Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στην κοινωνία;
Γιατί μέχρι τώρα οι πολίτες δεν έχουν δει μείωση στους λογαριασμούς τους;
Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα απαντάει ο Κωνσταντίνος Χ. Γκαράκης Ενεργειακός Μηχανικός MSc, MA, MBA, Επισκέπτης καθηγητής Τμήματος Μηχ/ων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής
Πρόσφατα το bankingnews είχε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ όπου στην Μάνη και στην Εύβοια οι εταιρίες ενέργειας πλήρωναν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ... ορισμένους που διαμαρτύονταν για τις ανεμογεννήτριες.
Με αφορμή το άρθρο αυτό ο Κωνσταντίνος Χ. Γκαράκης Ενεργειακός Μηχανικός και καθηγητής ήθελε να παρουσιάσει και την άλλη άποψη την οποία προφανώς το bankingnews παρουσιάζει...
Γιατί είναι απαραίτητα τα αιολικά πάρκα στο ενεργειακό μείγμα;
Με το άρθρο αυτό θέλουμε να απαντήσουμε γιατί είναι απαραίτητα τα αιολικά πάρκα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
1. Θα πρέπει ως χώρα να εκμεταλλευτούμε το ισχυρό αιολικό δυναμικό της χώρας και να αξιοποιήσουμε αυτό το εθνικό καύσιμο.
2. Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
3. Προστατεύει τη γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
4. Εξοικονομεί πολύτιμους υδάτινους πόρους που καταναλώνονται σε απαράδεκτο βαθμό (πχ. νερό), ειδικά στην περίπτωση της ψύξης των θερμοηλεκτρικών μονάδων.
5. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
6. Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
7. Ενισχύει την σταθερότητα του ηλεκτρικού Συστήματος αφού υπάρχει δυνατότητα παραγωγής και την νύχτα σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά. Με τα σύγχρονα συστήματα πρόβλεψης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, η αιολική ενέργεια είναι σε πολύ υψηλό ποοστό προβλέψιμη.
8. Για τη σταθερότητα του συστήματος, αλλά και για την οικονομία του, πρέπει να υπάρχει σταθερή αναλογία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Αν το μείγμα στραφεί προς τα φωτοβολταϊκά, τότε εκτιμάται πως η εκμετάλλευση του υφιστάμενου συστήματος είναι αντιοικονομική και παρουσιάζονται μεγάλες δυσκολίες κάλυψης του φορτίου νωρίς το πρωί και το απόγευμα – βράδυ.
Γιατί δεν έχουν δει μείωση στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτες αν και έχουν εγκατασταθεί τόσα αιολικά πάρκα;
Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και ειδικά του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ενέργειας και έδειξε ότι η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα είναι καταστροφική και άρα η μετάβαση στη καθαρή ενέργεια είναι επιτακτική.
Ο στόχος πρέπει να είναι απλός: πρέπει να εγκαθιστούμε πιο γρήγορα, πιο πολλούς σταθμούς από τις πιο φθηνές μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Και αυτές είναι οι ανανεώσιμες.
Περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, σημαίνουν χαμηλότερο και πιο σταθερό κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές.
Σημαίνουν ενεργειακή ανεξαρτησία.
Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν πολύ πιο φθηνό ηλεκτρισμό, περίπου 3-4 φορές πιο φθηνό, από τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό αποδεικνύεται και με απτά στοιχεία:
Τον Οκτώβριο 2021, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην χώρα επιδότησαν με 114 εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος.
Αυτή είναι η διαφορά του κόστους τους από την τιμή του ρεύματος που διαμορφώθηκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αλλά και αυτή την τιμή της αγοράς, την κουρεύουν οι ανανεώσιμες.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η μελέτη του ΑΠΘ για το ΥΠΕΝ και της iWind για την ΕΛΕΤΑΕΝ, το 2021 τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν την τιμή στην αγορά κατά 40% (μέσο όρο).
Για όλο το 2021, η συνολική εξοικονόμηση που εξασφάλισαν οι ανανεώσιμες στους καταναλωτές λόγω του κουρέματος της τιμής στην αγορά, ήταν 2,5 δις ευρώ.
Το οικονομικό όφελος που προκύπτει από το χαμηλό κόστος των αιολικών σε σχέση με την τιμή στην αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και έτσι να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, προσφέροντας μια ανακούφιση στους καταναλωτές. Δηλαδή, τα λεφτά των επιδοτήσεων που αναφέρονται ως «Πίστωση ΤΕΜ» στο έντυπο του λογαριασμού, είναι λεφτά που μας επιστρέφονται επειδή έχουμε τα αιολικά πάρκα που έχουμε.
Αν είχαμε περισσότερα αιολικά πάρκα, το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο.
4 δις ευρώ επιπλέον θα είχαν πληρώσει οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 46% των συνολικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Οι λοιπές Α.Π.Ε. έχουν συνεισφέρει κατά 13%, ο δημόσιος προϋπολογισμός κατά 19% και οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί κατά 17%. Από λοιπούς πόρους έχει προέλθει το υπόλοιπο 5%.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της επικαιροποιημένης μελέτης που δημοσιοποίησε η ΕΛΕΤΑΕΝ βάσει όλων των διαθέσιμων δημόσιων δεδομένων.
Τo μεγάλο αυτό όφελος από τα αιολικά πάρκα προκύπτει διότι πωλούν την ενέργειά τους σε σταθερές και χαμηλές τιμές, παράγοντας την ίδια στιγμή ικανό μέρος του ηλεκτρισμού που χρειαζόμαστε. Έτσι, είναι σε θέση να επιστρέφουν (όπως πάντα επέστρεφαν) στους καταναλωτές τη σημαντική διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής με την οποία αποζημιώνονται (την τιμή δηλαδή πώλησης της ενέργειάς τους) και της υψηλής τιμής της χονδρικής αγοράς, που λόγω φυσικού αερίου έχει αυξηθεί.
Πιο αναλυτικά:
Η συντριπτική πλειοψηφία των αιολικών πάρκων που λειτουργούν στην Ελλάδα, έχουν «κλειδώσει» σταθερές και χαμηλές τιμές αμοιβής, με μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν συνάψει με τη δημόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ.
Για το λόγο αυτό, τα αιολικά πάρκα δεν επωφελήθηκαν και δεν επωφελούνται από τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά και δεν έχουν αναπάντεχα υπερέσοδα (ή «υπερκέρδη» όπως επικράτησε να λέγονται).
Ειδικότερα, η μέση τιμή αποζημίωσης της ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα της Ελλάδας είναι περί τα 92 €/MWh. Στο ακόλουθο διάγραμμα φαίνεται η αύξηση της τιμής στη χονδρική αγορά κατά την περίοδο της κρίσης (κόκκινη γραμμή) και η τιμή που λαμβάνουν τα αιολικά πάρκα, που παραμένει σταθερή και χαμηλή (μπλε γραμμή).
Έτσι,τα αιολικά πάρκα έχουν επιδοτήσει τους καταναλωτές επιστρέφοντάς τους από την αρχή της κρίσης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, άμεσα 2,6 δις ευρώ και έμμεσα 1,4 δις ευρώ, δηλαδή συνολικά 4 δις ευρώ.
Όσο θα εγκαθίστανται περισσότερα αιολικά πάρκα, αυτό το όφελος θα αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό, διότι τα νέα αιολικά πάρκα είναι οικονομικά πιο ανταγωνιστικά και έχουν κλειδώσει ακόμα πιο χαμηλές τιμές αμοιβής.
Για παράδειγμα, η μέση τιμή των αιολικών πάρκων που επιλέχθηκαν για κατασκευή κατά τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ που έγινε την 5/9/2022, είναι 57,66 €/MWh. Έτσι, με περισσότερα αιολικά το μείγμα παραγωγής ενέργειας θα γίνεται πιο ανταγωνιστικό, το μέσο κόστος θα πέφτει και ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα.
Συμπερασματικά, τα αιολικά πάρκα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγές:
1.https://eletaen.gr/meleti-ta-aiolika-parka-einai-o-megalyteros-chrimatodotis-ton-epidotiseon-stous-katanalotes/
2. https://eletaen.gr/dt-eletaen-aiolika-chrimatodotis-epidotiseon/
Ποιοί αντιδρούν στα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα;
Με αυτό το άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν ποιοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην υλοποίηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Μέσα από την 25 ετή εμπειρία του συγγραφέα στον χώρο της αιολικής ενέργειας αλλά και με συζητήσεις με συναδέλφους του τα τελευταία χρόνια καταλήγουμε στις εξής κατηγορίες:
Α. Πολίτες προβληματισμένοι σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Πρόκειται για την πλειονότητα των αντιδρώντων – αρνητικά διακείμενων πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υλοποίηση των αιολικών πάρκων. Οι πιο αγνοί απλά δεν είναι ενημερωμένοι και έχουν παρασυρθεί απο δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δεύτερη κατηγορία είναι άνθρωποι που δεν έχουν το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο και έχουν λάβει πληροφορία μόνο από «κινήματα» αντιδρώντων, αναπαράγοντας άκριτα αυτές τις αποψεις.
Σε αυτούς τους πολίτες όταν δοθεί τεκμηριωμένη και επιστημονική πληροφορία και υπάρξει διάλογος για τα ερωτήματα που θέτουν, εύκολα θα καταλάβουν την χρησιμότητα της υλοποίησης έργων ΑΠΕ και δη αιολικών πάρκων για τα οφέλη που δίδουν σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Eπίσης αγνοούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συμβατικών μορφών ενέργειας και την σημερινή ενεργειακή κατάσταση.
εΕεί απουσιάζει η γνώση και η τεκμηριωμένη ενημέρωση βασιλεύει η παραπληροφόρηση.
Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης απο την Πολιτεία, με αποτέλεσμα, μεγάλο μερίδιο των πολιτών να παραμένει ανενημέρωτο και να παρασύρεται εύκολα απο ψευδείς απόψεις, ειδήσεις και συνομοσιωλογίες.
Β. Πολίτες στρατευμένοι με ιδεοληψίες – στερεότυπα – θεωρίες συνωμοσίας
Πρόκειται για την τρίτη κατηγορία πολιτών που έχουν πιστέψει την μη αναγκαιότητα υλοποίησης έργων ΑΠΕ και στηρίζονται σε ψευδείς πληροφορίες οι οποίες έχουν ενδυθεί με έναν μανδύα επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν γίνει φορείς διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας.
Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι η αιτία της είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του.
Αυτοί οι πολίτες σε ενα μέρος τους, έχουν στενή σχέση με κομματικούς σχηματισμούς και μεταφέρουν στην καθημερινή τους ζωή, τις θέσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν (κυρίως ακροδεξιά και τμήμα της Αριστεράς), ενώ υπάρχει και ένα μερίδιο ακομμάτιστων πολιτών το οποίο του αρέσει να ζει σε θεωρίες συνομωσίας, παγκόσμιων σχεδίων, σκοτεινών δυνάμεων και στα πλαίσια αυτά έχει εντάξει και την αντίδραση στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στα αιολικά πάρκα (αποκαλούμενοι κοινώς ως ψεκασμένοι- ψαγμένοι).
Οι πιο «ανώδυνες» επιθέσεις θεωρούν ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τα βουνά και το τοπίο, εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους εξοικονομούν, σκοτώνουν τα πουλιά και προκαλούν ψυχικές ασθένειες. Οι απόψεις αυτές, αν και γραφικές, ανεδαφικές και μειοψηφικές, κατορθώνουν και προκαλούν θόρυβο και συμπλέκονται με την τάση για «αντίδραση – άρνηση σε όλα».
Πρόκειται για την ίδια μαγιά που έθρεψε τον αντιεμβολιασμό.
Μπροστά σε τόσο θόρυβο, οι περισσότεροι τοπικοί πολιτικοί και εκλεγμένοι το μόνο που κάνουν είναι να στρατεύονται άβουλα με αυτόν που φωνάζει πιο πολύ. Δημοτικά συμβούλια γνωμοδοτούν αρνητικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την τεκμηριωμένη γνώση της επιστήμης, περιφερειακά συμβούλια συντάσσονται με τις μειοψηφίες που φωνασκούν και αρνούνται πολύτιμες επενδύσεις. Στο τέλος θέτουν ως πρόφαση ότι την τελική απόφαση για το εάν θα γίνει ή όχι ένα αιολικό πάρκο θα τη λάβει το κεντρικό κράτος.
Eίναι αυτοί που σε κάθε δασική πυρκαγιά κάθε χρόνο προβάλλουν στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που, με αισχρά υπονοούμενα, προσπαθούν συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες.
Γ. Επαγγελματίες αγωνιστές
Πρόκειται για μια δεκάδα γνωστών πανελληνίως επιστημόνων (σε αντικείμενα άσχετα με την ενέργεια) που διατρέχουν όλη τη χώρα για διαδίδουν τις απόψεις τους ενάντια τα αιολικά πάρκα προερχόμενοι απο γνωστούς κομματικούς χώρους. Πραγματοποιούν κατ΄ ευφυμισμό ενημερωτικές ημερίδες για αιολικά πάρκα και έχουν γεμίσει το Facebook με ψευδεπίγραφα group προστασίας του περιβάλλοντος, όπου εκεί διαδίδουν τα ψεύδη, τις αερολογίες και την ολική άρνηση σε οποιοδήποτε νέο έργο ανανεώσιμων πηγών και κυριότερα αιολικά πάρκα.
Δημιουργούν groups και πάντα έχουν μόνο τους το «SAVE θέση εγκατάστασης έργου», βλ. SAVE ANDROS, SAVE AGRAFA κτλ.
Τα περισσότερα επιχειρήματα δεν αντέχουν σε ανάλυση μια και στόχο έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και φόβο σε αυτούς που δεν έχουν ενημερωθεί ενώ στερούνται παντελώς τεκμηρίωσης.
Επιπλέον, διακινούνται από διατεταγμένους επιστήμονες οι οποίοι υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη στην Ελλάδα και εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου) ενώ παίζονται πολιτικά παιχνίδια από τοπικό ως κεντρικό επίπεδο.
Συστήνονται οργανωμένα «Επιτροπές Αγώνα» (επαγγελματιών αγωνιστών) ενάντια έργων αιολικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να δημιουργήσει φόβο, σύγχυση και να επιβληθεί αρνητικό κλίμα κατά σχεδιαζόμενων επενδύσεων αιολικών πάρκων, στερώντας τους κατοίκους να ενημερωθούν για το οφέλη που μπορεί να τους παρέχει η αιολική ενέργεια.
Ουσιαστικά αυτές οι Επιτροπές λειτουργούν ως εργαλεία παραπληροφόρησης και διάδοσης fake news, παραπλανώντας τους κατοίκους, στερώντας τους την αξιόπιστη ενημέρωση. Εκφράζουν πρωτοφανής μονομέρεια και ανισορροπία στην παρουσίαση του θέματος της υλοποίησης αιολικών πάρκων και δεν παρουσιάζονται εσκεμμένα κανένα πλεονέκτημα της αιολικής ενέργειας, ούτε στοιχεία για την συνεισφορά της στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε τα οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Φυσικά αποκρύπτουν τι συμβαίνει στην Ευρώπή αλλά και παγκόσμια.
Οι επαγγελματίες αγωνιστές διαδίδουν ψέματα, ψευδή στοιχεία, στοχεύουν σε φθηνούς εντυπωσιασμούς και οι απόψεις τους στερούνται κάθε αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ανησυχητικό τα τελευταία χρόνια είναι ότι εμφανίζονται δημόσιοι υπάλληλοι ως ομιλήτες σε αυτές τις ημερίδες προπαγάνδας, με το τίτλο της θέσης που κατέχουν!
Το «όχι σε όλα» καταστέλλει κάθε ψύχραιμη φωνή στις τοπικές κοινωνίες που θέλει να ασκήσει λογική κριτική σε μια επένδυση, ή να προτείνει βελτιώσεις ή να συζητήσει τον τρόπο υλοποίησης της επένδυσης ώστε να αφήσει ακόμα περισσότερο οφέλη στον τόπο.
Οι επαγγελματίες αγωνιστές είναι επιτήδειοι λασπολόγοι – συκοφάντες που έχουν ως στόχο να δημιουργούν φόβο, επιφύλαξη και αμφιβολία στον μη ενημερωμένο πολίτη και να στερούν τελικά απο τον κάθε τόπο, το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος που έχουν οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων (αύξηση τοπικής απασχόλησης, τόνωση οικονομίας, μείωση λογαριασμών ρεύματος, έσοδα των τοπικών κοινοτήτων και Δήμων και πολλά άλλα).
Αυτός ο περιφερόμενος θίασος εναντίον των αιολικών πάρκων, συνδέεται και στηρίζεται από Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, οι οποίοι τους στηρίζουν οικονομικά μέσω αναθέσεων περιβαλλοντικών/δασικών/χωροταξικών μελετών, νομικής υπεράσπισης Δήμων σε Αρχές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια σε έργα αιολικής ενέργειας, ενώ είναι σύνηθεις οι εκβιασμοί εταιρειών για λήψη ιδίου οφέλους π.χ. για να μην υποβληθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να μην ξεσηκώσουμε το κόσμο στα χωριά, για να εκδοθεί μια συγκεκριμένη άδεια, για να μπει συγκεκριμένος εργολάβος στο έργο κτλ.
Οι «κοινωνικοί αγωνιστές» και «υπέρμαχοι του περιβάλλοντος» μόνο για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας δεν ενδιαφέρονται. Είναι ο τρόπος να βιοπορίζονται πλουσιοπάροχα.
Δ. Το σύνδρομο NIMBY
Το γνωστό Σύνδρομο NIMBY (Not Ιn Μy Back Yard, ελληνιστί «όχι στην πίσω αυλή μου») είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στις αδειοδοτούσες αρχές και Δημοτικά/Περιφερειακά Συμβούλια, με αποτέλεσμα σημαντικά έργα και δράσεις να μην υλοποιούνται.
Αντί να πολεμηθεί κοινωνικά και πολιτικά, πυροδοτείται με ανεξέλεγκτη φημολογία, παραπληροφόρηση και καλλιέργεια αισθήματος αδικίας.
Οι υποστηρικτές του Nimby, υποστηρίζουν ότι ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με την λογική και το συμφέρον τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος. Επίσης αναφέρουν ότι οι «αντίπαλοι» αδιαφορούν για τα αιτήματα τους και εμφανίζουν μόνο την μισή αλήθεια για τα έργα που θα γίνουν.
Όσον αφορά την αιολική ενέργεια σε σχέση με το σύνδρομο Nimby, έχει παρατηρηθεί ότι γενικότερα υπάρχει αποδοχή της αιολικής ενέργειας αλλά όχι στην περιοχή όπου ζούνε οι αντιδρώντες. Τονίζουν ότι δεν γίνεται να εγκαθιστούν οι διάφορες εταιρίες ανεμογεννήτριες εκεί που σχεδιάζουν αλλά μόνο σε κάποιες περιοχές και όχι εκεί που ζουν αυτοί.
«Εμείς θέλουμε τις ΑΠΕ αλλά όχι εδώ».
Ε. Κέντρα προώθησης συμφερόντων συμβατικών καυσίμων
Πίσω απο τους επαγγελματίες αγωνιστές αλλά και την Περιφερειακή και Κεντρική εξουσία υπάρχουν συμφέροντα του λόμπυ των συμβατικών καυσίμων (πετρελαίου, λιγνίτη, φυσικού αερίου) και στην Ελλάδα, που δεν επιθυμούν την ισχυρή διείδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να καθυστερήσουν την πορεία των έργων ΑΠΕ.
Η άρνηση σε οποιοαδήποτε νέα επένδυση πράσινης ενέργειας ανοίγει το δρόμο στην υλοποίηση ενός νέου λιγνιτικού/φυσικού αερίου/πετρελαϊκου/πυρηνικού σταθμού και την συνέχιση της λειτουργίας πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά μας.
Παρόλο αυτά, το 73% των ερωτηθέντων σε έρευνα της GreenPeace (3/2022) έχουν θετική και πολύ θετική άποψη για τις ΑΠΕ, ενώ το 51% θεωρεί ότι η αύξηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητη και το 39% πολύ απαραίτητη.
Περισσότερες πληροφορίες για την αιολική ενέργεια μπορείτε να βρείτε στο www.ask4wind.gr, όπου αποδομούνται όλοι οι γνωστοί μύθοι που αναμεταδίδονται εδώ και 25 έτη στην Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών