Ανακοινώθηκε η πρόταση Casares, με τις αλλαγές που εισηγούνται οι ευρωβουλευτές στην πρόταση της Κομισιόν, για τη μεταρρύθμιση στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2022 - 2023 έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας:
Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την εισαγωγή νέων κανόνων για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση Casares
Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να επιβάλει πλαφόν και στα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, δηλαδή των παραγωγών αιολικής, ηλιακής καθώς και πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης, θα εισηγηθεί η έκθεση που συνέταξε ο Nicolas Casares, βουλευτής των ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πλαφόν προτείνεται να οριστεί στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα - στα ίδια δηλαδή επίπεδα όπου είχε τοποθετηθεί το πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά την προσωρινή ρύθμιση της περιόδου 2022 -2023 η οποία βοήθησε στην αντιμετώπιση των τιμών ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η έκθεση Casares δίνει μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει το Ευρωκοινοβούλιο στην πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν για μεταρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης Casares μεταξύ των ευρωβουλευτών που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει τον Ιούλιο, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συνολικής του θέση μετά το καλοκαίρι.
Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να προσδιοριστεί η τελική μορφή της μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν από τις περιφερειακές εκλογές του 2024.
Χωρίς φιλοδοξίες η πρόταση της Κομισιόν
«Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα, η πρόταση της Κομισιόν δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξη», είπε ο Ισπανός βουλευτής σε συνέντευξή του.
«Πρέπει να είναι σαφές ότι τα χρήματα από την επιβολή του πλαφόν θα πηγαίνουν στους καταναλωτές, και κατά προτεραιότητα στους ευάλωτους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Η πρόταση Casares επιδιώκει επίσης την υιοθέτηση πιο ελαστικών κριτηρίων σχετικά με το πότε να κηρύσσεται σε κατάσταση κρίσης η αγορά ενέργειας.
Συγκεκριμένα προτείνει να κηρύσσεται κατάσταση κρίσης όταν οι τιμές χονδρικής ανέρχονται σε διπλάσια επίπεδα έναντι του μέσου όρου τιμών ηλεκτρικού ρεύματος της προηγούμενης πενταετίας και παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Η Κομισιόν είχε προτείνει έναν τύπο που αντικατόπτριζει αύξηση τιμής κατά 2,5 φορές και περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να παρεμβαίνουν και να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές.
Η μεταρρύθμιση επιδιώκει επίσης να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή αερίων ρύπων κατά 55% αυτή τη δεκαετία.
Περιλαμβάνει, τέλος, μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν μακροπρόθεσμα τις τιμές ενέργειας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας που έχουν πολύ πιο χαμηλά ενεργειακά κόστη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών