Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υιοθέτησε στις 10/2 μια πολιτική που επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υιοθέτησε στις 10 Φεβρουαρίου 2023 μια πολιτική που επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που τροφοδοτείται από τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η νέα πολιτική σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από την προηγούμενη στρατηγική της Ιαπωνίας να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια και να κλείσει τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μετά την καταστροφή της Fukushima το 2011.
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν χώρο τελικής διάθεσης για τη σωστή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Προηγμένοι αντιδραστήρες
Ζητεί επίσης την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων.
Επιπλέον, θα επιτρέψει την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων πέραν του τρέχοντος μέγιστου των 60 ετών και την αντικατάσταση των παλιών πυρηνικών αντιδραστήρων με νέους για να διασφαλιστεί σταθερή παροχή ρεύματος.
Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να εκδώσει πράσινα ομόλογα για να συγκεντρώσει 20 τρισεκατομμύρια γιεν (15,789 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να προμηθευτεί κεφάλαια για έργα απαλλαγής από τις εκπομπές αερίου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει στόχο συγκέντρωσης περίπου 150 τρισεκατομμυρίων γιεν (118,35 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τα επόμενα 10 χρόνια για τέτοια έργα.
Η Ιαπωνία είχε επιτρέψει μόνο σε 10 από τους 33 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες να επανεκκινήσουν μετά την πυρηνική καταστροφή της Fukushima.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών της ενέργειας, μαζί με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα ώθησαν την κυβέρνηση να αναβιώσει ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς.
Η ριζική αλλαγή πολιτικής έρχεται αφότου ο πρωθυπουργός Fumio Kishida έκανε γνωστό τον Αύγουστο του 2022 ότι η Ιαπωνία θα εξετάσει την ανάπτυξη αντιδραστήρων επόμενης γενιάς και ζήτησε από το υπουργείο βιομηχανίας να καταρτίσει ένα σχέδιο πολιτικής για τη διεύρυνση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.
«Προκειμένου να ξεπεράσουμε την επικείμενη κρίση της τροφοδοσίας ρεύματος, πρέπει να λάβουμε τα μέγιστα μέτρα μας για να κινητοποιήσουμε όλες τις πιθανές πολιτικές τα επόμενα χρόνια και να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο Kishida.
Οι προειδοποιήσεις
Στις 27 Ιουνίου 2022, η κυβέρνηση εξέδωσε μια προειδοποίηση για λελογισμένη χρήση ενέργειας καθώς η Ιαπωνία υπέφερε από ακραίο κύμα καύσωνα.
Εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για την ενέργεια τον Μάρτιο του 2022 λόγω του κρύου καιρού και των διακοπών σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκαν από σεισμό κοντά στην επαρχία Fukushima.
Σχέδιο Πυρηνικής Ενέργειας της Νότιας Κορέας
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ασία επεκτείνουν επίσης τη διάρκεια ζωής των γηρασμένων πυρηνικών στόλων τους, επανεκκινούν αντιδραστήρες και ξεσκονίζουν τα σχέδια για την επανέναρξη των έργων που είχαν εγκαταλειφθεί μετά την καταστροφή της Fukushima.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol αντέστρεψε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία και να αναβιώσει το καθεστώς της ως βασικός εξαγωγέας ασφαλών αντιδραστήρων.
«Αν οι άνθρωποι που πίεζαν για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών είχαν δει πραγματικά το βιομηχανικό οικοσύστημα από μόνοι τους, αμφιβάλλω ότι θα μπορούσαν να είχαν πάρει αυτή την απόφαση», σημείωσε στην εφημερίδα Hankyoreh.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου 2022 ότι θα ξαναρχίσει την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Shin-Hanul, ο οποίος είχε σταματήσει από το 2017 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, και θα συνεχίσει να λειτουργεί εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.
Η επανεκκίνηση των αντιδραστήρων κατασκευής και η εξαγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι μέρος του σχεδίου του υπουργείου Ενέργειας της Νότιας Κορέας για την επίτευξη των στόχων πολιτικής της χώρας για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και επίτευξη «στόχων ουδέτερων εκπομπών άνθρακα» εν μέσω παγκόσμιων πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Yoon σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 30% ή περισσότερο έως το 2030.
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σήμερα περίπου το 27% του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η Νότια Κορέα διαθέτει επί του παρόντος 25 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία.
Κατασκεύασε επίσης τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Barakah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών