τους ικανότητας μετά από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε νέες υποδομές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Τετάρτης για αύξηση των στόχων παραγωγής κατά 100.000 bpd, μια από τις μικρότερες αυξήσεις από τότε που εισήχθησαν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ το 1982, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης, είπε μια από τις πηγές.
«Είναι μικρή ποσότητα, ναι, αλλά δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ+, δεδομένου του γεγονότος ότι περιλαμβάνει τόσο πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα, κατάφερε να επιτύχει συναίνεση και να προχωρήσει», είπε η πηγή στο Reuters.
Μετά την απόφαση της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Βiden θα παραμείνει επικεντρωμένος στη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα.
Kάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το αργό
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι υποχώρησε νωρίτερα το αμερικανικό αργό, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς η αγορά υπολογίζει πως παρά τα σφιχτά επίπεδα της προσφοράς, η ζήτηση θα μειωθεί με φόντο και την επιβράδυνση των οικονομιών.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό WTI βρίσκεται αυτή την ώρα στα 89,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,30%, ενώ και το Brent υποχωρεί κατά 1,47% στα 95,38 δολάρια. Στα επίπεδα αυτά έχουν απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη που κατέγραψαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών